“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

Русчук, 1-й Март 1886 г.

З.Стоянов

Из предговора към статията на Георги С. Раковски “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”, публикувана във в.”Дунавски лебед”, 1859 г.

 Захари Стоянов, в статия “Русия и българската криза” пише: “С безобразните си военни действия през 1804, 1807, 1828 и 1854 тя опожари страната, погуби населението и в крайна сметка я остави на произвола на поробителите. Трябва да се отбележи, че тези войни не се вдъхновяваха никога от интересите на България, чието име не бе дори произнасяно. Не е ли Русия тази, която разруши градове като Свищов, Русчук, Силистра, Сливен, Стара Загора, Разград, Варна и т.н.” Коментар: Разгледана в по-широка перспектива, тази политика на Русия към България (а и не само към нея) е “дообогатяване” на панславизма, същността на който се изразява главно в непризнаването на отделни славянски нации и тяхното разглеждане като различни групи от един и същ народ, предопределен да се обедини под скиптъра на руските императори. Точно в този дух е прекроена и цялата история на българо-руските отношения.

“Всяко тържество на България е смърт за Русия”, пишеше в един брой на “Русь” покойний екзалтиран славянофил Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество. “Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях?”… пишеше същий тоя Аксаков на княжеската прокламация към българските солдати, в която се казваше: “Вие, синове и потомци на Крума и пр.” Виждате доколко е жесток бил горещий славянофил. Негова милост желаял, щото ние да се не обърщаме към нашето минало, да заместиме името на Крума, и Симеона с Иван Грозний и с Екатерина Вторая.

8 thoughts on “Захари Стоянов:”Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели, са биле против официална Русия.””
 1. Тази статия е пълна измислица и от няколко години се разпространява много тенденциозно и целенасочено. Кой ли има мотив и полза от подобна статия приписваща думи на Български върожденец …
  Би било хубаво да бъде изтрита.

  1. Из предисловие към брошурата на Георги С. Раковски „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите“; 1886

   Теб лично не виждам защо да те обиждам. Ванига е имало и ще има животни, които продават България (дали на западът или на изтокът – все едно). Рано или късно ще си отидеш от този свят без да дадеш нищо на отчеството – дано поне не си взел много.

 2. Захари е велик, това е ясно. Но той много уместно уточнява- официална Русия.А историята е такава, каквато е, не каквато се иска на титаните или на нас.Добре би било, наистина, Русия да живееше заради нас, да тръпнеше цяла за нашата участ. Но това е невъзможно, тя има свои интереси, много обществени пластове и т. н.Важното е, че в един исторически момент тя като държава работи за нас изцяло и безвъзмездно , дава десетки хиляди убити, за да се пръкнем на света като свободна държава. При това най-великите й умове като Достоевски са предупреждавали,че един ден ще бъдем неблагодарни. Добре, че не доживя да види как скверним паметниците на нейните солдати. Ако определящото в отношението на руското общество към България беше злобата, майор Горталов при Долни Дъбник нямаше да се бие до момента, в който аскерите го вдигат жив на щиковете си, брянци и орловци на Шипка щяха да зае…т всичко още при първите атаки на десетократно по-многочислените фанатизирани орди на Сюлейман, в онази страшна жега, без вода.Ако нямаха любов в сърцата си към нас, никой и нищо не можеше да принуди 2000 руски бойци да замръзнат на Шипка за една нощ.Справка-Василий Верешчагин, ако знаете кой е.Това с имперски амбиции и злоба не става. Ами зимното преминаване на Балкана от Гурко и армията му при време по-лошо от тазгодишното. И тук тезата за злата Русия не върви.Ами саможертвата на подполковник Калитин при Самарското знаме. И самият Сан-Стефански договор нямаше да бъде подписан,ако не бяха нервът и хъсът на Скобелев, който , вбесен от разтакаването и усукването на Сафет паша и Садулах бей, тръгва с войската към Цариград, и пред него няма нито един сеймен, низам, аскер. След злощастния Берлински конгрес, спретнат ни с мерак от дедите на днешните наши ментори,министър- председателят на Англиялорд Дизраели Биконсфилд казва пред кабинета- Русия спечели една велика победа, която ние й откраднахме.Такива победи без сърце, само с имперски амбиции и злоба, не се извоюват. Това го пише и Наполеон Хил.Мисля, че случай на такава саможертва на цял народ и на цяла държава няма в историята на света. Манифестът на Александър втори, с който той обявява войната на Турция през април 1877г., завършва с думите- освободить Болгарию. Историците са единодушни, че основният мотив за него и съпругата му е било желанието да помогнат на брата -роб. Вън от всякакво съмнение е, че това е водило руските солдати по полетата и урвите на България в жега и мраз , на слънце и дъжд, срещу фанатизирания, озверен, по-добре нахранен, облечен , обут и въоръжен противник,и значително по-многочислен. Не оспорвам писаното от З.Стоянов, но далеч не то е определящото за руската политика спрямо нас в онзи исторически момент.Както и прпомнянето на този текст на Трети март,откъснат от цялата тогавашна действителност, си е опит за манипулация на народа и за възпитаването му в дух на омраза към освободителката.Нещо, което великият Достоевски за съжаление, предвиди.

