60-годишен гръцки музикант и 91-годишната му майка се хвърлили от 5-тия етаж на апартамента си, отчаяни заради финансовите си затруднения. Тази двойна смърт е поредната от растящата епидемия от самоубийства, свързани с кризата в Гърция.

Свидетелските показания се различават – едни казват, че майката, страдаща от болестта на Алцхаймер, скочила първа, крещейки своята молитва, преди да срещне смъртта си. Други съседи твърдят, че майката и синът скочили заедно, хванати за ръце.

Но нещото, за което изглежда всички са съгласни, е, че дълго време семейството се е борило. В предходната нощ Антонис Перис, публикува предсмъртно писмо в известен гръцки форум, заявявайки, че не вижда начин за преодоляване на финансовите проблеми на семейството си.

„Проблемът е, че не осъзнавах, че ще ми трябват пари, защото икономическата криза дойде така изневиделица. Въпреки че разпродавах вещите ни, нямаме никакви приходи, вече нямаме пари, за да си купим храна и кредитната ми карта достигна лимита си с 22% лихва.”.

Перис продължава, споделяйки, че неговото здраве и това на майка му се влошило и че той не вижда решение на най-основните си проблеми – храна и достъп до медицинска помощ.

Той завършва емоционалното си изявление, обвинявайки „силните на тази Земя”, държейки ги отговорни за финансовите проблеми на държавата, както и за неговите собствени.

В Гърция самоубийствата, свързани с кризата, вече не са отделни случаи. Само два дни по-рано мъж се самоуби в центъра на Атина, разрязвайки вените си на оживен площад. През Април студент, професор и свещеник посегнаха на животите си в столицата.

Но това, което най-ясно разкри тежкото положение на гърците в условията на тази криза, беше смъртта на фармацевта Димитрис Христолас, който се застреля в главата на централен площад в Атина.

Преди да се самоубие в най-натоварените сутрешни часове на 4 април, 77-годишният пенсионер, написал предсмъртното си писмо, стоейки срещу сградата на гръцкия парламент:

„Не виждам друго решение, освен този достоен край на живота ми, вместо да ровя по кофите, за да намеря препитание.”, написал Христолас, който след това се превърна в национален символ на икономическите страдания, които смазват милиони.

През последните няколко месеца гръцките медии съобщават за самоубийства почти всеки ден, което е стряскащо, особено за държава, която преди се е славела с едни от най-ниските нива на самоубийства в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40