Документи, открити в изоставен в Триполи офис на бившия министър на външните работи на Муамар Кадафи и шеф на разузнаването показват, че американски и британски шпиони са помагали на режима да преследва либийски дисиденти, съобщиха от Human Rights Watch, цитирани от Al Jazeera English.

Документите са били разкрити от активист на движението за човешки права в офис, заеман от Муса Куса, един от най-близките следовници на Кадафи, напуснал Либия в посока Великобритания в началото на протестите в Либия през февруари. Вчера (3 септември) са били открити стотици писма между ЦРУ, службите на Великобритания ПИ-6 и Куса, за когото се вярва, че сега е в Катар.

Изглежда в Либия се въртят по-тъмни игри, отколкото се предполагаше. Сред бунтовниците има искрен ислямист, участвал в групировката LIFG. Абделхаким Белхадж също е включен като тема на писмата между Муса Куса и британските служби. В същото време през 2006 година двама от синовете на Кадафи са били поканени от SAS да наблюдават “секретно авиошоу” във Великобритания. Именно западните служби бяха обвинявани от Русия, че са подготвяли свалянето на Муамар Кадафи чрез групи в Мали и Чад. Но също така Чад е традиционна дестинация за намиране на наемници за режима на Кадафи, а самият Белхадж пък е изтезаван от ЦРУ. Смяташе се МИ-6 и ЦРУ започват сътрудничество с Кадафи след замразяване на ядрената му програма, но явно комуникацията между бившите врагове е била в пъти по-голяма и честа. И още нещо – документи показват, че след започване на протестите, от Триполи пристига писмо в автономната провинция на Сомалия, Пунтланд, с искане за изпращане на 10 000 бойци от Сомалийския фронт за спасение, които да защитят Кадафи.

Тогава, къде е истината?

One thought on “Разкрити връзки между МИ-6 и ЦРУ с Кадафи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40