Update: Вижте статията в местния сайт на Хасково и онази, която ще прочетете по-долу от Actualno.com – разликата е фрапираща.

Дълго време желанието на различни медии е да се очерни името на анархисткото движение не само в Бълария ( то тук, благодарение на много усилия, е сведено до “хулигани, излизащи да трошат”), но и в Европа. С малки изключения, освен, ако публикациите не идват от алтернативна медия, за анархистите се говори като за някакъв неприятен елемент от обществото, който е по-добре да бъде прегазен, за да не “заразява обществото с бунтарски идеи”. Особено потресаващи примери за подобни настроения в медиите имаше по време на протестите в Гърция и тези в Испания. За Великобритания да не говорим – там положението с отношението към анархисткото движение са фрапиращи.

Actualno.com пусна една статия (дописка по-скоро), от която лъха на платена журналистика и още повече вреди на името на анархистите. Нека цитирам три момента, които предизвикват смях, заради ужасяващото преувеличение (изключвам заглавието – то не заслужава коментар):

1.

Анархистите се развихриха вчера пред сградата на Гранична полиция в Свиленград и се опитаха да я запалят с коктейли „Молотов”. Тежковъоръжени барети обаче предварително им иззеха самоделните факли.

2.

“Добре, че не дойдоха и гърци, защото щеше да стане пълен батак, знаете, че те имат опит в протестите”, коментираха барети.

3.

Най-много представители на анархистите, пристигнали за протестите, са от Германия, Белгия, Франция, Украйна. Обясниха, че не са неправителствена организация, а се събрали на случаен принцип и нямали членски внос. Цялата договорка станала по интернет в официалната им страница. Пристигнали у нас в четвъртък вечерта и щели да стоят до понеделник.

В статията скандиранията са сведени до “крясъци”, говори се за някаква тълпа, която се е събрала, за да предизвиква смут в иначе прекрасния живот по границата, както и да вреди на името на родната полиция. Затова сигурно и се намесват “тежковъоръжени барети” – с анархистите само с бой можеш да се разбереш, нали.

Говори се и за случайният принцип, по който са се събрали тези момчета, разбира те ли, по подобие на стадо. Няма и дума за лагерът “Без граници”, който е една голяма причина тези хора да са в България, не се говори за целите на лагери и, че не е имало подобни изстъпления, като хвърляне на обувки, опити за палежи и прочие. И мъдро заявява някоя барета, че добре, че “гърците не дойдоха”, че щяла да “стане батак”. Поредният скапан и гнусен, паразитен стереотип налаган в редица медии. Не се говори изобщо за проблемите на миграцията, за търпените с години нередности по лагерите за бежанци, специално “Бусманци” и, мълчаливото съгласие на властите с действията на нацистки групи в София.  Не се говори за принудителния престой, чакането с години и въртенето около даването на документи на хора, които са доказали, че не са “опасни за националната сигурност”, както обичат да говорят от МВР. И ето малко разяснение за какво иде реч и срещу кое събитие е насочена публикацията в Actualno.com. И между другото – това няма да е последната подобна статия.

Лагерът “Без граници” България се състои от 25-ти до 29-ти август 2011г., в близост до село Сива Река. Инициативата е международна и на нея са предвидени демонстрации, семинари и дискусии като:

 • Милитаризация на границата
 • Влошаване на свободата на движение по границите на Балканите
 • Криминализация на ситуацията на имигрантите и бежанците в България
 • Подобряване на човешкото, социалното, законодателното и икономическото положение и/или отношение към мигрантите в България
 • Експлоатацията на евтиния имигрантски труд
 • Местният национализъм
 • Икономическата, социалната и политическата ситуация в страните на произход на мигрантите

Идеята на лагера „Без граници” е да бъдат поставени конкретни искания, които могат да бъдат разделени на две категории:

Общи искания:

 • Свобода на движение за всички
 • Статут за всички бежанци сега
 • Легализация на всички имигранти сега
 • Декриминализация на мигрантите
 • Край на милитаризацията на границите
 • Равни права за всички
 • Затваряне на всички „домове за чужденци”
 • Заменяне на „домовете за чужденци” с координационни центрове, които да подкрепят социалната, политическата и икономическата еманципация на мигрантите (тези центрове да са плод на общата работа на мигрантите, грасруутс инициативи и местните общности, където решения да се взимат от самите имигранти)
 • Широка видимост на проблемите на мигрантите в обществата ни
 • Ние се обявяваме срещу изграждането на „Крепостта Европа”

Незабавни цели:

 • Осигуряването на преводачи за всички бежанци и имигранти, които пресичат границата
 • Информация, относно правата на имигрантите да бъде раздавана при пресичане на границата
 • Независими наблюдатели да присъстват по време на процедурата по получаване на бежански статут, както и да са информирани по време на цялостния процес
 • Прозрачна процедура по определяне на бежански статут
 • Социална, медицинска и приемлива финансова помощ, както по време на процедурата по определяне на статут, така и след това (Indymedia)
Във форумите на Индимедия пуснаха снимка на хеликоптер, кръжащ над лагера “Без граници” – случайно да не им направят нещо “агресивните анархисти” на хората в района… А жителите пък, през това време си говориха спокойно с гостите на “Без граници”. И два коментара под статията на Индимедия, които говорят достатъчно:

