Отново се връщам към една стара и малко позабравена тема. През последните месеци общината и ЦГМ са предприели яростна кампания за лов на ‘’гратисчии’’. Изобретателността им се повишава, след като в действие вкараха полицията и медиите. Столичната кметица и Управителят на ЦГМ се бият по гърдите за повишените приходи. Дрън-дрън, за какво става въпрос…

За последен път си купих билетче преди повече от  2 години, наложи ми се да ползвам метрото.  Оттогава бойкотът е 100 %, ‘’не плаща значи е гратисчия и ние плащаме за него’’ биха казали възпитаните граждани или Мартина Вачкова в някое от предаванията си. Истината е друга, не ми пука за проклетото левче, даже предпочитам да си взема такси, което ще ми струва два или три пъти по-скъпо.

Не си дупча билет, защото съм си ПЛАТИЛ. Както са си платили милион и половината софиянци ползващи градски транспорт, без да го знаят.

Не си дупча билет, защото не знам къде ще идат моите пари.

 Не си дупча билет, защото ми е писнало от наглостта и изнудването  практикувани от контрольорите.

Не си дупча билет, защото допълнителното таксуване ограничава свободата  и достъпа до услугата наречена ‘’градски транспорт’’.

Не си дупча билет и няма да си дупча билет, тъй като съм убеден, че моите пари ще бъдат откраднати.

Бихте казали, че съм луд, не ме ли е страх от контроли, глоби … Не се считам за луд, нито пък ме е страх. По-скоро ТЯХ трябва да ги е страх. Последният месец ме проверяваха само два пъти и на двата пъти принудих контрольорите да слезнат от трамвая. Сторих го, защото съм убеден  в правото си да се возя в трамвая, за което  съм си платил без да съм дупчил билет.

Е, как така ще попитате? Ще ви отговоря,че градския транспорт е на бюджетна издръжка, Столична община го финансира с 90 милиона лева всяка година. Приходите от продажба на карти и билети са малко над  7 милиона, което прави едва 8 % от бюджета. Данните са за 2010 г.  Ако от тези 7 милиона извадим разходите по отпечатване на билети и карти – 300 000 лв., заплати на 200 контрольора (брутно по 600 лв. на месец) – 1 440 000 лв., автомобили за контрольорите (сумата е неизвестна),  закупуване, подръжка, ремонт и спедиране на електронните средства за таксуване от Република Чехия (над  5 милиона евра)  и цялата допълнителна организация по разпространение, продажба, осчетоводяване и т.н., то се оказва, че от цялата система за таксуване общината и ЦГМ губят милиони.  Т.е. гражданите биват биват задължавани да купуват билети и карти само за да бъдат таксувани, без това да носи каквато и да е обществена полза  или облага!

Разбира се остават въпросите защо продължава допълнителното таксуване на гражданите и къде отиват парите им? Отговорите биха могли да бъдат следните: таксуването продължава, за да се наливат средства в черните партийни каси на политическите партии, да се пълнят джобовете на  общинарите и шефовете на ЦГМ (единият от тях беше изгорен жив през явгуст 2011 г.). Т.е. паричните постъпления от продажба на карти и билети отиват не там където трябва.

Бихте казали ‘’с тези постъпления ще се купят нови модерни превозни средства’’, да ама не. Новите превозни средства се закупуват с пари по европейски програми, проектите се изготвят от отдел ‘’Международни проекти’’ към ЦГМ ЕООД.

На всеки столичанин му се е случвало да се сблъска с наглостта на контрольорите. Те се качват в превозните средства, набързо обличат жилетка с надпис „Контрола” и започват да мародерстват ‘’гратисчиите’’. Започват се скандали, дърпане на чанти, заплахи, нерядко се стига и до бой. Целта е една, да се вземе глобата (до скоро 10, от неотдавна 20 лева).  Бруталноста на контрольорите е невероятна. Често се случва да ти предложат да платиш само 2 лева глоба, отвориш ли си портмонето, измъкват от него колкото докопат. Пътуващи без билет от летището или гарата могат да се сбогуват с багажа си (куфар или по обемист сак), тъй-като не са го таксували. Лично на мен преди години ми се случи контрольори в  автобус 84 от летището да ми грабнат раницата, за която трябваше да платя 10 лева глоба (без фиш естествено)! Предпочетох глобата отколкото гадовете да се радват на подаръците които бях закупил за близките ми. Случаите на изнудване и тормоз са безбройни, за жалост само малка част от тях се огласяват. Постъпващите жалби в деловодството на ЦГМ в повечето случаи биват отхвърляни, тъй-като жалбоподателите не са посочили името или номера на контрольора.  Това е така, тъй-като самите контрольори крият баджовете си за легитимация. Наскоро с помощта на съвестни граждани изхвърлих от трамвая служител на ЦГМ, който дълго време упорстваше да се легитимира. Накрая успях да снимам баджа, пазя снимката за доказателство. От ЦГМ твърдят, че всички техни служители са предварително проверени и имат чисто съдебно минало.  Лично аз се съмнявам в това и мога да твърдя обратното. През септември 2000 г. контрольори пребиват от бой 78 годишният пенсионер от Копривщица  Желязко Петков, два дена по-късно той почива в болницата от нанесените му телесни повреди. Познавах го беше винаги усмихнат, с огромно сърце, поет, политически затворник преди и след 9-ти септември 1944 г., майстор – дърворезбар. Идете във възрожденското градче и попитайте за бай Жак, няма да чуете две мнения за него, беше Човек.

