На 31 януари 2012 г. се навършиха три години откакто Лусиано Аруга беше задържан, измъчван и в крайна сметка изчезна в един от полицейските участъци в Ломас дел Мирадор, в областта Ла Матанса. Лусиано беше просто един от многобройните тийнейджъри, които всекидневно са принудени да се сблъскват с истинския източник на несигурност и безпокойство в кварталите: полицията.

Докато правителството се самопровъзгласява за защитник на правата на човека, случаите с обикновените хора, които стават жертва на полицейското насилие, както и безнаказаността на репресиите от страна на държавата се премълчават съвсем съзнателно. На фона на това се засилват криминализирането на бедността и милитаризирането на кварталите (освен нощните патрулиращи полицаи; в 24 района на самата община са назначени още 6 000 полицаи допълнително). Тази заплаха нараства с всеки изминал ден и е насочена преди всичко против работническата класа.
Полицейските сили продължават своята “дейност” най – безнаказано. В цялата страна броят на убитите от силите на реда и сигурността вече надхвърля 3 000. Разбира се, полицейските служби отговарят на нуждата от използването на “твърда ръка” (като единствен метод да се контролира несигурността!), за което всъщност настоява и най – извратената прослойка на буржоазията.

Това продължава да е така и продължителните перипетии за изясняването на случая с Лусиано Аруга (и неговото евентуално появяване) го доказват. Близките, приятелите и съседите на момчето продължават да понасят заплахите и безразличието от страна на правителството на Шиоли. Въпреки това обаче, с цената на много усилия и мобилизиране, хората, които настояваха за справедливост, успяха да постигнат затваряне на полицейския участък, в който Лусиано беше видян за последен път. Семейството на Лусиано заяви, че той е бил подстрекаван да влезе в престъпна мрежа, ръководена от полицаи от Ломас дел Мирадор. След като отказал, Лусиано е бил задържан многократно в ареста и в крайна сметка на 31 януари 2009 г., при последното му арестуване, той е изчезнал безследно.

На 28 януари 2012 г. близките и приятелите на Лусиано Аруга организираха културен ден за защита на правата на човека и за борба против насилието от страна на институциите. Мероприятието се проведе в Москони и Сан Мартин (Ломас дел Мирадор) под следните лозунги: “Долу безнаказаността и репресиите!”, “Без жертви на полицейско насилие!”, “Ние имаме право да знаем истината за Лусиано Аруга!”

Превод от испански език:
Ирис Ким

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40