ИСКАМ ДА ИЗКАЖА ВЪЗМУЩЕНИЕТО СИ ОТ СТАТИЯТА В “МОНИТОР”,А ДОКОЛКОТО РАЗБРАХ И В ТЕЛЕГРАФА ИМАЛО ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ.АЗ БЯХ ЕДИН ОТ ПРЯКО АНГАЖИРАНИТЕ СЪС ОХРАНА И ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ПРОТЕСТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ И СЪВСЕМ ОТГОВОРНО ЗАЯВЯВАМ,ЧЕ ВЪПРЕКИ ОЧАКВАНОТО НАПРЕЖЕНИЕ ЗАРАДИ ПОСТЪПИЛА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАЛИЧИЕ НА ГРЪЦКИ ЕКСТРЕМИСТИ-ПРОТЕСТА БЕШЕ СЪВСЕМ МИРЕН,ОГРАНИЧИ СЕ ДО РАЗВЯВАНЕ НА ЗНАМЕНА,ПЛАКАТИ,МИРНО ШЕСТВИЕ СЪС СКАНДИРАНИЯ И НАЙ-НАКРАЯ ПРОТЕСТ ПРЕД СГРАДАТА НА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ.ТАМ СЪЩОМИНА МИРНО,САМО СКАНДИРАНИЯ ИМАШЕ И БЯХА ОСТАВЕНИ СКУСАНИ ОБУВКИ ПРЕД СГРАДАТА ЗА ДА ПОКАЖАТ ТРУДНИЯ ПЪТ НА ЕМИГРАНТИТЕ.ЕДИНСТВЕНАТА ВОЛНОСТ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ БЕШЕ,ЧЕ НАШАРИХА С ТЕБЕШИРИ ГЛАВНАТА УЛИЦА,СТЕНА НА УНИВЕРСАЛНИЯ МАГАЗИН И ЕДИН КАЛНИК НА СЛУЖЕБНИЯ РОУВЪР НА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ.НИКАКВИ МОЛОТОВ И НИКАКВИ ДРУГИ ОПАСНИ ПРЕДМЕТИ НЕ СА НАМИРАНИ У НИКОГО,ЗА КОЕТО ОТГОВОРНО МОГА ДА КАЖА,ЧЕ СТАТИЯТА Е АБСОЛЮТНА ИЗМАМА.НИКАКВИ СБЛЪСЪЦИ НЕ Е ИМАЛО,МЕРОПРИЯТИЕТО БЕШЕ ДОСТАТЪЧНО ДОБРЕ ОХРАНЯВАНО ОТ ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ , ОТГОВАРЯЩИ ЗА РЕДА И СИГУРНОСТТА НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА СВИЛЕНГРАД-ПОЛИЦИЯ,ПОЖАРНА,ГРАНИЧНИ СЛУЖБИ,ОБЩИНА И ДР.

 

WWW.SVILENGRAD24.INFO

WWW.E-SVILENGRAD.COM

и

…това не е истина. Демонстрацията в Свиленград мина изключително успешно и нямаше никакви сблъсъци с полицията. Никой не се е и опитвал да хвърля коктейли Молотов. Хората са тук да изкажат своето мнение по мирен начин. Това може да се види на страницита на лагера: noborderbulgaria.org.

3 thoughts on “3 големи “Ха-ха!” в статия на Actualno.com срещу анархисткото движение”
 1. Тая „барета“ дето се радва, че гърците ги нямало, е най-вероятно някое сержантче от регионалната дирекция в Хасково, чийто звезден миг в живота е настъпил с обличането на робокопската спец-екипировка и въпросите, които засукана репортерка му е задала…

  А иначе ако „баретите“ не са видяли гърците, трябва да са и слепи (за колите и рейсовете) и глухи, което си е рядка комбинация, дори за полицай…Гърци са били половината от участниците в лагера.

  По принцип, ако активистите от българска страна, дето го направиха този лагер, са очаквали обективно медийно отразяване, са се объркали. Медийната среда е бойно поле в което се води битка, но те явно не са били подготвени за нея.

  Съвсем друг проблем е, че инициативи като „Без граници“, могат спокойно да минат за дейност и на леви партии и либерални НПО.
  Посланието не е нищо повече от призив към властите за хуманно отношение, не се посочва нито проблема, нито причината за проблема.
  Един вид, ако властта е добричка и вместо в специални затвори, праща бежанците в общежития с ток, вода и кабелна, всичко ще е ок..Поне аз така виждам нещата. Освен враждебно отразяване в медиите, тия дни имаше и положително, но никой от участниците, въпреки, че имаше възможност, не спомена думи като капитализъм, империализъм, глобализация, а те са и причината и Проблема…

 2. „чийто звезден миг в живота е настъпил с обличането на робокопската спец-екипировка и въпросите, които засукана репортерка му е задала“

  Е, за сметка на това нашето звездно проявление настъпва с коментарите ни в някакъв забутан български сайт

  „Посланието не е нищо повече от призив към властите за хуманно отношение, не се посочва нито проблема, нито причината за проблема.“

  Така е, но всеки си има собствени изразни средства, може би понякога стават обърквания.

  „думи като капитализъм, империализъм, глобализация, а те са и причината и Проблема… “

  Тези думи вече значат твърде много неща.

 3. „Е, за сметка на това нашето звездно проявление настъпва с коментарите ни в някакъв забутан български сайт“

  Предполагам, че визираш себе си. А за това дали сайта е забутан си има статистика и тя няма да подкрепи твоето „мнение“ за него…

  „Така е, но всеки си има собствени изразни средства, може би понякога стават обърквания.“

  Сигурно е така, обещавам, че занапред ще специализирам Четене на мисли, за да мога да знам какво се върти в умовете на големите активисти…

  „Тези думи вече значат твърде много неща.“

  Именно. И затова трябва да се обяснява и конкретно и по принцип.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40