По време на криза професионалната преквалификация става все по-актуална. Каква професия да си изберем? Това е актуален въпрос за все-повече хора. Трудно можем да му отговорим на местна почва, но една статистика ще ни помогне да изберем най-переспективната професия в световен мащаб.

The Economist публикува  10-те най-големи работодатели в света. Първата позиция се заема от американския Департамент по отбраната с 3.2 млн. служители (голяма част от неговите „служители“ „отбраняват“ САЩ в Ирак, Афганистан и други страни). На второ място е Китайската армия с 2.3 млн. служители (очакваме скоро и те да отидат да „отбранят“ някого). Едва после идват престижните професии на продавачи и сервитьори в УолМарт и МакДоналдс.

Чудно ли е тогава, че хората масово се преквалифицират в… бандити. Така хората най-лесно си намират работа на „пазара на труда“, макар и сигурно в не толкоз престижни „предприятия“. У нас служителите на МВР са 63 000, на МО – около 50 000, а частните охранители са около 130 000. Излиза, че в сферата на бандитизма (обикновено маскиран с имена „охрана“ и „сигурност“) по груби сметки работят 7-8% от трудоспособното население. Има резон, значи, човек да се научи да държи оръжие. А къде ще го насочи е друг въпрос.

One thought on “Каква професия да си изберем?”
  1. Модерният човек е интелигентен, отговорен, здрав, взима информирани решения и е способен да работи всякаква работа. В тази насока бихме могли да почерпим много опит от политиката на скандинавските страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40