- Без Лого - https://bezlogo.com -

Китай: селски бунтове срещу грабежа и корупцията

[1]Периодично в различни китайски провинции избухват локални въстания срещу властта на Комунистическата партия, предизвикани най-често  заради заграбването на земеделската земя от хората и предоставянето и за бизнес проекти на китайски или чужди компании, които съсипват околната среда и екплоатират безмилостно оставените без препитание селяни и работници.

Единствения избор който остава за хората е да се съпротивляват. Стихийните народни бунтове най-често се потушават с „азиатска жестокост“ и множество жертви, а ако случайно информация за това излезе извън Китай, реакцията на човеколюбивата „международна общност“ е никаква.

За да върви международния алъш-вериш (капитализма),  с китайските ръководители са готови да се прегръщат и лигавят всички световни политически лидери и лидерчета –  като почнеш от президента на САЩ , минеш през другите западни държави,  балкански пръдльовци тоже и свършиш с разните туземни вождове, които имат за герб на знамето си кръстосани банан и калашник…

Последния известен случай на кървав класов конфликт по гореописаните причини е в село Вукан, югоизточната част на Китай. Бунтът започва след като местния активист Хю Жинбао, представител на селяните в преговорите с корумпираните партийни апаратчици, изчезва безследно. Хората излизат на улицата с искане да им бъде предадено тялото на Хю, след което  бунта става неконтролируем – полицията и местните власти са изметени от улиците и селото преминава под контрола на хората.

Материала е по информация от „Революция в Азия“  : http://southasiarev.wordpress.com/ [2]

2 Comments (Open | Close)

2 Comments To "Китай: селски бунтове срещу грабежа и корупцията"

#1 Comment By Бай Благой On 23 декември 2011 @ 12:51

Китайската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи
[3]
Пекин. Китайската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи и задържа екип от хонконгски журналисти в южен китайски град, в който през миналата седмица имаше безредици, предаде АФП.
На кадри, излъчени по хонконгска телевизия, се вижда как полицаи за борба с безредиците използват сълзотворен газ срещу събралите се на основната магистрала в града местни жители, които бяха с маски на лицата си.
Агенция Синхуа съобщи, че около 500 души са блокирали магистралата за четвърти пореден ден в знак на протест срещу планираното разширяване на мина за добив на каменни въглища в южния китайски град Хаимен в провинция Гуандонг.

#2 Pingback By Китай: нови сблъсъци в Укан | Без Лого On 4 май 2013 @ 15:30

[…] [4] […]