Капитализмът в криза, алтернативни модели в 21-ви век

Социален център Хаспел, 1.09, 19 ч. (лекция и дискусия)

На английски с български превод

На 1 септември независимият журналист и активист Джед Брандт гостува на социален център Хаспел в София с лекция и беседа на тема  „Капитализмът в криза, алтернативни модели в 21ви век”.

Джед Брандт е учил философия на правото и социална философия. Работи като журналист и медиен консултант за социални движения и работнически организации. Често говори за международни социални движения и народен социализъм като акцентира върху взаимоотношенията между масовите движения и социалистическите политики. Бил е редактор на Ню Йоркския „Индипендънт“ и на печатния проект на международния Независим Медиен Център. Джед Брандт е директор на Биг Керъктър Мидия, компания основана в град Ню Йорк, която произвежда медийни материали за профсъюзи и социални движения. Правил е журналистически репортажи от Мексико, Непал и Куба. През 2011 чете лекции във Вашингтонския Университет, Университетът на Луизиана, Колежа Рийд и Левия Форум.

Началото се състоеше в представяне на кризата на капиталистическата система в САЩ. Преди да премине към съществената част от лекцията,  Джед поясни, че споделя лични виждания, изградени от пътуванията по света, не претендира да е „последна инстанция”. Фокусът беше съпоставка на различни пост-СССР алтернативи: автономизма от Чиапас, Кубинския модел и развитието на революционен комунизъм в Непал и Индия.

Къде точно се обърква социализма и по какво това си прилича на различните места, къде са разликите? Посочени бяха силните и слабите страни на движението в Чиапас, вдъхновяващото народно обединение /на работници и селяни/ в Непал, и успешната революция в Куба, въпреки недостатъците и икономическите трудности, предизвикани от краха на основния й партньор СССР.

Интересен беше акцентът как антикомунистическата пропаганда свежда големи периоди и политически концепции под един знаменател, докато те са изпълнени с различни положителни и отрицателни моменти, със значителни разлики. Основна беше концепцията, че универсален модел няма, всяко място и време има своите специфики, това трябва да отчитат както активистите, така и анализаторите. Освен това обширният анализ  ни показа, че когато говорим за социална справедливост, комунизъм или социализъм – всъщност не става дума просто за сантименти към миналото в Източна Европа, за някаква символика или култ, а за реални народни борби, които се случват до ден днешен по света.

Чуйте лекцията:

https://bezlogo.com/audio/Sophia_Social_Center.mp3

One thought on “Капитализмът в криза, алтернативни модели в 21-ви век – лекция, София, 1 септември 2011”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40