Жителите на комуната Християния получиха полуавтономен статут. Тя се намира в центъра на датската столица-Копенхаген. Комуната ще носи името „Свободен град Християния”.

Сега жителите на Християния могат да си отдъхнат, тъй като властите им разрешиха да изкупят заеманата от тях територия на занижени цени, а земята, която не намери собственици, ще бъде давана под аренда.

Историята на Християния започва през 70-те години на миналия век. Тогава група хипита се заселват незаконно в изоставени военни казарми в центъра на Копенхаген, Дания.

Една от най-значимите личности в историята на селището е Якоб Лудвигсен, издавал анархически вестник, в който обявил провъзгласяване на свободния град.

В началото всички смятали, че това е временно убежище за аутсайдери. Но след многобройните опити на полицията да изгони обитателите на Християния със сила, проблемът се превръща в политически и попада в дневния ред на Парламента.

 Едно от първите споразумения между жителите и властта е, че хората ще си стопанисват селището, но то официално ще бъде обявено със статут на „социален експеримент.”

Това положение трае до 1975 г., когато се взима решение в срок до 1 април 1976 г. територията да бъде освободена, но на тази дата нищо не се случва.

 Конфликтът между държавата и градът се задълбочава когато в Християния се появяват наркотици. Полицията е безмилостна и използва всеки удобен момент за нападение.

Но правителството знае, че ако премахне градчето, хората в него ще останат без дом и работа.

След 40 години на перипетии за жителите на Свободния град най-накрая се постига споразумение.

В Християния има всички елементи на съвременна градска инфраструктура – детски градини, театър, заведения, магазини, работилници, бръснарници, редакция на местния вестник. Изцяло основани на самоуправление, взаимопомощ, свобода, ненасилие и консенсус. Свободният град се простира на площ от 35 хектара и там живеят около 1000 души. Постоянна работа имат 42 на сто от населението. Те заделят вноски в бюджета на комуната в размер на 320 долара.Освен на ентусиазма на жителите си, Християния се крепи и на формата си на самоуправление и консенсусна демокрация. Тя дава една алтернативна гледна точка на така „нужната” ни държава. Свободният град е построен така, че всеки човек да носи отговорност за своя собствен живот и дом. Чрез индивидуалната самодисциплина и тесните връзки, местните са създали област, в която почти няма престъпност, насилие и страх. Самоуправлението също така означава, че ако дадено лице не поддържа дома си, няма да има орган, който да дойде и да го направи вместо него.

Друг важен елемент в самоуправлението на Християния е, че жителите ѝ взимат решения в хоризонтална и сговорчива структура, подкрепяна и укрепвана от всички. Този начин е разумен и удобен за всяка група от хора, които имат идея за развитие на комуната. Те трябва да го изложат и да потърсят подкрепа от общността за реализацията на проекта си. След това групата е отговорна пред всички как използва, управлява и поддържа проекта – това е активизъм и самостоятелно управление. По този начин се избягва йерархията и управляващите в развитието на града. Винаги местните хора вземат решения защо, кога и как ще се развива градът им.

Консенсусната демокрация е дълъг и труден процес, понякога може да бъде изтощителен, особено когато всички имат право да участват в дискусиите. Много често решението на даден проблем е пълно с конфликти. Затова е невъзможно да се постигне споразумение в една или няколко срещи. Има случаи, в които някои решения протичат с месеци или дори години.
Решения, които са прокарани насила, не се зачитат и следователно нямат никаква стойност. Това че всеки може да участва в дискусиите понякога ги прави хаотични, но това има и положителен ефект, тъй като дава на общността простор за действие и предотвратява социалното маргинализиране, което се наблюдава обикновено в останалата част на датското общество.
В Християния никой не е лишен от правото си да работи върху развитието на местната среда, дори ако е алкохолик, чужденец или с физически или психологически увреждания.

Свободният град е разделен на 14 района с различна численост на населението. Някои имат 10 жители, а по-големите имат повече от 80. Пребиваващите в даден район имат обща отговорност за развитието и състоянието му. Необходимо е всички жители на комуната да поемат отговорност и действия, за да има развитие местната общност. Всеки район има събрание, на което се решават кварталните проблеми – развитието на площите и жилищната политика, обновяването на сгради, поддържането на нови проекти, одобряването на нови жители и решаването на проблеми между съседите. Ако на районните срещи не може да се реши даден проблем, той може да бъде предаден на Срещата на общността. Тя е върховният орган на Християния. Там се дискутират въпросите и проблемите, които засягат цялата територия на комуната. На Срещата на общността могат да присъстват всички жители. Те могат да дават своята преценка, като проследяват решенията, които се взимат и участват активно.

Икономиката е също изцяло в ръцете на хората от Християния, заради децентрализирания и ефективен начин, по който се действа. Всичко се решава на икономическата среща. Тя се нарича още и „обща кутия”. На икономическата среща, хората се грижат за общата икономика и нейното развитие. В срещата участват всички институции, които са пряко свързани. Главните касиери, районните касиери и хората, кандидатстващи за заеми от общата кутия трябва да присъстват задължително. Срещата се провежда веднъж месечно. Разбира се, всеки район излъчва касиер, които се обединяват в Среща на районните касиери. Тя се провежда веднъж месечно. На срещата присъства и представител от Икономическата група, която се грижи за ежедневната работа на общите финанси. Икономическата група, също се грижи за плащането на тока и водата пред копенхагенската енергетика. Групата се състои от трима главни касиери.

Бюджетът на комуната се решава на Бюджетната среща на общността. Тя го дискутира и решава за общностната кутия, какво влиза и какво излиза от нея.

На територията на Християния има над 80 сдружения. Те биват подкрепяни и вдъхновявани от Срещата на сдруженията. На нея се дискутират проблеми по отношение на ежедневните процеси, потребителските права, правата на хората и плащането на „общата кутия”. Срещата на сдруженията е под опеката на икономическата среща. На нея всички сдружения изпращат собствен представител и касиер от икономическата група.

С устройствения план на Свободния град се занимава строителна среща. На нея се дискутират и оценяват строителните проекти, които са започнати или са във фаза на планиране. Срещите се провеждат веднъж месечно.

Разбира се, Християния поддържа връзка с правителството на Дания и местните държавни структури. За целта има контактна група. Тя има мандат да се справя с конфликтите между комуната и държавата. Работата на контактните групи е да прокарва дискусиите на районните срещи, преди да отидат до окончателно решение на Събранието на общността. Срещите се провеждат, когато е необходимо. В дискусиите за решението на проблемите с движението и паркирането има транспортна група, която е връзката с местната власт на район Христиансхавън. Тя се състои от хора, които са заинтересовани и разбиращи от работата си. Срещите се правят, когато възникне необходимост.
Свободният град Християния ни дава един чудесен пример за самоуправление, изградено на взамоимощ, свобода, ненасилие и консенсусна демокрация. Според жителите на комуната, Свободният град не е утопично селище, а една истинска алтернатива на репресивния държавен апарат.

Инферно

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40