„Взимаме живота си в своите собствени ръце!

От вчера, решително и безвъзвратно, т.нар. „Комунистическа партия на Гърция“ (ККЕ) не е нищо повече от пречка пред опита да се зарови парламентарния труп. Всеки свободен човек, борещ се за своето достойнство в тези решителни дни, трябва да заклейми  нейните политически действия.

Тази резолюция не трябва да  се счита като опит да се разцепи движението. Ние можем да имаме общи проблеми и общи цели с обикновените избиратели на Комунистическата партия. Но политиката и действията на партийната върхушка фактически е да следват  заръките на правителството и пратениците на МВФ, ЕС и ЕЦБ. Никога не сме марширували рамо до рамо с тях, те никога няма да са с нас. Нека не забравяме, че Комунистическата партия не за пръв път действа като пета колона на диктаторкия режим, надявайки се отново да докопа няколко трохи от парламентарната трапеза, точно както през 1990г. (5)

След Варкиза (1), Политехниката (2), Химическия факултет (3), декември (2008) (4) и още други случаи действителността отново ни разкри предателската роля на Партията, която системно предава народните борби. През всичките тези години те успяваха чрез участието си във властта да удушат всяка обща и решителна стачка,  оклеветиха всички бунтове като „провокации“, но последните събития показват, че това не са били само „политически грешки“, а координирана и съзнателна позиция в защита на парламентарната диктатура и капиталистическите финансови и социални взаимоотношения. Това направиха и вчера (20.10.2011), въпреки че до този момент бяха призовавали хората да демонстрират срещу правителството. Охраняваха гладкото протичане на парламентарнаата сесия, и вместо да обградят парламента, те постъпиха по варварски и от полицията, чупейки черепи и предавайки демонстранти на репресивните сили. Най-лошото от всичко, което сториха е, че легитимираха  насилието на държавата, която уби един от техните другари, приписвайки убийството на някакво си пара-държавно насилие.

Позициите на всички политически групи, парламентарни или не, които  подкрепиха действията на Комунистическата партия, непряко чрез мълчание или директно с изявленията си, са също толкова осъдителни. Защото докато тези партии и техните депутати остават в Парламента, изпълняващ заповедите на ТРОЙКАТА и продължат да получават тлъстите си заплати, те са напълно съотговорни за това, което се случи и онова, което предстои да се случи. Отрицателните им вотове за меморандумите (с Тройката), съвсем точно разкриват ролята им с която подкрепят хунтата: те дават демократичното алиби на този напълно подчинен парламент, така че обеднелия народ да продължава да брои гласовете при всяко уговорено и предопределено гласуване на закони обричащи бъдещето му, докато в същото време го хранят с илюзията, че някой говори от негово име и в негов интерес. И така, народът оставя на професионалните политици да бъдат опозиция и не чувства нужда да действа незабавно и лично. Всеки глас, дори за извънпарламентарни партии на „крайното ляво“ в местни и национални избори не е нищо повече от масло в чарковете на машината и легитимация  на сегашната парламентарна диктатура.

От 25ти май, когато за първи път се събрахме на площада, ние разкрихме пряката демокрация като възможност за всеки един от нас да участва, да се съветва с другите, да оформя автономни идеи, независимо от идеологически и парламентарни етикети. Оставаме тук, срещу фалиралия им парламентаризъм и бюрокрацията им.

Взимаме живота си в своите собствени ръце!

Пряка демокрация сега!

Народна Асамблея на площад Синтагма, 21.10.2011 г.

1. Договорът от Варкиза, 1945г, тогава Комунистическата партия предава въоръжената борба и хиляди бойци от Гражданската война в замяна на легален статут в новия режим.

 2. Първоначалната позиция на Комунистическата партия срещу въстанието в Политехническия университет  от 1973, е че е дело на „полицейски провокатори“.

 3. Инцидентите от 1979 в Химическия факултет в Атина, когато членове на Комунистическата партия прекъсват окупацията на унивeрситета, в пряко сътрудничество с полицията.

 4. ККЕ осъжда бунта през декември 2008.

 5. Коалицията между Комунистическата партия и двете други основни парламентарни сили, Нова Демокрация и ПАСОК,през 1990г

 

Превод на Мария за Без Лого.

One thought on “Резолюция на Общото събрание на Народната асамблея от площад Синтагма”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40