Това е линк към английския превод на новата сирийска конституция – прочетете тук.

Референдумът за нова сирийска конституция мина при засилени мерки за сигурност, призиви за бойкот на гласуването (включително пускане на агитационни материали по пощите в квартали на Дамаск) и много въпросителни за сирийците. През целия ден по държавната телевизия, както и по про-правителствените медии се въртяха клипове, подкрепящи проекта за нова конституция. Държавната агенция САНА съобщава, че 89,4% е одобрението на проекта за Конституция. Общият брой на подадените гласове е 8 376 447 от 14 589 954 имащи право да гласуват, или 57,4%.

Опозицията нарече новата конституция ”стара”, тъй като съдържа доста от старите членове в нея. Премахван е член 1, в който се казваше, че партията Баас е върховен лидер на народа и държавата. Досега смятам, че този член 1 все пак не беше от съществено значение за опозицията – по-скоро президентските правомощия. Някои точки след референдума:

  • Башар Асад продължава да е президент
  • службите за сигурност продължават да се ползват с имунитет и могат да задържат хората по желание
  • никой, който е прекарал последните 10 години извън Сирия не може да се кандидатира за президент (това означава, че всички в изгнание политици са недопустими за кандидати за президент, а в чужбина се намира една голяма част от подготвените кадри)
  • президентът може да отстранява министър-председателя, без одобрението на парламента
  • Мюсюлманското братство (и всяка друга религиозна партия, както и сирийската версия на “Хизбула”, например) остават незаконни

Сами Мубайед обобщава, че новата политическа система предполага съществуването на политически партии. Особено важен е въпросът с финансирането на партиите – според новия закон дарение не може да надвишава 35 000 долара, което пък бе посрещнато с одобрение и от ливанци, искащи същото при тях.

Вестник Asharq AlAwsat обръща внимание на факта, че докато траеше гласуването за нова конституция, Хомс беше обстрелван от правителствени войски. Един материал на ливанският ляв вестник Al Akhbar е посветен на хората, които са гласували (или не) на референдума – публикация, опитваща се да покаже мнението на обикновени хора, а колко е обективна – прочетете и преценете сами.

Най-голямата грешка на властите е забавянето. Ако този референдум, промяната на конституцията, законите, дори лицемерното отхлабване на “железния юмрук” върху населението, бяха се случили по-рано, днес в Сирия може би нямаше да се лее кръв. Ето защо много хора не отидоха да гласуват.

Интересува ви повече информация за конституцията е референдума? Al JAzeera English направи един списък с въпроси и отговори, както и дебат – тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40