Доклад, публикуван по-рано през седмицата от “Американска кампания за край на израелска окупация”, показва редица трагични случаи през последните десетилетия, в които са използвани оръжия и боеприпаси, произведени в САЩ.

(може да видите информация за доклада тук)

Най-често жертви са невъоръжени демонстранти и жители на палестински селища. Новината намери специално място в сайтовете на Electronic Intifada и Inter Press Service, които информират за състоянието на мирната съпротива на палестинците срещу израелската окупация на Западния бряг на река Йордан (Палестинска автономия).

Джош Рюбнер, правозащитник и автор на изследвания към “Американска кампания за край на израелската окупация”, смята, че американската военна помощ за Израел е политика, която работа на автопилот и трябва да бъде преразгледана.

“Американските оръжия за Израел, за сметка на данъкоплатците в САЩ, участват активно в злоупотребите с човешки права в Израел и палестинските територии, където хората в Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим живеят под 44-годишна военна окупация.”

Между 2000 и 2009 година:

670 млн. оръжия от САЩ към Израел; убити са над 2 900 невъоръжени палестинци, над 1 100 от тях – деца

В годините между 2000 и 2009 година, САЩ прехвърлят към Израел повече от 670 милиона оръжия, боеприпаси и свързано с тях оборудване. Смущаващ от гледна точка на американските правозащитници е фактът, че тези сделки стават в нарушение на законодателството на САЩ. Според Foreign Assistance Act and Arms Export Control Act е забранено да се снабдяват страни, които убиват невъоръжени хора и деца. За споменатият период Израел е виновен за убийството на най-малко 2969 невъоръжени палестинци, включително 1128 деца, често с оръжия, получени от САЩ.

Законът за чуждестранна помощ, подписан през 1961 година, постановява, че не може да бъде предоставяне помощ на страна, която не се ангажира със спазване на основните човешки права. Според доклада на “Американска кампания за край на израелската окупация”, в САЩ се наблюдава все по-сериозна съпротива относно военната помощ за Израел, в групи в и извън американското правителство. Въпреки, че голям процент от сделките между САЩ и Израел се отнасят до по-скъпи оръжия, танкове и самолети, виновни за повечето смъртни случаи са по-малките боеприпаси, като сълзотворния газ и халосните патрони. Нерядко снаряд със сълзотворен газ се удря в главата на протестиращ и последствие човекът умира заради силата на удара.

В публикувания документ се отбелязват доказателства, че израелската армия използва на въоръжение сълзотворен газ и гумени куршуми, произведени в САЩ, често най-големите причинители на смъртни случаи в Западния бряг.

Между 2000 и 2009 година, с помощта на американски данъци:

финансирани са доставките на повече от 595 000 снаряда сълзотворен газ, както и други средства за борба с безредиците, чиято стойност е над 20 милиона долара

През 2007 година в т.нар. “Меморандум за разбирателство”, САЩ обещава 30 милиарда долара военна помощ на Израел, както и увеличение от 25% на средната годишна помощ между за периода 2009 – 2018 година. Над 3 милиарда долара ще получи Израел като военна помощ само за 2012 година. Според Рюбнер помощта за Израел може да доведе до застрашаване на стратегическите интереси на САЩ в Близкия изток, както и изолация, а продължаващата военна подкрепа подкопава създаването на условия за мир с палестинците, заради все по-засилващата се колонизация на Западния бряг от еврейски заселници и репресирането на палестински активисти от израелската армия, която се чувства над закона при своите действия.

За парите, които САЩ отделя за военна помощ за Израел, американското правителство може:

да финансира 350 000 американски семейства с ниски доходи; да обучи 500 000 безработни работници, да подпомогне 900 000 студента или да осигури първа помощ на 24 милиона души без застраховка

Публикуването на доклада съвпада с годишната конференция на AIPAC, ционистка група за лобиране във Вашингтон, която включва изказвания на висши държавни служители на САЩ, включително президентът Барак Обама.

Министърът на отбраната на САЩ, Леон Панета, потвърди ангажимента на американското правителство към сигурността на Израел, включително финансирането на противоракетна отбрана.

Това е железен залог, който показва, че Съединените щати ще предоставят всякаква подкрепа, която е необходима на Израел, за да поддържа превъзходство над всяка държава или коалиция от държави.” 

Леон Панета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40