За издевателствата ивзършени от служителите на ЦГМ може да се пише още много, продължавам нататък…

Основната обществена фунция на градският транспорт е да осигури, бързо и удобно придвижване на гражданите в милионния град от една точка до друга. Поради безхаберие и некомпетентност сред управляващите ЦГМ ЕООД,  тази основна обществена функция е занемарена,  шефовете взимат решения относно съдбата на общинската фирма сякаш тя им е бащиния. Назначават се служители без конкурс на принципа на шуро-баджанащината, както и такива без трудови договори.  Засиленият контрол ограничава  свободният достъп на гражданите до обществен транспорт и увеличава градският хаос, задръстванията, замърсяването на въздуха, отделянето на вредни емисии,  агресията и  насилието. Не на последно място поставя гражданите в неравноправно положение на плащащи и неплащащи. Друг  е въпросът, че за безработни и граждани с ниски доходни или бездоходни достъпа до градски транспорт е жизнено важен, за да могат да си намерят работа или да се реинтегрират в обществото. Цената на билет или абонаментна карта  е непосилна и пред мнозина стои дилемата : хляб или билет.  За разлика от други европейски градове в София липсва даже и социална тарифа или абонамент за социално слаби и безработни. Това още повече усложнява ситуацията с  с проверки „на око”, което усилва дискриминацията, нетолерантноста , расизма и неравнопоставеното положение между гражданите на столицата.

Докато пътуват в средствата на градски транспорт гражданите, т.е. данъкоплатците са лишени от всякакви права, те имат само задължения свързани със заплащането на билет, глоба или акт.  Тези задължения, както и безправието на гражданите се базират върху Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община. Тази Нардеба е подзаконов акт и може да бъде обжалвана от гражданите или най-лесно е просто те да я отхвърлят сами за себе си. Неспазването и не може да доведе до никакви мерки от страна ма служителите на ЦГМ или Общинска Полиция. Затова е добре  гражданите да бъдат информирани, в случаите когато са отказали допълнително да се самотаксуват.

Когато видя, че се качват контрольори, не се опитвам да ги избегна, а напротив. Отивам към тях, често им попречвам да глобят други граждани. Заявявам открито, че като данъкоплатец съм си платил, отказвам да платя глоба, да слезна от превозното средство или да си дам личната карта за проверка. Малко пояснение: ЦГМ е оператор на лични данни, но не и контрольорите от градския транспорт. Те нямат право да ви поискат документ за самоличност, такова право имат само полицаите в случаите когато придружават контрольори.  Чл. 4, ал. 2 от Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) казва, че обработването на лични данни се извършва само когато: физическото лице, за което се отнасят данните, е дало изрично своето съгласие. Т.е. в момента когато полицаят поиска да предаде личните ви данни на контрольора, за да ви се напише акт сте в законовото си право да откажете да ги дадете. Ако полицаят ги предаде без вашето изрично съгласие, заведете иск против него, съгласно НК и ЗЗЛД.

По-време на спора с контрольорите се опитвам да запазя самообладание, агресията може да  донесе само неприятности. Говоря със средно висок тон, така че и другите пътуващи да ме чуват, излагам своята позиция, не чувствам каквато и да е вина и знам, че съм прав. Ако започнат да ме заплашват ги предупреждавам, че всеки опит да ме докоснат или употребят насилие ще има последствия за тях. Задължително искам да се легитимират с баджа си и се опитвам да ги заснема с мобилният си телефон. В повечето случи самите контрольори се отказват и слизат от превозното средство. Със спокоен тон обяснявам на другите пътници какви са вижданията ми и защо отказвам да си купувам билет.

Случва се различни хора да ме питат, как така градският транспорт ще е безплатен, къде го има това,  това не може да стане и подобни „аргументи”. Искам да бъдем наясно преди за продължа нататък, че безплатен обяд няма и никъде или по никакъв начин не твърдя, че  градският транспорт трябва да бъде „безплатен”, поради простата причина, че функционирането  му струва милиони.

Къде се крият милионите?

Даже и в ерата на интернета и информацията е изключително трудно да се намери официална публикация относно приходите и разходите на ЦГМ ЕООД. Това ме води на мисълта, че огромни обществени средства биват източвани и в основата на тази схема е продажбата на билетчета. Като публично дружество ЦГМ ЕООД  би трябвало да публикува годишните си отчети в печатните и електронни медии. Това не се прави умишлено. Още една причина  да не участвам в тази схема е моралното ми право, съзнателно (а не поради липса на финансови средства) да отказвам да си купувам билет (както отказвам да гласувам на избори, но това е друга тема).

Каква е алтернативата?

