Президентът държи Киров заради контрола на досиетата. Иван Драшков е професионалист и „наш човек“, твърди посланик Байърли.

Следната грама, класифицирана с най-висок гриф от наличните в Wikileaks американски дипломатически доклади е изпратена от посланик Байърли до Вашингтон в края на януари 2007 г. [07SOFIA115]

В нея директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) е определен като „подлизурко“, а управлението му като „отчайващо“. Според ЦРУ и ФБР зам.-шефът на ДАНС Иван Драшков е истински професионалист с про-западни и анти-руски възгледи.

ТЕМА: ПРОМЕНИ В РЪКОВОДСТВОТО ПОДОБРЯВАТ БЪЛГАРСКИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СЛУЖБИ, ВЪЗМОЖНИ СА НОВИ ВЪТРЕШНИ ПОЛИТИЧЕСКИ БОРБИ

REF: A. 06 SOFIA 1655 B. 06 SOFIA 1499

Засекретена от посланик Джон Байърли по причини 1.4 (b) и (d)

ОБЩ ПРЕГЛЕД: 1. На 11 януари България направи изненадваща, но твърде положителна промяна в ръководството на ключова служба за сигурност, като замени шефа на контраразузнаването – Националната служба за сигурност (НСС) на страната Иван Чобанов с дългогодишния му заместник Иван Драшков. Докато вниманието се съсредоточава върху промените в НСС, проблемите с Националната разузнавателна служба (НРС, външни услуги) продължават и депутатите назначиха Временна анкетна комисия, която да събере информация за скорошните очевидни самоубийства на двама нейни служители. Според местни спекулации рокадите са насочени към отклоняване на вниманието от проблемите в НРС и/или се считат за опит министъра на вътрешните работи Румен Петков да засили контрола си над ключови служби в МВР, но ние смятаме, че е по-вероятно ходовете в НСС да са свързани със значителни планове за преструктуриране на българското разузнаване и просто с неудовлетворение от изпълнението на служебните задължения от страна на Чобанов. Всъщност ние смятаме, че назначаването на про-западния разузнавач от кариерата Иван Драшков на мястото на Чобанов е значителна стъпка в правилната посока. КРАЙ НА ОБЩИЯ ПРЕГЛЕД.

Шефът на НСС уволнен с похвали.

2. (C) На 11 януари пресофисът на правителство обяви решението на кабинета, (одобрено от президента Георги Първанов) да освободи шефа на Национална служба за сигурност (НСС) Иван Чобанов и да назначи на негово място един от двамата му заместници Иван Драшков. Министерството на вътрешните работи информира, че Чобанов, който е начело на НСС от февруари 2002 г. „е заявил желание да напусне поста в НСС и да заеме друга длъжност, като по този начин прекратява кариерата си в Министерството на вътрешните работи.“ Твърди се, че като ръководител на вътрешната сигурност на страната и на контраразузнаването Чобанов е имал достъп до „мръсни тайни“ за политическите лидери на България. Като обяви намерението си да го назначи за посланик на България в Зимбабве, правителството му позволи да запази минимално благоприличие и същевременно си осигури гаранции, че ще бъде държан на удобно разстояние от политическия живот на страната. (Подобна стратегия на де факто изгнание бе следвана и при друг „човек, който знаеше твърде много „- бившият главен прокурор Николай Филчев, сега посланик на България в Казахстан).

3. (SBU) Докато местните медии се мъчат да изкопаят факти и размишляват за внезапното желание на Чобанов да се отдаде на дипломатическа кариера в Африка, министърът на вътрешните работи Петков обсипва с похвали бившия шеф на НСС. В поредица от интервюта след уволнението на Чобанов, Петков заяви, че е „извънредно доволен“ от професионализма на Чобанов и от отличната му работа и специално отбеляза приноса му за реформирането на НСС. Чобанов получи и почетен орден на Министерството на вътрешните работи като признание за успехите му. Местната преса иронично съпостави възторжените похвали на Петков с честите уволнения на българските шефове по сигурността с мотиви „за отлична служба“.

В жандармерията: Много шум за нищо.

