Матиас Катрилео е роден на 11 септември 1984 г. По това време в Чили все още властва фашистката диктатура на Пиночет. Огромна част от хората са бедни; някои просто живеят на ръба на мизерията – налага им се да разпродават дрехите си, за да си купуват храна и билети за градския транспорт.

Още от малък Матиас вижда със собствените си очи насилието, своеволието и безчинствата от страна на фашистките държавни и полицейски служби. Още от малък той разбира, че трябва да защитава своите идеали, които успява да запази през целия си живот. Така, още от най – ранна детска възраст, Матиас Катрилео, заедно с игрите, научава и за правата на децата, както и това, че те не само не се зачитат и не се спазват, но и системно се нарушават от бюрократичния и репресивен държавен апарат.

Завършва основното си образование в алтернативно училище във Флорида; гр. Сантяго; Чили. Именно там той се запознава със солидарността, колективизма, които оформят неговия мироглед. Средното си образование завършва в Лицея “Хосе В. Ластарррия”; гр. Сантяго; Чили. Там Матиас се проявява като много добър и интелигентен ученик; защитава своите идеи с огромна енергия. Прекъсва обучението си и започва да учи китара, философия и история в Мапудунгун. Тогава навършва и 18 години.

Отбива военната си служба в Арика, където завършва средното си образование с отличие. Завръща се в Сантяго с ясното съзнание, че ще се подготвя за работа в полза на обществото. Матиас започва да учи философия, но после решава да замине за Темуко и постъпва в Универсидад де ла Фронтера, където е приет на второ място по успех и се записва да учи агрономство. Пристига в Темуко през 2005 г., на 20 – годишна възраст, където започва да води доста интензивен начин на живот. Представя се като много добър студент и си спечелва уважението на всичките си преподаватели.

Отличава се със задълбочения си интерес към актуалната ситуация на индианската малцинствена народност “мапуче” (която живее най – вече в областта Ла Араукания). Матиас Катрилео се вълнува изключително силно от начина на живот на тези хора (комунерос) в т. нар. “конфликтни зони”. Учи до началото на трети курс; остро разобличава държавния терор. Участва в групи, които имат за цел да подкрепят политическите затворници от народността “мапуче”; посещава много затворници и подпомага техните семейства. Научава все повече и повече за “мапуче”; прочита всичко за техните права, история и религиозни вярвания. Научава много и за бита на предшествениците на “мапуче”. Посещава много от техните общности (комуни); там той споделя своите идеи, обявява се за защитник на правата на “мапуче” и започва активна борба. През 2007 г. Матиас Катрилео издига тезата, че мапуче не могат да съществуват без да имат земя, която да обработват. Връщането на земите от страна на държавата има изключително важно значение; то има много общо с установяването на “мапуче” като нация, с независимостта на тази народност и с нейното самоуправление. Матиас Катрилео участва също и в Мрежа за Подкрепа на Общностите, които се намират в конфликтна ситуация (в Темуко; Чили).

По време на едно връщане на взети от държавата земи, на което младият борец за граждански и социални права е присъствал, чилийският полицай Валтер Рамирес (с чин ефрейтор!) застрелва в гръб Матиас Катрилео, който умира сутринта, на 3 януари 2008 година

Превод от испански език за “Без Лого”:

Ирис Ким

One thought on “Матиас Катрилео – народният герой на Чили”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40