Ще я нарека „свободен градски транспорт”, ползван от всички граждани на столицата и нейните гости. Равноправно,  солидарно, без ограничения!

Както посочих по-горе, изхождам от фактите, че градския транспорт е на бюджетна  издръжка (финансиран от гражданите – данъкоплатци), приходите от продажба на карти и билети са толкова незначителни, че се обезсмисля продължаването на тази практика. Оказва се, че всеки гражданин веднъж е заплатил за ползване на градски транспорт чрез данъци  е принуден да плати втори път, без да знае защо.

При допълнителното таксуване е подложен на стрес дали ще или няма бъде проверен. Създадени са условия на неравнопоставеност, страх и дискриминация.  За гражданите с ниски доходи или без такива допълнителното таксуване или глобяване може да се окаже драматично и това на фона на масова безработица, бедност и нищета. Принудителното таксуване в градския транспорт води до допълнително обедняване на населението на столицата!  Освен това вече посочих, че съществуващата система води до замърсяване на околната среда, увеличаване на вредните емисии въглероден двуокис, поради факта,че гражданите използват ежедневно  автомобилите си. Нека вметна, че приходите от паркирането в Синята зона в София влизат отново в касата на ЦГМ ЕООД,  което води до  един затворен кръг на тотален транспортен монопол в столицата. Липсата на велосипедни алеи и алтернативни средства за придвижване е единствено в интерес на общинската фирма.

Премахването на допълнителното билетно таксуване в градския транспорт, ще стимулира жителите на столицата да оставят автомобилите си пред дома, ще намалее замърсяването на околната среда, ще се стимулират търговията и туризма, ще спадне агресията, дискриминацията  и недоволството сред гражданите. София ще се сочи за пример и ще стане привлекателно място за инвестиции, международни проекти (културна столица на Европа), културен туризъм и т.н.

На първо време таксуването в метрото се запазва (без да се увеличават тарифите), след изграждане на пълната метро мрежа от 3 линии в столицата,  може да се обмисли вариант на включването им в общата система на данъчно таксуване.

Заплащането!

Досегашният бюджет от данъчни постъпления за градски транспорт се подсилва с допълнителни такси.  Всеки работещ  доплаща 10 лева годишно, всеки работодател от 60 до 120 лева (5 до 10 лв. месечно) в зависимост от бранша, в който работи. Ученическият  и студентски данък се заплаща от бюджета на Министерство на образованието. Социално слабите и безработните заплащат чрез Министерство на труда и социалните грижи. Пенсионери, хронично болни и инвалиди са освободени от допълнителна такса за градски транспорт

Събирането на данък „Градски транспорт” ще се извършва веднъж годишно. При така зададените параметри, ако в София има 500 хил.  работници, то допълнителният приход за градски транспорт ще е  не по-малко от 65 милиона лева.

Допълнителни приходи могат да бъдат генерирани, чрез реклама, отдаване на всички спирки на концесия и съкращаване персонала на ЦГМ ЕООД. Отмяната на билетното таксуване освобождаване на контрольорите и свързаните с тази дейност служители ще доведе до икономии от 3 до 5 милиона лева на година. Посочените цифри са примерни, експертите ще ги отработят!

Примерите!

‘’Такова нещо няма никъде’’ – биха казали мнозина и ще сгрешат. Няма да ви отнеме повече от половин минута, за да проверите в интернет в кои градове по света има „free public transport”. Те не са малко и броят им се увеличава с всяка изминала година.  За пример се сочи белгийският град Хаселт – столица на провинция Лимбург. От 1997-ма година насам жителите и гостите на града се возят свободно в автобусите на фламандската транспортна компания De Lijn. Заплащането се извършва от общинския бюджет. Преди няколко години бях в Хаселт, попитах младата шофьорка на автобуса колко струва билетчето, тя ми отговори с усмивка и неприкрита гордост, че в техният град билети не се продават.

Примера на Хаселт е последван от десетки и стотици градове по цялото земно кълбо … защо да не бъде последван и от българската столица?

Хер Ван Кесел

74 thoughts on “Центърът за градска мобилност бърка във вашия джоб!”
 1. Оставяме назад годишния данък за градски транспорт и го заместваме с алтернатива от типа на реклами тип билборд върху всички возила на СГТ… Големите фирми еземесечно плащат хиляди левове за реклама на далеч по-непривлекателни за рекламиране места – билбордите.
  Само някой отговарящ за тази част на любиния ни градски транспорт трябва да си седна на задника !!

  1. Като представител явно на жителите, а не на „човеците“ определено не съм съгласен със статията. Щеше да е много по-силна, ако не проповядваше такъв явен негативизъм и бойкот. А примера със световно неизвестния град Хаселт, град в държава, която започва да се държи по същия негативен начин към България, изобщо не е удачен. Представям си въвеждането на данък „градски транспорт“ и тълпата „човеци“, които ще напишат огромно количество негативни статии за този данък и как в другите столици в Европа го няма, а само у нас може да се случи подобно безобразие.

   1. Жител, остави Хаселт, преди няколко месеца Талин с местен референдум въведе безплатен обществен транспорт – това е столица на страна членка на ЕС.

