Искаме екопътека, не мина, скача кметът на общината Васко Стоилков

В броя от 13 март 2012 г. „Стандарт“ разкри сериозни нередности около предоставянето на концесия за златодобив на „Голдън Бийч Прима БГ“ ЕООД, сред собствениците на която е водачът на Църквата на Исус Христос и Светиите от последните дни у нас – Марио Георгиев. В находището край селата Горна и Долна Диканя, община Радомир, лежат 771 кг злато и 4521 кг сребро. Златотърсачите са насочили вниманието си и към Сливница, където се крие огромно находище от мед в площ „Вишаите“. Откритието става на фона на намерените през м.г. златно-сребърни находища в граовския Клондайк – Брезник, където лежат 14,4 т злато, и Трън – над 100 т жълт метал.
Раят за риболовците язовир „Братушково“ скоро може да остане само спомен. Едва ли някой ще дойде да хвърли въдица, когато наблизо се взривяват 20 т експлозиви и се просмукват отпадни води от хвостохранилището. Тишината и чистата природа може да бъдат безвъзвратно загубени, защото по проект бъдещият меден рудник и медодобивен комбинат ще бъдат построени на баира над едноименното село, на десетина километра югозападно от Сливница.
През ноември м.г. „Голдън Бийч Прима БГ“ ЕООД е внесла инвестиционно предложение за отваряне на мината в общината. През 2005 г. фирмата получава разрешение за проучване върху площ „Вишаите“, простираща се върху цели 87 кв.км и включваща участъците Братушково, Драготинци, Радуловци и Гургулят. Целият проучвателен терен е дълъг 32 км, а ширината му варира между 3 и 7 км. Общо за „Вишаите“ ресурсите и запасите възлизат на 112 млн. т руда със средно съдържание на мед от 0,21%. От тях със съдържание на злато над 0,1 г/т са от порядъка на 30-40 млн. т руда.
Мормонската фирма планира в медния рудник на Братушково да се добият и 34,5 млн. т руда, от които в преработвателната да се извлекат 75 000 т мед. Рудата ще се добива чрез взривни работи. Ще бъдат използвани

18-20 т експлозиви седмично

или общо 900 т годишно. Експлозивите ще бъдат от типа ANFO – с 6% съдържание на дизелово гориво.
„По отношение на взривните работи проблем няма да има. Със съвременните материали и техники за управление на взривните работи въздействието им върху околните сгради и селото ще бъде ограничено до минимум. Разлитането на късове ще бъде в границите на рудника“, твърдят от компанията. Предвижда се годишно в обогатителната фабрика да се преработват 4 млн. т руда. Мината ще работи 330 дни в годината, на 3 смени. Рудникът ще функционира общо 14 г., в това число – 2 г. строителство и 3 г. затихване. Годишно ще се произвеждат 30 912 т меден концентрат, които съдържат 7729 т чист метал. Изграждането на рудника и флотационната фабрика, в които ще работят 325 души, ще струва 260 млн.лв. Според „Голдън Бийч Прима БГ“ годишните приходи от продажби ще бъдат около 65,4 млн.лв, а чистата печалба се очаква да бъде 9,9 млн.лв. За придобиването на 1993 дка земя под рудника фирмата е предвидила да плати на собствениците на имоти общо 997 000 лв.

или по 500 лв. на декар

През ноември изпълнителният директор на фирмата инж. Георги Лесидренски е представил проекта пред кмета на Сливница Васко Стоилков. „Представи ни го като грандиозна инвестиция, която ще съживи икономиката в района. Каза, че за отварянето на рудника и флотационната фабрика ще са нужни 3-4 г.“, обясни пред „Стандарт“ градоначалникът. Според него инвестиционното предложение на „Голдън Бийч Прима БГ“ е в коренно противоречие с техните планове за развитие на общината. Рудодобивът би могъл да засегне фатално природата на най-красивите и чисти села. Върху нароченото за рудник място, разположено между селата Братушково, Гургулят, Гълъбовци и Ракита, местната власт е предвидила

да се изградят екопътека и кътчета за отдих

Те са нарекли стратегията си „Сливница – едно добро място за живеене“. Според кмета, който е избран с бюлетината на ГЕРБ, с взривове и отрови регионът няма как да привлече нови жители. Стоилков смята, че е кощунство да се посяга и на едно от най-светите места за новата история на България – Гургулят, където на 7 ноември 1885 г. армията ни разбива сръбските воини в решителна битка от Сръбско-българската война.

Златотърсач създал Църквата в Юта

Мормонската църква има славна златотърсаческа история. Създателят на учението Джоузеф Смит /1805 – 1844 г. /още като дете е бил увлечен от заровените иманета. Заедно с баща си и брат си често ходят на експедиции за митичните съкровища на капитан Кид и испанските конкистадори. В себе си държал „всевиждащ камък”, който му показвал заровеното злато.
През 1823 г. пък ангел му открил златните плочки, върху които е била изписана Книгата на Мормон. Роденият във Вермонт проповедник получава първото си божествено видение, когато го посещават Господ Бог и Иисус Христос и го насърчават да създаде нова църква. По-късно той е миропомазан лично от Йоан Кръстител и ръкоположен в древното юдейско свещенство на Аарон. Двата ангела, които го посещават – Мороний и Нефи, му подаряват и „вълшебни очила” – двата ангела – Урим и Турим, познати от Стария завет. С тяхна помощ Джоузеф Смит превел древните ръкописи и можел да вижда заровените под земята съкровища. След време обаче вълшебните очила му били отнети от ангелите.
Мормоните имат някои по-различни виждания от християнството, заради които търпят укори и са били преследвани почти до края на XIX век. Те вярват, че някога Господ е бил в човешки облик и дори е имал съпруга. Според тях всички хора подлежат на телесно възкресение от три типа – подземно, земно и надземно. Първото е за грешниците, които са отрекли Евангелието. Второто – за вярващите християни, които не приемат мормонското учение.
Небесното възкресение е отредено единствено за тях. Те могат да постигнат съвършенство във вечността и дори да се превърнат в богове. Най-странните им обичаи са свързани с покръстването на мъртвите – те събират имена на починали хора от архивите в цял свят и на специални церемонии в храмовете си ги приемат в своята вяра. Покръстването е необходимо на душите в деня, когато всички души ще бъдат изправени преди Божия съд.
Всички мъртви получават тайно мормонско име, с което Бог ще ги назове в деня на възкресението. Друга особеност е т.нар. „небесна сватба”. Според мормоните мъжът и жената сключват брак, който е валиден във вечността, а не само в рамките на човешкия живот. Традиционен техен патент е и многоженството, заради което околните вероизповедания са ги считали за опасна ерес.
Заради тези чудатости църквата е била яростно гонена в ранната си история, а пророкът Джоузеф Смит е убит през 1844 г. , след като разбесняла се тълпа щурмува затвора в Картаген, Илинойс, и го застрелва. След неговата смърт мормони са първите, които откриват злато в Калифорния и слагат началото на прословутата „златна треска”. Днес Църквата на светиите от последните дни наброява 14 млн. души в цял свят, а за столица на вероизповеданието се счита Солт Лейк Сити. Днес бизнесимперията на мормоните управлява активи за повече от $ 30 млрд.

One thought on “Мормони се облизват за мед край Сливница”
  1. Прочел си нещо за църквана но не достатъчно добре .Много невежи хора пишат глупости и заблуздават хората целенасочено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40