В едно село на Република България- Катуница пламна искра, надигна се бунт, който бе съпроводен от протести в редица градове на страната.

Дълбоката причина за този конфликт е трупаната от много години социална несправедливост, крайното социално неравенство, неравноправното третиране на български граждани в зависимост от социалния им статус.

Един местен ромски феодал- така нар. Цар Киро- при бездействието на държавните органи, от години нагло тероризира  местното население, трупа богатство от незаконно производство и търговия с алкохол и други съмнителни дейности. Стигна се до човешки жертви, до напрежение в цялата страна.Трагедията не е безпрецедентна,а компетентните  органи дълго време са  неми свидетели .

За Българската левица казусът „Катуница” е зрелостен изпит за отговорно политическо поведение и за точна оценка и реакция на събитията- от страна на държавата, политическите партии и гражданското общество.

Десните националистически формирования, самият ромски феодал се опитват да отворят кутията на Пандора като етнизират конфликта, като противопоставят българи срещу роми и турци.Не се отчита,че самият „Цар Киро” се отхвърля от мнозинството роми и ромски организации.

За Българската левица проблемът „Катуница” е дълбоко социално-политически с много криминални измерения. Правораздавателната система на България повече не трябва да бездейства. Но това не значи държавата да се измие ръцете с Кирил Рашков. Има и много „български царе”, които не трябва да са над закона, а да са в затвора. Върховенството на закона следва да се отнася към всички български граждани независимо от техния етнически произход.

Българската левица категорично осъжда опитите за етнизиране на социално-политическите конфликти. Расизмът е игра с огъня и е осъден международно. Разпалването на етническа и верска вражда е най-тежко престъпление, което заслужава най-строго наказание.

ПОЛИТИЧЕСКИ СЪВЕТ НА ПП „БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА”

29 септември 2011г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40