 2. tva e bolen mozuk pisal tazi statia , begai na doktor da se pregledash . sigurno mrazish celia svyat , skoro she te namrazi i toi .

  1. Статията ти е много добра….но мисля че си идеалист !Само виж какво са коментирали the closeminded .Ще те посъветвам най-приятелски да помислиш за БИЛЕТИТЕ,но за самолет…

  2. Абе не знам ,защо ли си мисля че Жител е живял по комунизма и са му осакътили мозъка…Горкият….направо ти съчуствам за овчедушието

 3. Юнак контрольорски, теб май повече те е раздрусало земетресението…

 4. Юначе само твоят (абе не само твоят) мозък е болен и заразен с овчедушие и вродена тъпота явно.Статията явно е писана от ЧОВЕК а такива вече са на изчезване,много добре подплатена и написана на точния език.Като по млад се чудех над едно пророчество а именно че през 21 век ще трябва да вървиш с дни за да видиш друг човек,и си мислех че трябва да останат само 100ина хиляди човека на планетата за да се случи това.И ето ме в 21ви век и с болка констатирам че пророчеството се е сбъднало и вървя понякога със седмици а не срещам друг Човек а сме 7 МИЛИАРДА близо жителите на тази земя.

 5. Абсолютно съгласен съм с автора. И аз бойкотирах градския транспорт навремето когато се ширеше корупция във властта по времето на Синята коалиция /макар че бях техен привърженик/. Браво!

 6. Браво, кажи сега честно авторче, от кое село си дошъл в София ?
  Не ми отговаряй, а бягай обратно – там няма градски транспорт и всичко е прекрасно :)

  1. Вместо да нападаш човека, кажи си аргументите. Малоумните ти бъртвежи не са довод, схващаш ли? И не обиждай хората на „селяни“, защото така прозира селския ти начин на мислене.

 7. Наивна статия. Всеки мрази наглите контроли, но същите като тях са и наглите гратисчии – Нагло отношение и безумни доводи. Непрекъснато се дават примери с някакви световно неизвестни градове, а защо не се напише и за всички столици,градове и т.н. в и извън ЕС, където има работещо гражданско общество и всеки си спазва правилата – ако ползваш градски транспорт – плащаш. А не да се качваш с развита теория защо точно ти си в пълното право да не плащаш. Такива неща могат да станат само в София, защото в останалите градове на България, просто има постоянен кондуктор и се налага да си си приготвил необходимата сума за пътуването, а не арсенал от тъпотии, с които да залееш контролите.

 8. Ако изнесените цифри са верни, тогава транспорта наистина веднъж е платен и то не само от софийските данъкоплатци, ами от всеки жител на РБ (всеизвестно е, че бюджетите на градовете се определят от общия държавен бюджет и софийския не прави изключение), и дупченето на билет и играта на „контрол“ е параван на неизвестни цели. Ако пък някой разполага с цифри, опровергаващи автора, нека ги изнесе, а не да използва квалификации като „аргумент“. Никой от критикуващите не е забелязал фактите, а всеки си тълкува каквото е „видял“.

  1. И с Вас съм съгласен. Пълно е с хора, които умишлено или случайно не разбират смисъла на нещата.

 9. За безплатен транспорт не съм чувала (като изключим Гибралтар), но не съм и търсила кой знае колко информация по въпроса. Но пък за сметка на това знам, че цената на ползването на метрото в Мексико сити е едва 30 стотинки (при сравними с нашите заплати).

  По отношение на статията – аз бях изненадана, че субсидията е толкова голяма, а приходите от билети толкова малки, но мисля, че идеята „гратисчийството“ да се предотврати чрез данъци не е никак лоша. Само… какво правим с постоянните безработни, които не само че не плащат данъци, ами и „лочат“ от държавния бюджет? И в какъв сектор биха могли да бъдат наети контрольорите и билетопродавачите, ако ги оставим без работа? Та те, милите, дори и номерата на спиращите на конкретната спирка превозни средства не знаят… (случвало ми се е нееднократно да потърся информация от тях и да получа в отговор само вдигане на рамене) Кой ще ги наеме?

  Освен това смятам, че ако ще запазваме таксуването, е крайно време да се пристъпи към по-удачната система за таксуване на база времетраене или дължина на маршрута, както е в цяла Европа. Това софийското, на всяко прекачване да се дупчи билетче никъде го няма! Защо за разстояние от 20 км от Люлин до Младост се заплаща по 1 лв (дори има избор м/у метро и автобус 111), а от центъра до центъра трябва да смениш 2-3 транспорта за разстояние 2-3 км? Естествено, че при това положение хората ще избират таксито – просто е около пет пъти по-удобно! Не чакаш; не те блъскат; не ти капе на главата при дъждовно време; има отопление през зимата; пристига, когато ти трябва; бързо е и те транспортира от врата до врата; и освен това е на същата, а понякога и по-ниска цена…

  И последно… Аз съм безкрайно признателна на всички пенсионери, които с труд и лишения са изградили за нас голяма част от инфраструктурата на България. Но не мога да им се начудя защо им доставя такова удоволствие да ползват банки, басейни, лекарски услуги (не говоря за спешни случаи!) и градски транспорт точно в часовете 7 до10 сутрин и след 17 вечер, когато е единственото време, в което един работещ би могъл да ползва горепосочените услуги при необходимост. В Германия, за да се избегнат ненужни натоварвания, пенсионерите се возят по принцип с евтини карти , но заплащат редовна тарифа в пиковите часове. Така и опашките от пенсинери пред лекарските кабинети липсват…

 10. 1) Общинска или държавна фирма на бюджетна издръжка НЕ Е аргумент с/у това да не плащаш. Защо ?