4. (SBU) Освобождаването на шефа на служба Жандармерия към МВР, също оповестено на 11 януари, предизвика кратка вълна от допълнителни политически и медийни анализи. Министерството на вътрешните работи обяви, че шефът на Жандармерията Живко Живков е отстранен от длъжност по подозрения за злоупотреба с власт, и че материалите, събрани чрез вътрешна проверка, са предадени на Районната военна прокуратура. Живков отрече неправомерни действия и заяви пред местните медии, че доброволно се е съгласил да напусне временно поста до приключване на разследването. Министерството не даде повече подробности, но местните медии съобщиха, че проблемът се свързва с предполагаем непотизъм. Два дни по-късно Живков бе възстановен на поста след като военната прокуратура отказа да образува досъдебното производство поради липса на доказателства.

Проблеми в разузнавателна служба

5. (C) Националната разузнавателна служба не е имунизирана от трудности. (Забележка: НРС се занимава с външно разузнаване и докладва директно на президента, докато НСС се фокусира върху вътрешното контраразузнаване и вътрешна сигурност и докладва на министъра на вътрешните работи.) Последната серия от неприятности за НРС датира от края на 2006 г., и се върти около мистериозното предполагаемо самоубийство на служител отговарящ за архивите на службата. Божидар Дойчев, който беше директор на архивите на НРС от 1991 г. насам, беше намерен в кабинета си с куршум в главата на 15 ноември 2006 г., в момент, когато парламентът готвеше закон за осветяване на тайните досиета от времето на комунизма (Ref. A). Друг служител на НРС, Иван Раков беше намерен застрелян на 14 декември 2006. На 17 януари парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред призова шефа на НРС ген. Кирчо Киров да даде показания по двете дела. По време на изслушването проведено при затворени врати Киров потвърди, че двата смъртни случаи са самоубийства поради лични проблеми на жертвите и не са свързани с работата им в НРС. Като се има предвид относително редките случаи на самоубийства, и съвпадение във времето, депутатите, очевидно неубедени от думите на Киров, предложиха създаването на три-членна Временна анкетна комисия за събиране на информация и подробен анализ.

Рокади подновяват дебата за службите

6. (C) Едновременните уволнения в МВР и текущото разследване на двата смъртни случая в НРС възродиха обществения и политическия дебат за реорганизация и регулиране на разузнавателните служби на страната. В момента разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана са подчинени на президента, докато контра-разузнаването и Службата за сигурност (НСС) и звеното за борба с мафията – Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) са структури в системата на МВР. След уволнението на Чобанов, Николай Свинаров, бивш министър на отбраната и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност каза, че Министерството на вътрешните работи е трябвало да координира промените в МВР с парламента, и предложи преструктуриране на службите, така че НРС да бъде под контрола на правителството.

7. (SBU) Президентът Първанов, който започна втория си петгодишен мандат на 22 януари, използва речта си по повод встъпване в длъжност да призове депутатите да приемат нова правна рамка за работата на тайните служби, насочена към засилване на гражданския контрол и осигуряване на по-голяма прозрачност. Стана ясно, че Първанов се противопоставя на консолидацията на разузнавателните служби в един орган, което би премахнало контрола му над НРС. „Най-важното е не да имаме свръх-централизирани служби с нови нива на управление, а да постигнем ефективна координация между тях.“ Първанов отново подхвърли идеята си за създаване на независима служба за борба с корупцията по високите етажи. До този момент само главният прокурор Борис Велчев, бивш юридически съветник на Първанов, е подкрепил президента, докато повечето политици от правителството мълчат.

Новият шеф на НСС: ИСТИНСКИ ПРОФЕСИОНАЛИСТ

8. (C) Новият шеф на НСС Иван Драшков е разузнавач от кариерата с 21 години стаж. Той е уважаван от целия политически спектър, което му позволи да запази ключовия пост на заместник-шеф на НСС при три последователни пост-комунистическите правителства. Започва кариерата си през 1986 г., три години преди падането на комунизма, във Втора Главна дирекция на бившата агенция Държавна сигурност, където отговаря за контраразузнаването. Прави кариера в службите до 1999 г., когато дясното правителство на Иван Костов го издига на един от двата поста като заместник-началник на НСС. След уволнението на тогавашния шеф на НСС (и настоящ депутат) Атанас Атанасов, Драшков служи като действащ началник на службата от ноември 2001 г. до февруари 2002 г..

