Нов доклад на израелската неправителствена организация B’Tselem разкрива за първи път официалните данни за отношението на израелската военна съдебна система спрямо палестинските непълнолетни младежи в Западния бряг: 93% от всички непълнолетни, осъдени за хвърляне на камъни, са излежавали присъда в затвор. Това включва 19 деца под 14-годишна възраст, които съгласно цивилните израелски закони не могат да бъдат държани в ареста.

Същевременно съгласно доклада, публикуван на 18 юли, правата на палестинските непълнолетни деца, които са бли заподозрени за хвърляне на камъни в Западния бряг, са били нарушавани през целия процес на наказателното правосъдие.

Докладът предоставя за първи път пълни официални данни за палестинските непълнолетни лица, които са били съдени за хвърляне на камъни в последните шест години, като се базира на десетки съдебни дела, на интервюта с 50 палестински непълнолетни деца, които са били арестуван по подозрение за хвърляне на камъни, както и на интервюта с техните защитници.

Израелското законодателство, подобно на това в много други страни, осигурява на непълнолетните лица, заподозрени в извършването на престъпления, допълнителни защити при самия съдебен процес. В Западния бряг, израелското военно право (прилага се само върху палестинците, а не и върху заселниците, които живеят в същите територии) осигурява много малко такива защити. Дори и след създаването на военния съд за младежи през 2010 г., непълнолетните лица биват съдени почти по същия начин като възрастните.

Ето част от статистическите данни, включенни в доклада, които са предоставени от службата на говорителя на IDF (израелската армия) и се отнасят за периода 2005-2010 (всички се отнасят до малолетни или пълнолетни лица, които са били обвинени за хвърляне на камъни):

– във военните съдилища в Западния бряг по обвинения за хвърляне на камъни са били съдени 835 палестински младежи . Тридесет и четири от тях са били на възраст 12 до 13 години, 255 са били 14 до 15 години и 546 са били между 16 и 17.
– само един непълнолетен е бил оправдан през това време (0.11% от общия брой). Това е степен на осъждане, която е далеч по-висока от дори най-високата степен на осъждане в Израел.
– от 642 случая, за които B’Tselem получи подробна информация, 624 (97 процента) са завършили със споразумение, а само в пет от случаите (0,77%) се е провело пълното дело. В Израел, около половината от наказателните дела завършват със споразумение.
– 19-те непълнолетни лица на възраст между 12 и 13 години, които са били осъдени за хвърляне на камъни, са излежали присъда от няколко дни до два месеца. В Израел е забранено да се налага каквото и да е лишаване от свобода на дете под 14-годишна възраст.
– 26% от непълнолетните деца на възраст между 14 и 15 години и около 59% от непълнолетните лица между 16 и 17 години излежават присъда от четири месеца или повече.

Въпреки, че хвърлянето на камъни от малолетни и непълнолетни е изключително често срещано престъпление в Западния бряг, израелските официални лица не бяха в състояние да предоставят точни данни за обхвата на явлението и за броя на лицата, които са пострадали от хвърлянето на камъни.

Нарушението на правата на малолетните и непълнолетните започва от момента на техния арест и разпити. Непълнолетните често са арестувани по средата на нощта и отведени на разпит сами, без да им бъде позволено да се консултират с адвокат или дори с техните родители, а родителите не са допускани да присъстват при разпита. Често те са третирани с насилие.

Нарушаване на правата им продължава и по време на хода на съдебно дело. Съдиите заповядват по-голямата част на непълнолетните лица да бъдат държани в ареста до края на наказателното производство, принуждавайки ги по този начин да се съгласят на споразумение. Това е така, защото дори ако непълнолетният в крайна сметка е оправдан, той ще е прекарал по-дълъг период от време в ареста по време на пълния съдебен процес, отколкото ако той се е признал за виновен със споразумение.

Военната съдебна система приема лишаването от свобода като основно средство за наказания на непълнолетни, и едва ли не смята, че няма други опции. Докато са лишени от свобода, непълнолетните не получават почти никакви посещения от страна семейството, като същевременно се сблъскват с многобройни ограничения върху възможността им да завършат образованието си.

Всички официални органи са добре запознати с реалността, описана в доклада. И въпреки това, с изключение на декларации от няколко съдии, които призовават за необходимостта да се прилагат и в тези случаи принципите на израелското младежко право, и които описват, че изпитват дискомфорт от определени действия на полицията или армията, реално не се предприемат действия за преустановяване на нарушението на правата на малолетните и непълнолетните. Малките промени, направени във военното законодателство по време на създаването на младежкия съд, са крайно недостатъчна.

B’Tselem настоятелно призовава властите да променят незабавно военното законодателство, за да може то да съответства с разпоредбите на израеслките закони за младежта.

Освен това, възрастта на зрялост, която в момента са определя от военното право като само 16 години, трябва да се промени на 18, така както е в Израел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40