Мъжете патрулират до зори, софийското гето ври от полиция

„На сапун, на сапун“ – това е най-новата игра на 10-годишната Мариана и нейните приятелки. Пеят и се въртят в кръг. Забавлението на ромските момичета от софийската Абисиния, както е известен квартал „Христо Ботев“, е вдъхновено от масовите протести, залели страната след трагедията в Катуница. В понеделник две хиляди деца крещяха „Циганите на сапун, турците под ножа!“ пред парламента, който се намира само на няколко километра от циганската махала.
От една седмица мъжете в „Христо Ботев“ не спят – палят огньове, събират се на тумби от петдесетина и бдят до зори.
„В събота срещу неделя през нощта в края на махалата дойдоха около 15 рокери и се разбръмчаха с моторите. Бяха си сложили прожектори върху каските и изглеждаха доста стряскащо. Моят комшия беше кьоркютук пиян, но изтрезня за секунди и хукнахме натам“, разказва Миро в кварталната баничарница. Предишната вечер младеж с качулка хвърлил димка, която щяла да запали барака в края на гетото. В понеделник по мръкнало рокери надували мотори в нивите откъм летището и запалили тревата, но солидният кордон от жандармерия ги укротил и отблъснал. Абисиния е претъпкана с части на МВР – униформени и цивилни, а този път няколкото хиляди жители ги посрещат с нескривана радост. „Полицаите охраняват денонощно, обикалят по къщите, опитват се да успокоят хората, но няма как да стане. Три жени бяха удряни около „Герена“, а в „Слатина“ скинари пребиха таксиметров шофьор. Редовно из София бият клошарите, а те са от нашия квартал“, посочва Йордан Стоянов, шеф на читалище „Асен Златаров“.
Зад вратите на къщите

са скрити вили, колове,
лопати, кирки и брадви

Населението живее в постоянен страх, че ще бъде нападнато от рокери и скинари. 62-годишният дядо на Марияна – Лалето, също е под бойна тревога.
„Станахме за срам и резил пред целия свят. Ние не сме убийци. Аз на коя държава съм служил две години,
пазил съм Волен Сидеров, докато е спинкал
с жената си вкъщи“, обобщава пенсионираният ковач. – В казармата с българин съм ял от една чиния, а искат сега да се изтрепем взаимно“, допълва той. Той е готов лично да разведе прокурорите и полицаите до вилите на големите бандити във вилните зони на Бояна, Симеоново и Панчарево. Лалето се моли Бог да вразуми насилниците, но се бои, че Сатаната е влязъл в душите на твърде много хора. Най-много го е страх да не посегнат на внучката му Марияна.
От дни на втория етаж в апартамента на Румяна, собственик на баничарницата, са се настанили още две семейства. „Техните къщи са в края на махалата и те се притесняват, че могат да ги запалят, докато спят. Събрахме се 12 души в три стаи“, обяснява тя. Марияна казва, че циганите в Абисиния нямат нищо общо с Цар Киро. Той си е напълнил гушката – играл е с всички политици, а сега ние страдаме, недоволства жената.
Местните са джуравци – дори не знаят цигански език. Освен това в половината от къщите живеят българи. „По тъмно, като дойдат скинарите,

как ще разберат в кой дом
хора от какъв етнос живеят?

Моята дъщеря ме пита: „Мамо, ние не сме цигани. Защо искат да ни бият?“, допълва тя. Щерка й е със светла кожа и светли очи, но децата, с които заедно ходи във фризьорския техникум, са по-мургавички. От миналата седмица хората не пускат децата си на школо от съображения за сигурност.
Единственият, който смята, че положението ще се подобри, е пасторът Димитър Бонев. „Господ ни учи на любов и разбирателство – Бог няма да допусне разделение и война, нищо, че живеем в епохата на греха и беззаконието“, допълва водачът на една от трите евангелски църкви в квартала.
Той е на мнение, че циганите са готови да понесат обиди и насилие в името на това впоследствие да се възцари мир и спокойствие. Пасторът допълва, че Бог не дели хората по цвят на кожата и език и това, което не е по силите на човека, е по силите на Господа. „Ние не се надяваме. Ние вярваме, че доброто ще победи и размириците ще утихнат“, казва Димитър Бонев.

Смуглите бисери греят по CNN

Голямата гордост на махалата е ансамбъл „Абисински перли“ при читалище „Проф. Асен Златаров“. „Читалището не работеше повече от 25 години, но през 2007 г. възстановихме песните и танците, но вече имаме с какво да се похвалим“, казва Василка Стоянова, секретар на читалището. Концертът на циганските музиканти на галавечерта на Световния ромски фестивал в Требишов, Словакия, е излъчен по CNN. Тази година Абисинските бисери спечелиха шест награди на Еврофолкфеста по Черноморието. Призът „Маестро“, присъден им на Европейския фестивал, ще им бъде връчен тържествено от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40