На 23 май канадските железничари (машинисти и кондуктори от „Canadien Pacifique“) започнаха стачка. Тяхното недоволство е насочено срещу новия пенсионния закон. „Canadien Pacifique“ е втората по големина железничарска компания в страната след „Canadien National“.

Канадският Министър на труда изчисли, че ако стачката продължи дълго, тя ще струва на канадската икономика по половин милиард долара на седмица. Министърът призова „Canadien Pacifique“ и нейните 4 500 служители към сериозни преговори с цел постигане на ново споразумение. При липса на такова споразумение, министърът подчерта, че ще предложи специален закон, който да задължи железничарите да се върнат на работа.

Министърът на труда не уточни кога възнамерява да предложи въпросния закон. Той изрази своите опасения, че продължителна железничарска стачка ще засегне и други сектори на икономиката като автомобилостроенето, също и добива на въглища и калий, които зависят от „Canadien Pacifique“, запревоза на  продукцията.

През последните няколко месеца канадското правителство не се поколеба да заплашва работниците с приемането на извънредни закони, само за да сложи край на трудовите конфликти в „Postes Canada“ и „Air Canada“.

Превод от френски език за „Без Лого“:
Ирис Ким

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40