Вчера, 4 април, в 9 часа сутринта на площад Синтагма в Атина, пред десетки хора, 77 годишния Димитрис Христолос, пенсиониран фармацефт, е извадил пистолет и се е застрелял в главата. Преди да направи това, той е извикал: „Аз няма да оставя дългове на децата си“. Христолос е написал предсмъртна бележка, в която обяснява причините тласнали го към това отчаяно действие.

„Окупаторското правителство на Цолакоглу* унищожи всяка възможност за оцеляването ми с прилична пенсия, за която съм платил с 35 години труд.

Тъй като съм на възраст когато вече не мога да им отговоря така както заслужават ( бих подкрепил всеки мой сънародник, който вземе в ръка Калашников), не виждам друго решение за себе си, освен достоен край, вместо да започна да ровя в кофите за боклук за да намеря храна.

Един ден, вярвам в това, лишените от бъдеще млади хора в тази страна, ще вземат оръжието и ще обесят на Синтагма с главата на долу всички предатели, така, както италианците обесиха Мусолини през 1945г.“

* Цолакоглу е министър-председател на първото колаборационистко правителство в Гърция след окупацията от германците през Втората световна война.

Новината за самоубийството веднага предизвиква обществена реакция и вечерта на Синтагма се проведe протестен митинг, на който са присъствали няколко хиляди души. Стига се до сблъсъци с полицията, като протестиращите хвърлят камъни и коктейли Молотов, а полицията използва сълзотворен газ. Има арестувани и ранени.

Подробности по-късно.

One thought on “„Един ден, вярвам в това, лишените от бъдеще младежи в тази страна ще вземат оръжието…“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40