Броени дни след публикуването на доклада на международната организация „Репортери без граници”, в който авторите отбелязваха случаите на полицейско насилие срещу медийните представители, едно ново и особено провокативно нападение предизвика остри реакции.

Малко след края на протестното шествие, което организираха синдикатите на работещите в държавния и частния сектор полицейски отряд нападна група фоторепортери и оператори. Според разказа на Татяна Болари, която бе зашлевена от полицай, силите на реда започнали да ги гонят от площад Синтагма и да блъскат с щитовете си, след като репортерите заснели начина, по който те заловили един младеж. „Изведнъж чухме ръководителя на полицейския отряд да казва: „Изгонете журналистите и започнаха да ни блъскат с щитовете си. Аз се обърнах към един от полицаите и му казах да не ни блъска, а той започна да ме обижда с много цинични изрази. Когато му казах да свали противогаза си, за да го видя и подам оплакване срещу него, той ме удари” разказа тя. Друга нейна колежка напусна „бойното поле” със счупен зъб и разкървавено лице, а още няколко бяха възпрепятствани да вършат работата си с блъскане и удряне по ръцете.

Ето как разказа събитията за GRReporter един от фоторепортерите, които бяха свидетели на нападението. Той пожела да запази своята анонимност.

„В един момент отрядите за борба с масовите безредици се появиха от страна на булевард Василисис Софияс с явна цел да „прочистят” от демонстранти булевард Амалияс и впоследствие да продължат акцията и на самия площад. Така както идваха по булеварда удариха един демонстрант, който беше застанал до желязната преграда на стълбите и веднага след това заловиха един младеж. Всички фоторепортери, оператори и журналисти се насочихме натам, за да снимаме. Полицаите започнаха да ни викат да се махнем и да спрем да снимаме. Един от тях удари няколко колеги. Минути по-късно започнаха да ни избутват с щитовете си и да ни казват, че трябва да напуснем района. Колегите протестираха и казваха, че това е нашата работа. Те продължаваха да блъскат, а фоторепортерите казваха, че няма да си тръгнат. Някои други колеги, заедно с които беше и Татяна снимаха случващото се. На видеоматериала, който заснех се вижда как тя му казва нещо, вероятно го пита защо да се отдръпнем, след като сме журналисти и той я удря с ръка по лицето, в резултат на което тя цялата се извърна на другата страна.

След това някои колеги казаха на един полицай, за който не знам дали беше от същия отряд да доведе колегата си, който удари Татяна, за да даде обяснение и да свали противогаза, за да видим кой е. Той ни повика да отидем към пространството пред парламента, където се намира паметникът на Незнайния воин. Там започнахме да викаме, да искаме обяснения. След това инцидентът приключи.

Теб блъснаха ли те?

Аз винаги стоя на дистанция от полицаите, защото мен също са ме удряли по време на други протести. Винаги гледам да съм на разстояние от 1-2 метра от най-близкия до мен полицай, за да мога да побягна, ако се наложи. Затова и вчера бях леко отдалечен, но успях да видя всичко. Вчера полицаите удариха и други колеги. Проблемът е в това, че никой друг, освен Татяна не подаде оплакване. Казвам това и за себе си. когато ме удариха прецених, че най-вероятно няма да намеря правото си и не направих нищо за това. Не мисля, че щеше да се намери някой да ме подкрепи. Всичко се случи също толкова бързо, както вчера и дори не знам дали някой е успял да снима в тъмнината. Все още смятам, че нямаше да мога да намеря някакво решение. Вчерашният инцидент беше съваем различен, но въпреки това мисля, че ако случаят не беше регистриран от фотоапаратите пак нямаше да има никакъв успех пред властите. Всъщност и сега също не можем да бъдем сигурни”.

Според председателя на гръцкия съюз на фоторепортерите Мариос Лолос зачестилите полицейски нападения срещу репортери не могат да бъдат приети за случайност.

„Аз не присъствах на конкретното нападение. Снимах малкото сблъсъци, които имаше пред министерството на финансите, след което всичко приключи. След това председателите на съюзите на служителите в медиите имахме среща със заместник-министъра на финансите, за да обсъдим проблемите, свързани с безработицата, извънредните данъци и т.н. След около час срещата приключи. Когато излязох навън видях, че полицаите на площада са свалили шлемовете си, щитовете им бяха оставени встрани, а протестиращите вече си бяха отишли. Затова и тръгнах към офиса, за да изпратя снимките на медията, в която работя. Изведнъж към 16:30 ми се обади един колега, който ми заяви: „Бият ни”. Веднага се върнах на Синтагма. Татяна беше зашеметена, защото я беше ударил полицай – явно голям мъжкар. Научих, че друга колежка си е отишла със счупен зъб и разкървавени устни след удар с щит. Още поне четирима колеги са били изблъскани на земята. По-рано, по време на сблъъците до министерството на финансите един колега от Испания бе обгазен право в лицето. Погледнах го, попитах го дали е добре и по-късно го удариха, т.е. той стана обект на нападение два пъти.

Нападението е станало в горната част на площада, на съвсем открито място. Следователно ще е наивно да сметнем, че полицаите са се объркали и в една тясна уличка са ударили случайно някой колега сред царящия хаос. Тук говорим за малко хора, спокойна обстановка и открито място, където групата на репортерите се е виждала съвсем ясно. Виждаме се от далеч, защото носим каски и противогази и по два фотоапарата на стойност десет хиляди евро в тежките си чанти. Следователно, когато ни бият знаят много добре, че бият репортери и оператори. Повече от ясно е, че са набили колегите, за да ги накажат, че са снимали това, което са направили.

Вие подадохте ли оплакване?

Да, отидохме заедно с Татяна в съда. Не можахме да открием прокурор, въпреки че трябва да има такъв 24 часа в денонощието. Обадихме се на един, но не дойде. После говорихме с главния секретар на министерството на правосъдието и отидохме да подадем оплакване в главното полицейско управление. Двама колеги, които са присъствали на нападението отидоха да дадат свидетелски показания. Единият от зададените им въпроси бил: „А да не би да сте предизвикали полицаите по някакъв начин?”. Другият пък питал дали репортерите са носели противогази и дали върху тях има някакъв обозначителен знак, че принадлежат на медиите”.

 От съюза на фоторепортерите заявиха, че ще предприемат по-сериозни действия срещу полицейския произвол. „Хартиената „битка” със съобщения няма никакъв смисъл. Не е възможно да ни бият, докато вършим работата си. Лично мен са ме били няколко пъти. След това издавахме съобщения, от полицията провеждаха вътрешни проверки, но в крайна сметка не се случваше нищо. Това, което искаме да се случи е да бъде открит виновникът поне за един случай на побой и да бъде наказан показно. Само така ще може да докаже министърът, че не дават заповеди да ни бият” каза още Мариос Лолос.

 По-рано днес и явно след медийната реакция министерството за защита на гражданите обяви, че полицаят, който удари фоторепортерката Татяна Болари е бил арестуван. Въпреки това много от колегите й стават дълбоко скептични за това, че нападателят ще бъде наказан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40