„Ще правя опозиционен вестник”, каза на рождения си ден бившият главен редактор на „Труд” Тошо Тошев, наричан още Пешо Пешев (виж тук). И съобщи, че новият всекидневник, който готви, ще се казва „Преса” – освен друго, думата означавала и натиск.

Първият въпрос, който възниква, е на кого ще е опозиционен този вестник? На рождения му ден присъстваха дълъг списък от имена на бивши и настоящи министри, депутати и др., начело с президента Първанов и премиера Борисов. На тях ли ще е опозиция Тошо Тошев? Малко е закъснял. Години наред в „Труд” той превъзнасяше и Първанов, и Борисов и се грижеше за техния имидж, като заобикаляше критичните теми и въпроси за тях. Сега изведнъж го засърбяла ръката да става опозиционен журналист? Ситуацията е комедийна.

Защото не на опозиционен, а на обслужващ журналист се изсипва такава камара министри и депутати на рожден ден. Тошев е основоположник на паркетната преса в България. На журналистиката на жълтите павета, която се занимава основно с политиците и върти интриги около тях, живее от тях и си го мери с тях.

Сайтът „Биволъ” пък по повод гостите на рождения ден на Тошев пусна статия със заглавие „Половината “престъпници на Пардю” на парти на “Преса” (виж тук). Вестници като Тошевия „Труд” никога не засегнаха и не пожелаха да разследват сенчестата страна на публичните фигури у нас.

И поради последователната си политика в медийното обслужване на президента, премиера, министри или политици, Тошев спечели много приятели сред тях, но тиражът на вестника му потъна застрашително от около 300 хил. дневно през 1998-2000 г. до 50 и няколко хиляди към момента, в който го махнаха от „Труд” тази година. Отстраняването му беше съвсем логично и дългоочаквано. Само луд издател може да продължи с него. Любомир Павлов може да е луд, но не чак толкова, че да остави Тошев.
Но Тошев има мощни спонсори и симпатизанти сред тези, които е обслужвал години наред. И те заложиха на него за нов вестник.
Като гледа човек с каква симпатия и подкрепа се отнасят медиите на Пеевски към новия вестник на Тошев, се чуди. За ново конкурентно на тях издание ли става дума? Или за издание, което се финансира от същия издателски кръг около Пеевски и Корпоративна търговска банка на Цветан Василев?
Както и да е. Да го финансира който ще. Очевидно това не са джобните пари на Тошо Тошев и той само се прави на независим издател.

Който помни, в началото на 90-те години за кратко излизаше всекидневник „Преса” с главен редактор Петко Бочаров. И бързо изчезна от пазара. Колко ще изкара вестникът на Тошев? Но не е весело – много хора, и то дългогодишни журналисти, ще останат без работа, ако този вестник не стане. Ако пък стане, други на пазара ще закъсат и може да не оцелеят. Това, изглежда, е целта на онези с парите – да излизат колкото се може повече вестници, за да измесят досегашните, че те не обслужват достатъчно.

У нас, напук на кризата, вестниците стават все повече и все по-опозиционни, по тошевски…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40