  Държавата и като цяло държавите въобще се издържат от данъци и такси. Такси (!). В случая билетчето е такса. Като марката на плика на писмото.

  2) Безумно наивно е проблема с трафика да се разглежда като основно проблем с градски транспорт, защото:
  2.1. напълно безплатен градски транспорт НЯМА да доведе до по-малко коли на улиците, тъй като
  2.2. и дигането цените на горивата НЕ доведе до спад в трафика,
  2.3. следователно „масовото обедняване“ някак си не го виждам на практика, нито пък, че проблемът са парите и всъщност
  2.4. Проблемът има три страни:
  – скапания градски транспорт – като превозни средства и като напълно ненадеждно време на пристигане/тръгване и оттам на тъпченето на 80 души в пространство за 40
  – ЕВТИНОТО притежание на таралясник (точно така, евтино)
  – в град за милион, живеят два милиона

  Една от основните причини за скапаните рейсове, трамвай и тн.т. е факта, че хората НЕ пазят. Друга са остарелите превозни средства.

  Причини за ненадеждното време на пристигане/тръгване пък е комбинация от задръствания и фактът, че в град за милион живеят два милиона, като всеки 3ти се бута с таралясника си по улиците.

  Причината, за 2 милиона, в град за един милион е, че едно време строителството просто трябваше да бъде ЗАБРАНЕНО. Строиш само ако събориш предишна сграда с невероятно малък брой изключения.

  А защо да се забрани строителството ?
  – За да може фирмите да се принудят да изнасят част от дейността си из цяла България, а не хората да се тъпчат в столицата
  – За да могат останалите градове да са силни икономически и хората да имат работа
  – За да може настоящата градска пътна мрежа да е достатъчна – не само за София, а за всички градове

  Замърсения въздух също е продукт на таралясниците, които се тъпчат в задръстванията.

  3) Да, има агресивни и смотани контрольори. Има и такива обаче, които са си съвсем читави и учтиви. Въпрос на умение с кой как да се държиш и отнасяш.

  4) Да, контрольорите, полиция и тн.т. държавни служители с подобна работа са абсолютно задължени да се легитимират и да си представят баджа и всеки може да си запише информацията от него. БЕЗ такава легитимация може да им пожелате да си вървят по живо и по здраво и никой не е длъжен нищо повече да прави.

  5) Пример за страна с перфектен (буквално) градски транспорт, без проблеми със задръствания и пренаселване – Швейцария :) Защото са си забранили строителството навреме, направили са така, че не всеки да може да притежава кола (т.е. излиза ти скъпо), и пазят. Съответно като пише „Следващ рейс в 7:14“ ти знаеш, че той ще е там. Също така, в тази страна контрольорите имат пълното право да те арестуват :) И са доста по смотани и арогантни от НАЙ-смотаните, които поне лично аз съм виждал тук. Билетчета си взимаш за ВРЕМЕ от автомати, като автомати има на ВСЯКА спирка.
  – няма замърсен въздух
  – няма задръствания
  – има точен градски транспорт
  – няма безумна концентрация на население в един град, както е тук и фирмите искат не-искат са длъжни да отварят офиси, изнасят производства и тн.т. из цялата страна

  6) Относно симпатично изнесените цифри – подай сигнал, организирай обществен дебат, направи темата известна, намери доказателства. Разтръби на медии, че като си пратил писмо, в което си изискал справка за приходи/разходи на ЦГМ и са те отрязали. Търси доказателство. Докажи си твърденията, покажи, че ЦГМ работи уникално не-ефективно.

  Иначе…това е просто говорене и измисляне на цифри :)

 11. „Приходите от продажба на карти и билети са малко над 7 милиона“ – как така авторът не подложи на съмнение това число? Ако е вярно, излиза че месечните приходи са 583 333 лв, т.е. дневните постъпления са 19 444 лв. Извинете, но това е смешно и нереално. Само в метрото на ден пътуват близо 100 хил. души.

  1. Абсолютно съм съгласен 7 милиона да ги разделим на 80ст. за билетче се връзва н 8 750 000 билетчета. Да разделим това на да речем 875 000 души ползващи градския транспорт (според мен цифрата е реална като всемем предвид, че в него се возят не само работещите, но и пенсионерите и децата). Та крайната сметка е, че на година се дупчат по 10 билетчета от човек, или пък ако калкулираме намаленията от карти и отстъпки – по 20 билетчета. Толкова билети ми отиват на мен само за седмица. А останалите 51?

