Срещу Трудовата реформа (правителствени мерки, които целят орязване правата на работниците)  и гаврата с работническата класа!

CNT (Националната конфедерация на труда) отказва да води каквито и да било преговори, които целят да намалят  правата на работническата класа и настоява за незабавна отмяна на гласуваната Трудова реформа. Конфедеративният комитет на CNT призовава за 24  часова Генерална стачка на 29 март, която ще бъде в подкрепа на вече обявените такива в Галисия и Страната на баските.

CNT няма да приеме опитите да бъдат отнети придобивките, които работниците успяха да си извоюват през годините. Ние призоваваме към стачка, чиято основна цел е отмяната на приетата на 16-ти март от испанския парламент Трудова реформа, която ние считаме за груба обида срещу всички представители на работническата класа. Тази реформа продължава политиката на предишното правителство за намаляване на заплатите, пенсиите и социалните придобивки.

CNT изисква да бъде сложен край на  модела на икономическа политика, при който работниците плащат за кризата вместо банките и работодателите. Тази политика доведе до неприемливо високо ниво на безработица, до обедняване и влошаване на условията за живот за трудовите хора.

CNT  нарича тази стачка – стачка срещу съкращенията. Стачката ще е в навечерието на гласуването на общия бюджет на страната, който като цяло е брутална атака срещу обществените услуги и социалните права.

CNT отхвърля споразумението, постигнато през февруари между CCOO и UGT (испанските казионни профсъюзи)  и организациите на работодателите,  както и законовите промени, които тези съюзи предложиха на парламента за реформата в  трудовото законодателство. CNT отхвърля тези изменения като алтернатива, тъй като те остават в духа на „реформата” и  защитават позицията на работодателите и правителството, които са решили, че единствения изход от тяхната криза е през отнемането на правата на работниците  . Подобно развитие на събитията предшестваше и повишаването на пенсионната възраст на  67 години, въпреки общата стачка от септември 2010г.

За CNT стачката на 29 март трябва да бъде само началото на един настъпателен  и устойчив процес на мобилизация, който да включва цялата работническа класа и социалните прослойки, които са в най-неравностойно положение и са най-засегнати от капиталистическата криза. Тази мобилизация трябва да сложи прът в колелото на нестихвщата атака срещу нашите права и да положи началото контра-атака  за възстановяване на сегашните и завоюване на нови социални права с крайна цел постигането на дълбока социална трансформация.

Това са причините, които накараха CNT да отправи този призив за стачка 29 март.  Чрез него,  CNT иска да изрази своята позиция и подкрепа за една истинска и продължителна конфронтация,  която с реципрочна сила да отвърне на атаката срещу работническата класа,  заедно с всички работнически организации, които споделят тези цели и отхвърлят политиката на споразумения и съглашателство.

Това, че CNT, твърдо се противопоставя на политиките и бюрокрацията на CCOO и UGT и факта, че те се дискредитираха пред голяма част от работниците, не може и не трябва да се превръща в извинение за да не се предприемат от наша страна действия или борби. Напротив, техния провал, трябва да ни стимулира да засилим нашата борба – основана на прякото действие, автономията  и на взаимната помощ. Срещу силата на врага срещу който сме изправени,  единството на работническата класа е от фундаментално значение. Това единство може да има различни проявления – в общи събрания на работното място и по кварталните асамблеи, в дейност, акции и  мобилизации срещу тези, които са отговорни за сегашната ситуация и се възползват от нея –  работодателите, банките и правителството – когато нашия протест се превърне в несъкрушима машина, която събаря всички прегради, тогава никой няма да посмее да посегне на правата ни.

Време е всички работници, безработни , пенсионери , студенти,  да кажем „ Няма да минат!” Ще излезем по улиците за да покажем нашата сила и наложим нашите искания.

29 март – всички на улицата, всички да стачкуват!

2 thoughts on “29 март – Обща стачка в Испания и призив на CNT”
  1. Агенция „Фокус
    Испанската полиция е използвала гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите в Барселона, след като са били подпалени кошчета за боклук край подкрепящите всеобщата стачка демонстранти. Телевизионни кадри показват как полицаи, след подпалването на огъня, стрелят с гумени куршуми в земята, които рикошират в краката на хората предаде АФП.
    Говорител на регионалното правителство съобщи, че полицията е действала заради „насилствен инциденти”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40