 3. И децата знаят, че Ботев, Каравлов и др. са силно повлияни от великите руски революционери на 19 в.-Херцен, Писарев, Чернишевски. Добролюбов.З. Стоянов също е чакал помощ от Дядо Иван, но по-късно конюнктурата го прави противник на Русия.За четата си Ботев взема пари и от Азиятския департамент на Руското правителство-това го има в литературата. Усещам, как политическите наследници на Киряк Стефчов злобеят-руски агенти.

  1. Страшно много бъркаш нещата – в Русия е имало два лагера за
   „бъдещето“ на България. В крайна сметка наделява политиката налагана още от времето на Петър I или изтребване на българския народ и усвояване на историята му. Имам два въпроса за теб – кой създаде македонския народ и кой дойде в Добруджа да изнасилва и граби, а после беше предстван и колен от ген. Иван Колев, ген. Кантарджиев и ген. Стефан Тошев :-)

 4. Валери, децата знаят това, което пише в учебниците по история, а това не винаги е истината.
  Сред революционерите, които са влияели на Ботев и Каравелов, пропускаш двама много важни – Бакунин и Нечаев.
  Ботев не е взимал и никога не би приел пари от руското правителство. Четата на Ботев се снаряжава с оръжието купено за врачанския революционен окръг, а самият Ботев не участва в подготовката и приема да е командир една седмица преди заминаването защото Панайот Хитов и Филип Тотю последователно се отказват да водят четата.

 5. Има книга от Д.Дойнов, много подробно е описано всичко, с източниците.Част от парите са руски, но в това няма нищо лошо. Граф Нелидов, чиито подпис стои под Сан-Стефанския договор, е бил по-рано вБългария, за да прави карта на страната. Той си спомня, че и най-простият овчар от най -затънтената колиба, като разберял., че са руси, бил готов на всичко за тях. Вън от всякакво съмнение е, че 99 процента от българския народ тогава е бил готов да сътрудничи на Русия, без да се интересува дали кирякстефчовци ще го нарекат шпионин, предател на Турция и т.н.Ти нали не се съмняваш, че днес Киряк Стефчов са, П.Стоянов и Б.Борисов,те са прототипите на вазовия герой.

  1. Пич, незнам дали ти плащат да говориш глупости или просто си неук. Ако ти плащат – няма проблем – такава измет е имало и ще има по нашите земи. Ако си неук и имаш желание да видиш и другата страна на монетата седни малко и почети – ама не учебници по история ами малко алтернативни източници – например „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите“ е добро начало (от Георги Раковски, предполагам знаеш кой е). Също така виж и кой осъди и „подписа“ смъртната присъда на Васил Левски :-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40