КОМЕНТАР

9. (S / NF) Според мнението на агенциите към посолството Драшков е истински професионалист, който се надява да използва мандата си за да изкорени корупцията, да преразпредели ресурси за противодействие на нови заплахи като тероризма, както и да повиши морала и дисциплината в службата. За разлика от стария си шеф Чобанов, който по общо мнение е некомпетентни и близък до Русия, Драшков има про-западни, анти-руски възгледи. Макар, че дължи назначението си на министър Петков, Драшков започва мандата си и с подкрепата на президента Първанов, на премиера Станишев и на лидерите на други политически партии. Той има репутацията на човек, който отстоява собствено мнение и ние очакваме, че ще се противопостави на натиска за политизиране на НСС.

10. (S / NF) Въпреки обществения протест срещу последните рокади в МВР, ние вярваме, че тук по-голямо значение ще има задаващата се битка за бъдещето на НРС. Макар че правителството почиства къщичката на НСС, президентът е под нарастващ натиск да обоснове контрола си върху НРС, където отчайващото ръководство на ген. Киров доведе до множество призиви за уволнението му. Съдбата на Киров може да предопредели и съдбата на службата му. Президентът Първанов, който призна по време на предизборната кампания миналата година за съществуването на досие за контактите му с комунистическата Държавна сигурност (Ref. B) може и да не поиска да уволни човек, който контролира архивите на разузнаването на страната. Но със запазването на подлизуркото Киров, Първанов налива масло в огъня на хората в парламента, които биха искали да премахнат контрола му над НРС. Байърли

Подлизурко и поет (Коментар на Биволъ)

Както става ясно от сайта на НРС, генерал-лейтенант Киров има поетични наклонности и възпява поверената му служба в (полу)мерена реч, графично оформена като сентенция.

Разузнаването е съдба и магия…

и така нататък.

За данъкоплатците НРС е синоним на магическо и безотчетно усвояване на значителни суми от бюджета без да произвежда някакви впечатляващи резултати. За отбелязване е все пак успешната организация на задгранична ловна експедиция на президента в Узбекистан през 2007 г. Там според очевидци той е стрелял по защитен от закона вид планински овен – архар. Така и не стана ясно дали Първанов – Гоце е успял да убие архара, но със сигурност се разбра, че е нарушил закона като е ловувал в резерват.

За другата подопечна на Първанов служба НСО бившият офицер Николай Марков разкри още през 2007 г., че под командването на Гоце и генерали-вифаджии, службата се е превърнала в банка кадри за организираната престъпност и се използва за следене и събиране на компромати за „охраняваните“ политици.

ГЕРБ обаче не пожела да промени статуквото на двете преториански служби след идването си на власт. През февруари 2010 Бойко Борисов отхвърли възможността за реформа на НРС и НСО до края на мандата на Първанов със странния аргумент, че „един ден ГЕРБ може да има свой президент“. Така и не стана ясно какво точно означава това и дали удобното положение с едноличния и непрозрачен контрол над тези агенции ще бъде запазено.

Месец по-късно, през март 2010 в разгара на скандала около импийчмънта на Първанов управляващите от ГЕРБ отново заговориха за изземване от президента на контрола върху Националната разузнавателна служба (НРС) и Национална служба „Охрана“ (НСО). В крайна сметка идеята беше изоставена, а „вифаджиите“ и „подлизурковците“ останаха на постовете си.

Биволъ изпрати до пресслужбите на Плевнелиев, Кунева и Калфин финала на грамата на Байърли с един и същ въпрос: „Ако станете президент, ще уволните ли „подлизуркото“ Кирчо Киров?“ Отговорите ще бъдат публикувани тук.

Отговор от Ивайло Калфин:

Не бих взел кадрови решения на базата на непотвръдена информация от служебната кореспонденция на служби на други държави. Но мога да Ви уверя, че ще преценявам много внимателно професионалните и лични качества на хората, които предлагам и назначавам на позициите, които са в пълномощията на президента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40