Имаше повече хора отколкото на 15 октомври, отново имаше и настроение и активност на микрофона, за съжаление липсваше видео стената. Общо взето добре – след първите малко несигурни крачки на инициативата за Пряка демокрация, тази от 11.11.11 беше по твърда и по широка. Чакаме информация за това как са минали протестите по провинцията ( браво на Велико Търново), но дори и символична да е била посещаемостта, имаме  едно положително начало. Все пак това е първи опит за координирана гражданска акция в национален мащаб.

Сега, пред това ново обществено съпротивително движение, стои задачата да излезе от интернет и да достигне реално до хората, които ще упражняват тази пряка демокрация. И това достигане не трябва да бъде посредством масовите медии. Трябва да се подобри координацията между активистите и симпатизантите на инициативата и организацията на отделните акции.

Друго, което смятам за много важно – целта на тази глобална инициатива не е да заглади ръбовете на системата, а да я премахне или преодолее – тоест движението твърдо трябва да заяви своята антисистемна  и антикапиталистическа  насоченост.

Имам и още снимки, но се оказа, че не стават. Ако някой иска да види снимки и видео, в Индимедия са качили:

http://bulgaria.indymedia.org/article/38123

4 thoughts on “София, 11.11.11.”
 1. за съжаление „инициативата“ беше пълна скръб. меко казано. събралото се множество беше точно от типа „фейсбук мишоци“ и изобщо не знаеше срещу какво протестира. срещу „глобалните проблеми“, срещу изчерпването на ресурсите, срещу банките…. и това във време, когато тук управлява една полицейска хунта. ужасно ми е кофти, че не мога едно положително нещо да кажа.

 2. Няма как да е по-иначе, angry.
  Протестът е символичен, залага се на символиката. Хората не могат да обяснят позицията си, защото нямат дар словото на Бай Благой, например. Обикновеният протестиращ не е свикнал да чете, да търси, да се образова. Да се вглъбява и да мечтае.
  Общо взето няколко човека от тази съпротива могат да изрекат точно това, което ги вълнува или какви идеи имат.
  Да можеш да изричаш и изписваш както трябва мислите си е тренинг, който се добива от часовете по литература и български език. На нашите младежи им липсва изказ, да не говорим, че дори не са чели „произведението“. Хората просто не познават материала. Те искат нещо да се промени, ама какво и как…
  Така както мен са ме вдигали да правя анализ на „Илиада“, така и тези протестиращи излизат на черната дъска, докато останалите ученици в класа са навели глави, щото не са казали техния номер и всичко е наред.
  Драги, трябва просвещение. Преди какъвто и да е протест, трябва хората да знаят, да са разисквали, да са претегляли и да се карали даже по темата. Не е нужно да си просто съкратен от работа, за да излизаш на улицата.
  Аз, разбира се, не подкрепям пряката демокрация и няма да развивам тези, нито да поучавам. Но ми е жал, че хората са все по-неуки.

 3. Аз пък смятам, че на този етап няма какво повече да се иска. Вярно е, че хората решили да отидат на протеста бяха водени от различни мотиви, може и някои неща да не са им много ясни, но поне са Чисти, а не да речем като подставените лица от 14 януари 2009, които едновременно искаха тогавашното правителство и да остане и да подаде оставка, който му се търси нека изрови и останалите им дебилни „искания“…

 4. че бяха чисти, бяха. може да не ви се вярва, но много от искрено подкрепящите тиквата също са чисти и искрени. за жалост интелектът е все по-отсъстващ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40