Повече от един от всеки двама полицаи са гласували за Златна зора на изборите миналата неделя, се посочва в статия на гръцкия всекидневник То вима. Това показва анализът на преброените вотове в избирателни секции в Атина и най-вече в районите на кварталите Амбелокипи и Кесариани, където са гласували масово около 5000 полицаи, които служат в полицейски участъци в столицата.

В повечето от тези секции, където гласуват и други граждани процентът на Златна зора се движи между 19-24 на сто и е най-високият в целия район на Атина. За сравнение, в квартали като Агиос Пантелеймонас и Кипсели, където се смята, че партията има силно влияние процентите са между 15-18 на сто.

По-конкретно, най-високите изборни резултати на Златна зора са били отчетени в 11 изборни секции на 1-ви избирателен район в Атина. Според списъците в тях гласуват хиляди униформени, които служат в Главното полицейско управление на област Атина и в други полицейски служби. Изборните секции се намират в района около сградата на управлението. В едната от тях Златна зора е концентрирала 23, 08 на сто от гласовете, в друга – 22,7 на сто и в трета – 22,2 на сто.

Показателен е фактът, че в съседна изборна секция, която се намира на разстояние от няколкостотин метра процентът на Златна зора пада на 12 – 14 на сто. При условие, че според избирателните списъци в тези секции гласуват между 550 – 700 гласоподаватели, а броят на полицаите е средно между 20 – 30 на сто от гласувалите, процентът на далите гласа си за Златна зора полицаи е между 45 – 59 на сто.

Освен това в четири изборни секции в квартал Кесариани, където се намират централните помещения на службата за борба с масовите безредици и гласуват голям брой от техните членове Златна зора е получила процент между 13-19 на сто. Този резултат също е доста впечатлителен, ако се сравни с резултатите от околните изборни секции, където партията е получила от 7 до 10 на сто от гласовете.

В интервю за телевизия Алфа двама от новоизбраните депутати представиха позициите на партията, сред които са поставянето на мини в пограничните райони и разполагане на войски по продължението на границите. Така те смятат, че Гърция ще бъде предпазена от имигрантската вълна.

По всичко личи, че високите изборни резултати са вдъхнали кураж на последователите на Златна зора, които с всеки изминал ден показват истинското си лице. Контрольор от градския транспорт отправил познатата вече команда „Стани, мирно” към двама тъмнокожи имигранти, вероятно от Багладеш, които нямали билети. Той добавил: „Тук е Гърция” и след това ги сбутал към средната врата на тролея.

Една възрастна жена, която също не успяла да продупчи билетчето си, понеже при влизането на контрольори апаратите в тролеите се блокират, за да бъдат хванати нередовните пътници се опитала да ги защити. Тя и още една жена слезли заедно с контрольорите и двамата мъже от Бангладеш на спирката до входа на парламента, където винаги има спрян полицейски автобус. Жената казала на контрольора, че ще подаде оплакване срещу него, но той не се трогнал.

На забележката й в присъствието на полицаи от отрядите за борба с масовите безредици, че няма право да упражнява физическо насилие над пътниците и да говори по този начин той изкрещял: „Аз съм фашист и привърженик на Златна зора. Ще говоря каквото искам и ще правя каквото искам”.

След спор, който продължил около 10 минути, по време на който контрольорът продължил да възвеличава фашисма и да отправя заплашителни жестове към имигрантите случаят приключил. Междувременно около тях се събрала тълпа хора, които протестирали срещу неговото поведение. Останали само очевидците, които коментирали, че на контрольора трябва да бъдат наложени не само дисциплинарни, но и съдебни санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40