 12. Метрото е отделно от ЦГМ.
  И аз мисля, че са повече приходите, но дори да са 17, а не 7 милиона, няма никакво значение. При положение, че 70-90 % от бюджета е пряка субсидия, т.нар, „контрол по редовността“ служи само за да се оправдават и прикриват далаверите и за медийни димки.

  1. Всеки може да види колко са приходите на ЦГМ. В търговския регистър са обявени отчетите от 2007 насам.
   През 2011 приходите от продажби на билети и карти са….95 милиона и половина. Отделно има приходи о т субсидии и пр.
   Някак не се връзват със 7-те милиона от статията.

   1. Приходите от дейността на дружеството годишно са между 100 – 150 млн. лева. От тях най-много над 60 млн. лв. идват от продажбата на карти, още около 40 млн. лв. от продажбата на билети и 15 млн. лв. от паркиране. Това показват финансовият отчет на ЦГМ за 2009 г. в търговския регистър. Въпреки че е задължено по закон да публикува отчетите си, тези за 2010 и 2011 г. ги няма.

    http://www.mediapool.bg/%D1%82%D0%B8%D1%85-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82-news195409.html

    Датата на публикацията е 20 юли.

 13. Личи си, че не си бил извън пределите на родината! Да не говорим, че и понятие май си нямаш от социално осигурителни системи.

 14. Доста наивна статия. И при все това, пак не ме убеждава да пътувам гратис…

 15. И аз пътувам гратис. Не поради същите причини, макар че съм съгласен с автора даже и цифрите които е цитирал да са неверни.
  Смятам че ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ както и всички обществени услуги трябва да са безплатни или на някаква минимална цена която не ощетява голяма част от хората ЗАЩОТО ТЕ СА ПЛАТИЛИ ЗА ТОВА ТАКА ЛИ ИНАЧЕ (тези които не са просто не са имали възможност поради екстремна бедност или неспособност да го направят, и съм сигурен че това е истината даже и да нямам доказателства които да праедставят разни цифри и статистики( които пък са доста манипулирани , за да фабрикуват общественото съгласие). Ако парите които плащаме на държавата не отиват за общи блага като безплатен обществен транспорт…
  Защо е нужна държава тогава, баси.

 16. Дотук точно един аргументиран отговор против… който вони на примиренчество („като не са ти обърнали внимание, раздухай случая!“). Аз имам много конкретен проблем с градския транспорт – има едни мутри (те и убийците понякога са интелигентни и културни), които преследват хората в автобусите. Оказва се, че тези мутри са там, за да оправдаят далаверите на по-големите бандити – началници, на които единствения „обосновал се“ критикар предлага да се помолим. Та за мен решението на проблема е ясно – мутрите изчезват. Това може да стане само чрез колективна съпротива. Другото е чесане на езици.

 17. Статията ти е малко крайна… Аз лично нямам нищо против да си плащам, стига да виждам за какво. Автобусите за нищо не стават, факт е, че са облепени с реклами, чудя се каква им е тарифата. Зимата зъзнеш, лятото колабираш от жега и от миризми… Във Франция транспорта е на почти същата цена (1.5 евро беше билета когато бях там), но с него можеш да обиколиш кажи речи цял Париж само с метрото, а след това със същото билетче можеш да се возиш в автобус, който е чист и хубавичък… И на моите роднини там им се струваше скъпо…

 18. Евала, Zearendil . Държава=узаконена мафия.
  Така, че доста от мутрите в нашето „Общество“ носят със себе си и подходящите документи. Така че бойкот на тия и тям подобните им. СВОБОДАТА НЕ ВИЖДА ПРАЗНИТЕ ХАРТИИ .
  А пък на такива мега истерични субекти( http://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/05/08/romite-pytuvat-gratis-kontroliorite-gi-podminavat.158209,4 ) убедени в силата на държавния капитализъм ( и съответно в частния , щото държавата го поощрява с три ръце и четири крака) имам аз едно мнение много вярно и никога досега подкрепено от каквито и да е мислени и измислени статистики без проценти и без доказателства – ДГД
  (абревиатура която не търпи числата) . ;)

  Аре вече се спра че взех да прекалявам със скобите . хехе

 19. Авторе, не „слезна“. Слезна, влезна, излезна… няма такова нещо. Сляза, вляза, изляза.

 20. Живея в едно предградие на Париж-имаме си безплатна вътрешна линия.Другите предградия също имат такава.Обикалят градчето,за да може инвалидите ,възрастните хора,майките с малки деца да имат безплатна възможност за придвижване вътре в града.
  В региона-Париж и предградия ,има зони на предвижване и цената на билета е според тях.За метро,автобус или трамвай билета е един и същ.В метрото е валиден 2 часа,един и същ билет е валиден за придвижване с два автобуса,като паузата между слизането и качването не трябва да е повече от час.
  Бедните и безработните заплащат само 25% от стойността.Една карта за две зони -град Париж е 1-2 зона,струва около 60€ (съжалявам ,не си спомням точната сума),при минимална заплата 1300€…и така нататък
  И аз имах това ужасно стресиращо изживяване вземайки автобус от летището да ме глобят заради нетаксуван куфар.Контрольорът беше крайно нагъл и заядлив…
  Статията е хубава -човекът е намерил неговият начин за бунт.Ако повече хора го подкрепят чрез мнения,петиции,критика и изисквания към властимащите ,София може и да заприлича на европейска столица.

