Инцидентът стана по време на демонстрацията на профсъюзите на работещите в частния сектор. Пострадалият полицай, който е част от силите за борба с безредиците бе откаран с линейка. Днес той не е бил дежурен и е бил облечен в цивилни дрехи.

Протестното шествие бе организирано от Работническия център в Атина и Конфедерацията на работещите в частния сектор. В него участваха действащи и уволнени служители на различни фирми, както и служители в държавни предприятия, които предстои да бъдат закрити.

Като цяло обаче протестът протече мирно и без никакви инциденти. Участниците се събраха на централния площад Клавтмонос в центъра на гръцката столица. Там бе построена трибуна, от която представителите на работническите сдружения представиха своите проблеми и призоваха за общи действия срещу „политиката на правителството, Тройката и Международния валутен фонд”. Присъстваха синдикални представители от различни държавни и частни предприятия и многочислена група от имигранти, които носеха в ръце плакати с най-различно съдържание. От „долу ръцете от имигрантите” до „ние сме срещу фалита и за изтриването на държавния дълг”, а авторът им бе „Работническа солидарност”.

След края на речите шествието потегли към площад Синтагма. Част от протестиращите завиха към сградата на парламента, а други пожелаха да заобиколят площада, за да минат пред министерството на финансите. Сградата на парламента се охраняваше от десетки полицаи, но мерките за сигурност не бяха толкова засилени, колкото при други протестни шествия. Протестиращите останаха на булеварда за повече от час и периодично викаха лозунги.

Между тях бяха и част от служителите на телевизия Алтер. Представителят на журналистите в телевизията Василис Дзимцос разказа за GRReporter „одисеята” на служителите и техните усилия да запазят своята работа.

„От 10 ноември миналата година сме в режим на запазване на работните ни места. От един месец се намираме в помещенията на телевизията 24 часа в денонощието и издаваме стачен бюлетин. В него представяме породените от меморандума, правителството и надзорната Тройка проблеми на журналистическата гилдия, медиите като цяло, както и на всички работещи.

Това, което искаме е да бъдат изплатени напълно заработените заплати и очакваме ръководството да удовлетвори нашето искане. До момента нямаме отговор. Много от нас не са получавали заплати от десет месеца. Някои не са в състояние да покрият дори основните си нужди.

Смятам, че целта на цялата тази несигурност, която започна преди година е да ни изтощят финансово и морално, за да приемем да работим за по-малко пари и изобщо да се откажем от изискванията си. Това обаче не може да стане. Ние ще продължим да се борим, докато ни бъдат изплатени парите, които сме спечелили с труда си”.

Според Василис Дзимцос в момента не съществува никакво предложение от страна на ръководството на телевизия Алтер към нейните служители, което би могло да даде някакво решение на създадената ситуация. „Имаше едно неофициално предложение, което в крайна сметка така и не подкрепиха. Бяха предложили да уволнят между 260-350 от общо 650-те служители, а останалите да се върнат на работа и да не получават никакви пари или заплатата за един месец предварително. Само това, нищо повече и то в момент, в който ни дължат по 10 месечни заплати. Не намирам никаква логика в това предложение. Очакваме друго, сериозно предложение. В противен случай телевизията ще фалира и в резултат на това 650 служители ще останат на улицата. А между тях има много глави на семейства с общо 300 деца”.

Сред техниците ситуацията не е по-различна. Според Георгиос Пападопулос колегите му не са получавали заплати за период между седем месеца и една година. Той подчерта, че служителите не са окупирали телевизия Алтер, както бяха обвинени от собствениците. „Ние дежурим непрекъснато, за да предпазим помещенията от нападения на трети лица. Искаме телевизията да оцелее и да работим. Имаме нужда от работа и от пари, за да издържаме семействата си и да бъдем полезни на обществото и страната си”.

„Ръководството от време на време ни подхвърля по някое предложение, като например последното, което бе да даде пет милиона евро за заплатите на част от служителите, за да бъдат уволнени. А останалите да продължат да работят без заплащане за неопределен период от време, докато телевизията започне да печели и да им плаща постепенно.

Освен това един от собствениците, докато не плащаше на нас откри нова телевизия на име Contra channel, откъдето предава неща, които нямат нищо общо с нас и борбата ни. Например твърди, че сме започнали режима на запазване на работните ни места, понеже не са ни платили за седем дни. Това не е така. Проблемите със заплащането са от почти година и половина. Най-лошото от всичко е, че те не заемат някаква позиция, така че самите ние да помогнем на телевизията. От самото начало ни се подиграваха с обещания, които никога не изпълниха”.

Георгиос не вижда някакво положително развитие на ситуацията в бъдеще, понеже „както виждаме досега, имаме си работа с неблагонадеждни хора. Надяваме се да се намери някой инвеститор, за какъвто самите те говорят непрекъснато. Ние не знаем дори неговото име. На практика в момента сме заложници на амбициите на собствениците Андреас Курис и Костас Яникос”.

В късния следобед бе обявен новият състав на управителния съвет на телевизията, в който отсъства името на досегашния председател Костас Яникос. В блога си служителите на Алтер изразиха надеждата си, че неговият заместник ще успее да намери решение на проблемите на телевизията и да изплати техните заплати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40