Китай: селски бунтове срещу грабежа и корупцията

Периодично в различни китайски провинции избухват локални въстания срещу властта на Комунистическата партия, предизвикани най-често  заради заграбването на земеделската земя от хората и предоставянето и за бизнес проекти на китайски или чужди компании, които съсипват околната среда и екплоатират безмилостно оставените без препитание селяни и работници.

Единствения избор който остава за хората е да се съпротивляват. Стихийните народни бунтове най-често се потушават с „азиатска жестокост“ и множество жертви, а ако случайно информация за това излезе извън Китай, реакцията на човеколюбивата „международна общност“ е никаква.

За да върви международния алъш-вериш (капитализма),  с китайските ръководители са готови да се прегръщат и лигавят всички световни политически лидери и лидерчета –  като почнеш от президента на САЩ , минеш през другите западни държави,  балкански пръдльовци тоже и свършиш с разните туземни вождове, които имат за герб на знамето си кръстосани банан и калашник…

Последния известен случай на кървав класов конфликт по гореописаните причини е в село Вукан, югоизточната част на Китай. Бунтът започва след като местния активист Хю Жинбао, представител на селяните в преговорите с корумпираните партийни апаратчици, изчезва безследно. Хората излизат на улицата с искане да им бъде предадено тялото на Хю, след което  бунта става неконтролируем – полицията и местните власти са изметени от улиците и селото преминава под контрола на хората.

Материала е по информация от „Революция в Азия“  : http://southasiarev.wordpress.com/

Етикети: , ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

2 коментара

  1. Китайската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи
    http://www.focus-news.net/?id=n1603406
    Пекин. Китайската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи и задържа екип от хонконгски журналисти в южен китайски град, в който през миналата седмица имаше безредици, предаде АФП.
    На кадри, излъчени по хонконгска телевизия, се вижда как полицаи за борба с безредиците използват сълзотворен газ срещу събралите се на основната магистрала в града местни жители, които бяха с маски на лицата си.
    Агенция Синхуа съобщи, че около 500 души са блокирали магистралата за четвърти пореден ден в знак на протест срещу планираното разширяване на мина за добив на каменни въглища в южния китайски град Хаимен в провинция Гуандонг.

Trackback / Pingback

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*