 21. Не е толкова лошо да има изцяло „безплатен“ обществен транспорт. Всеки град може да реши дали е правилното решение за него.

  Проблемът е че ще остави бюджетен дефицит и ще трябва да орежат 10% или повече от графика (без допълнително дотиране). Наистина ще се спести малко от заплащане на контрольори, но няма да е достатъчно да се попълни дупката. Отделно:

  – Ако транспортът стане безплатен, ще има повече желаещи да се возят което ще увеличи пренатоварването и ще намали скоростта на предвижването, и съответно ще изисква повече средства. Все пак даже най-богатите биват субсидирани. Без допълнителни средства ще е равносилно на орязване на графика.
  – Дали обществото ще се съгласи на пълно дотиране? Ще трябват по високи данъци, а не всички се возят с обществен транспорт. Не е ясно дали обществото ще го приеме.
  – Дали няма да създаде нехайство и безхаберие? Безплатно е, можеш да го замърсиш, все пак ти не плащаш директно за него. Евентуално може да стане така че обществения транспорт ще загуби пътници поради липса на поддръжка и ще остане само за бандити и бедни хора.

  Безплатен обществен транспорт няма. Плаща се от някого и безплатният обществен транспорт излиза доста скъпо, затова симплистичните аргументи на автора не са достатъчни.

 22. Има доста държавни и общински фирми/организации/агенции, които са на държавна/общинска издръжка (т.е. от нашите данъци) и все пак се плаща за услугите, които правят за гражданите. Някой преди мен беше дал примера с пощенските марки.
  Авторът съветва да отделим половин минута и да потърсим в интернет „free public transport“. Лично аз отделих не половин, а 5 минути и открих в Уикипедия списък с 30-на града по света, където не плащат за транспорт. Най-големият от тези градове е Булон във Франция със 100 000 души население – направете си сметка колко е сравнимо със София. В списъка на Уикипедия са включили и Прага с над милион население, но според информационен сайт за този прекрасен град за всеки вид транспорт е необходим билет, при това закупен преди качване в превозното средство.
  Съгласна съм с други мнения, че цифрите нещо не се връзват.

 23. Балерина, Уикипедия не се прави от професионалисти и затова понякога информацията в нея е непълна или с грешки.
  Само преди няколко месеца, столицата на Естония, Талин си въведе с референдум безплатен обществен транспорт, това е близо милионен град.
  Идеята за безплатен обществен транспорт, трябва да се разглежда в по-широк контекст, като част от един евентуален процес на социализация на обществените услуги и отнемането им от печалбарите – транспорт, ток, вода, парно, паркиране и т.н.
  Погледнато от тази гледна точка, отказът от дупченето на билет не е гратисчийство, а гражданска форма на протест.
  Скромното ми мнение е, че някои от изказалите се тук с критична позиция, много отдавна не са помирисвали градски транспорт.
  Но това, че материали като този на другаря Хесел, се посрещат критично във виртуалното пространство, въобще не трябва да ни притеснява, първо защото профила на средностатистическия форумен коментатор в БГ е на хибрид между кретен и парвеню, второ по-важно, хората, които броят стотинките за билет, не киснат в интернет, така, че недупченето е и класова борба….

 24. Ето нещо по темата:
  Леви активисти са блокирали работата на част от метрото в Мадрид в знак на протест заради високата цена на билетите за пътуване, съобщи РИА Новости.

  Протестиращите са използвали аварийните спирачки в 9 влака по време на най-натоварените сутрешни часове.

  Цената на билетите скочи с около 30% по-рано този месец, като част от правителствения план за строги мерки за икономии. Именно това вбеси граждани на Мадрид, принудени да излязат на улицата да протестират.

  Властите в Мадрид увеличиха цените миналата година и първоначално обещаха, че няма да има допълнително увеличение тази година.

  Метрото в Мадрид е шестото по-големина в света.
  http://news.ibox.bg/news/id_1103781296

 25. човека е прав, но за съжаление с всичко е така

  цитат

  „Just look at us. Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality“

  – Michael Ellner

 26. Манго: Защо да плащам за ток и вода?, Гошо: Защо да платим за синя зона, че си паркирам на тротоарО! …. и така нататък. Заради такова мислене сме на този хал. Автора дава за пример град Хаселт, където градския транспорт е безплатен. Доре, но в Хаселт (с население колкото половин квартал на София – 70 000 души) има-няма 5-10 автобусни линии. Как ще го сравниш с двумилионен град? Да ми посочи един пример за МЕГАПОЛИС с безплатен градски транспорт. Такова животно няма.

