На 5 април, по време на военно-полицейска операция срещу маоистките партизани в североизточния индийски щат Джарханд, е бил свален армейски хеликоптер. Хеликоптерът е евакуирал ранен офицер от спецподразделението на индийската армия „Кобра“, когато е попаднал под обстрела на партизаните. Хеликоптерът пада, офицерът е загинал.

Срещу маоистката въстаническа армия основно действат т.нар,  Централни резервистки полицейски сили, паравоенно формирование, подчинено на Министъра на вътрешните работи, но в определени случаи тези т.нар, „контра-терористи“ получават подкрепа и от армията.

На 11 април, в същия район, партизаните извършват нападение срещу полицейски участък в село Чатисхарх, при което са убити двама полицаи.

5 thoughts on “Индия – партизаните са свалили хеликоптер на армията”
 1. Ех, тия китайци. От една страна сме очаровани от тях, заради изумителния им икономически (космически, авиационен, автомобилен) и разбира се, културен възход, но от друга страна си остават отврътителни империалисти, погълнали не едно царство, за да се превърнат в имперски мастодонт, мачкащ и унищожаващ независимостта и различната идентичност на народи, култури и цивилизации. Под флага на изрода Мао първо погълнаха Тибет. После опитаха и срещу Виетнам, но той ги шамароса подобаващо. След това успяха да завладеят дори Непал, като им свалиха краля и завзеха властта. Тази държава в момента е управлявана от прокитайско настроени военни-комунисти. Сега следващите, в които прокарват експанзионистичните си интереси са Индия. Наред е независимотот кралство Бутан. А в Русия отдавна се преселват в Сибир. Не след много дълго време ще се превърнат в мажоритарнта част от населението. Някой трябва да ги спре. Не за друго, ами като стигнат до нас, ще видим проблем с… количеството. Къде ще ги закопаваме?..

 2. Няма за какво да се притесняваш, по-добре чети малко повече преди да коментираш…Китайците си гледат интересите, като всяка една империалистическа държава. Само за Сибир си прав, това което става в Непал и Индия няма нищо общо с китайците. Непалските комунисти не са „военни“ и са идеологически противници на сегашните китайски ръководители.
  Ако китайците стигнат до България, следвайки „славните традиции“ от миналото в посрещането на освободители и поробители, най-вероятно ще си дръпнем очите, ще си намажем лицата в жълто и ще викаме „ура“…

 3. Е, бай Благой, жаргонно свързах нещата, но за тебе ще ги разчленя, за да станат ясни: интересно какъв ли произход имат маоистките партизани в Северна Индия. Очевидно влиянието е от родината на Мао, както беше и в Камбоджа. Там режимът на Пол Пот и Йенг Сари почна да „очиства“ населениито от образованите, досущ като културната революция в Китай под управлението на Мао. Доста хора говореха, че провеждат прокитайска политика. Та, дали са били китайци или прокитайско настроени комунисти, мисля, че не е от особено значение. Тук, в този Северн щат, китайски войници отдавна проникват и пишат по скалите, че това е исконно Китайска територия. И изведнъж случайно някакви партизани-маоисти почнаха да правят проблеми. Е, интересно с какъв произход са те, да не кажа, че почти гаранция и на тях са им дръпнати очите, щото в пределите на Индия има доста хора от тая раса. А в Непал, с която Китай поделя отдавна Джомолунгма, беше въпрос на време и там да се поразмътят водите. И нужно ли е да казвам, че на всякъде по света е имало и има неправда. Но комунисти получават мандат да свалят управлението само с чужда помощ отвън. Е, интересно откъде ли са получили помощ непалските комунисти-военни, за да свалят монархията в името на правдата, след като единствената държава, с която граничат се нарича „Китайска народна (значи комунистическа) република“. Мой приятел се върна скоро от там – е, управляващата военна хунта си е комунистическа… А какви идеологически противоречия иначе имат с Китай, мисля, че е въпрос на второстепенна подробност. Той и Тито имаше противоречия със Сталин, ама строя му си беше Социалистически. И Енвер Ходжа имаше противоречия със Сталин, ама управляваше по комунистически. Така че, не можах да разбера как провокациите в Индия и Непал от маоисти и комунисти, нямат нищо общо със съседен Комунистически Китай, след като другите комунисти – Северна Корея и Куба са доста по-далеч от там?

 4. Виж, може да си прав, че маостите в Непал имат връзки с Китай. Но може и да не си. Опасявам се обаче, че с аргументи като „Но комунисти получават мандат да свалят управлението само с чужда помощ отвън.“ едва ли може да се докаже нещо. Остава да признаеш, че не правиш разлика между тоталитаризъм и комунизъм, и ще ме загубиш съвсем като читател :).

 5. Притеснен, аз никак не претендирам, че напълно разбирам „нещата“, но специално тези „неща“ в Непал и Индия са ми по-ясни отколкото на теб…
  Ако непалските маоисти имаха подкрепата на Китай щяха ли толкова години да водят борба срещу една прогнила монархия и нейната зле обучена и слабо мотивирана армия?
  Непалските момчета и момичета от Народно-освободителната армия с пушки от 19 век и с цената на много жертви в крайна сметка победиха правителствената армия за да докарат нещата до ИЗБОРИ, подчертавам, които тяхната партия спечели…

  Притеснен, живеем в 21 век, Китай в момента подготвя космическа програма за кацане на Луната, за чий дявол им е притрябвало едно парче джунгла от индийския североизток???
  Това, което кара индийските селяни да вземат оръжието и да се борят се нарича глад и бедност, а не китайци или джингитайци. И тази борба не е от вчера, виж този филм:
  https://bezlogo.com/?video=%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0

  Нещата с Мао, маоизма и Културната революция също не са ти ясни, но това е друга и дълга тема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40