Извънредният данък върху недвижимото имущество, който предишното правителство наложи на всички имоти в Гърция, с изключение на църковните продължава да предизвиква остри реакции. Голяма част от гърците вече получиха сметките за електричество, в които е добавена стойността на данъка, но много малко от тях се спуснаха да платят.

Днес е първият ден, в който трябваше да започне спирането на тока на онези от потребителите, които не платиха сметките си, заради извънредния данък. От ръководството на националната компания за електрификация ДЕИ обаче обявиха, че отлагат процедурите по искане на министерството на финансите, което ще преразгледа налагането на мярката на социално слабите граждани. Но в съобщението на компанията се посочва също, че в този период тя и частните електроразпределителни фирми са задължени да изпращат заповеди за прекъсване на тока на домакинствата, които не са платили сметката, заедно с извънредния данък в срок от 40 дни от нейното издаване.

С цел да предовратят тази процедура членовете на синдиката на служителите в ДЕИ окупираха сградата на компанията, в която се издават заповедите за спиране на тока. Те разпънаха лозунги като „Ние няма да спрем тока на бедните, дори и да ни изпратят в затвора” и „Не на харачите. Нека ги платят богаташите”. GRReporter бе там и разговаря с председателя на ГЕНОП-ДЕИ, Никос Фотопулос.

„Намираме се тук, за да не позволим да бъде издадена нито една заповед за изключването да електроснабдяването в домовете на бедните, безработните и на хората с ниски заплати и пенсии. За колко време ще останем зависи от много фактори, но на първо място от крайната позиция на правителството. Ние очакваме и призоваваме правителството, дори и в този момент да разбере колко престъпен е законът, който бе гласуван. Не е възможно в днешно време общественото благо, каквото е електричеството, да се използва като средство за изнудване към бедните и безработните хора. Откъде биха могли да намерят тези средства да платят хората, които доказано нямат никакви доходи? Възможно ли е да им отнемат възможността да работят, следователно да съществуват и на всичкото отгоре да им налагат този харач и да ги заплашват, че ако не го платят ще им спрат тока?

Надявам се управниците да разберат какъв антисоциален закон гласуваха и да го премахнат. Но, независимо от действията на депутатите ние продължаваме да сме тук, за да попречим да се издаде дори и една заповед за спиране на ток. Ще премахнем този закон на практика.

Ако все пак бъдат издадени такива заповеди, възнамерявате ли да предприемете действия, за да попречите спирането на тока?

Разбира се. Битката ни ще има и трети етап. Първият беше преди 40 дни, когато направихме усилия да не се разпратят сметките за електричество, в които бе включен извънредният данък. Тогава ръководството на компанията и правителството имаха алтернатияни решения. Намериха различни помещения (частни фирми – б.а.), откъдето можеха да разпратят сметките скришом. Днес сме тук, за да изпълним втората фаза на това, което обещахме: Да не бъдат издадени заповеди за прекъсване на електричеството. Те се издават само в тази сграда и от никъде другаде. Е, от тук ще успеят да ни изгонят, само ако изпратят срещу нас отрядите за борба с масовите безредици. Но дори и да успеят да изпратят заповедите, ще започнем и третата фаза, която е битка на улицата. Ще се протипоставим с телата си на всеки опит за спиране на тока на бедните домакинства във всеки град, село, квартал и улица. Ще попречим на който и да е частен екип да го стори.

Обявихте и намерението си да започнете стачки в протест срещу продажбата на предприятията за производство на лигнит на компанията.

Да, решението ни е свързано с плановете на правителството да продаде четири от предприятията за лигнит. Ние сме напълно против тази възможност, понеже смятаме, че не е възможно имуществото на гръцкия народ да се подарява срещу минимална сума на разни мними инвеститори, които печелят от държавни средства.

Това решение няма нищо общо с истинските инвестиции. Тук става дума за прехвърляне на имущество, създадено с усилията на гръцкия народ в ръцете на частниците. То няма да даде нищо на обществото и на безработните. Не говорим за реална инвестиция, в която даден бизнесмен идва и инвестира парите си, поема риск и създава нови работни места. Ако нещата стояха наистина по този начин, нашата позиция щеше да бъде съвсем различна. Но тук говорим за най-обикновен грабеж и ние винаги ще пречим на подобни действия.

Правителството трябва да бъде наясно, че ако настоява да изпълни това свое намерение, ще се наложи да прокърви в буквалния смисъл на думата, така, както ние страдаме всекидневно от неговата политика, за да успее да продаде предприятията. Ние ще го чакаме на входовете на мините и станциите. Ще бъдем там заедно със семействата си и хиляди други работещи. Ще се противопоставим по много суров начин, нека имат това предвид”.

Правителството се принуди да преосмисли позицията си спрямо безработните и социално слабите граждани след протести и от страна на общинските съвети в много гръцки общини. Цялата процедура около събирането на данъка бе допълнително усложнена и от факта, че в голяма част от сметките данъкът бе изчислен на базата на погрешни данни. По-късно стана ясно, че в много от случаите самите общински власти са надписвали квадратурата на жилищата с цел да събират по-големи суми от общински такси, вместо да ги увеличат директно. Въпреки че от финансовото министерство призовават гражданите да платят цялата сметка и обещават, че грешката ще бъде поправена впоследствие, никой от потребителите не знае кога и как ще получи парите от разликата в крайната сума.

One thought on “Блокада на синдикалистите от гръцката НЕК срещу заповедите за спиране на тока”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40