 27. ЕЕЕЕЕ, НЕ!!! НА СЪЩИЯ ПРИНЦИП НЕ СИ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИТЕ, НЕ СИ ПЛАЩАЙ БЕНЗИНА, ХРАНАТА! НЕ МОЖЕ ТАКАВА ДА БЪДЕ ЕДНА ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ! КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА – НЕ ПОЛЗВАЙ ТРАНСПОРТА, НО ДА ПОЛЗВАШ И ДА НЕ ПЛАЩАХ СИ Е ГРАБЕЖ!

 28. Здрасти, значи. Аз не живея в София. Но работя и си плащам данъците. Излиза, че всички, които ползват градския транспорт в София (без значение дали дупчат или не) ми дължат пари. Аз, разбира се, не съм алчен и ви опрощавам дълга, на всички. Но идеята за…то стана ясно, че градския транспорт не е безплатен… допълнително финансово необременен (: транспорт не е лоша. Щото излиза (и на мен цифрите ми се струват малко нещо дефектни, но държавната субсидия си е факт), че всички работещи (и то не само в София) вече са го платили тоя транспорт…

 29. Хахаха, как може да изпишеш толкова много глупости? Не съм прочел цялата статия, към средата се отказах, но прочетох достатъчно, за да разбера какъв си.

  Напълно редно е да се плащат билети за градски транспорт, като цената от 1лв. е нормална. Тези финансирания от общината, които си гледал, се отнасят за ЦГМ (Център за Градска Мобилност), което въобще не включва само градския транспорт. Е да – най-вероятно някой краде от тези пари (както и от всички държавни пари), но начина да се спре това въобще не е като не дупчиш билет. Това е като да искаш да протестираш срещу високата цена на сиренето примерно и за това да крадеш сирене от магазините – идиотско е.

  Според мен трябва да направят както в другите градове – да има контрольор във всяко превозно средство и да не се допускат въобще гратисчии.
  Другия вариянт е билетите да се направят по 10лв, без да променят цените за картите и да се увеличат контрольрите, така че да е почти невъзможно поне веднъж в месеца да не те проверят – така хората ще си купуват карти.

  Абе общо взето – по-зле си от циганите, да знаеш ;)

 30. За теб, понеже не си циганин и си „добре“, когато направим транспорта безплатен, ще има персонален билет от 100 лева – ако не искаш да плащаш, ходи си купи сирене…

 31. Аз съм сигурен, че в полза на всяко злодействие могат да се приведат стотици доводи, но нека не превръщаме собствените си пороци, като този да искаме да пием без да плащаме, в бойкоти и преследване на „висши цели“, защото това просто би било лъжа!

 32. Пий вода от извора, без да плащаш, чадо мое и знай, че само истината ще те направи свободен…

 33. И аз се бях изказвал, че метрото даже трябва да бъде безплатно за столицата. Защо? Метрото е построено с наши пари, мотрисите са закупени пак с наши пари. Електричеството е много по-евтино от бензина, дизела и другите горива в градския транспорт. Всяка година общините вдигнаха данъците, прерайонираха цяла София на зони и увеличиха не само данъчните оценки на имотите но и промилите, само защото примерно в даден квартал вече има метро! Ами наистина, ако наличието на метрото вече е отразено в данъците ни, тогава следва да бъде безплатно. Не може за едно и също нещо да ни карат да заплащаме два пъти! Пак казвам, инвестицията вече сме я платили от бюджета, тоест пак от данъците ни. Сега плащаме чрез годишните си данъци и оперативните разходи, тоест защо е нужно да има билети отново? В света има закон, че човек извършил престъпление не може да бъде съден два пъти за едно и също нещо! Защо тогава ние трябва да заплащаме за едно и също нещо два пъти? Съгласен съм с аргументите на автора, макар да не вярвам на цифрите, но аз зная, че и без цифрите, за едно и също нещо не може да се плаща два пъти. Сега същото е с цената на тока, веднъж имаме усреднена цена на тока (АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ, ФЕЦ, ВяЕЦ), тоест плащаме си всичко, а по-долу във фактурите ОТНОВО има ДОБАВКА за зелена енергия от СЪЩИТЕ ФЕЦ, ВяЕЦ и ДОБАВКА за Високоефективно производство – тоест същите ТЕЦове! Това е ПЪЛНО БЕЗУМИЕ! Да не говорим, че държавните площи на спирките и метро гарите са отдадени под наем на фирми, рекламодатели и прочие СПОНСОРИ, което е също силна финансова инжекция за метрополитена. А в държава като нашата, социалната функция трябва да бъде застъпена най-силно! Ние сме почти най-бедната държава в света! Далече сме зад множество страни от третия свят. А всъщност ПАРИ има много, но не се разпределят правилно. Всичко се КРАДЕ!

 34. […] ето тук: -”За безтаксов градски транспорт!”: https://bezlogo.com/2013/10/%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B… -”Центърът за градска мобилност бърка във вашия […]

 35. статията звучи много, но реших да проверя и се оказаха, че цитираните приходи не са верни… приходите от продажбите на билети § карти са почти равни на субсидията (която също е за продажба на преференциални карти), ето годишен финансов отчет за 2012 г.: http://www.sofiatraffic.bg/media/uploads/2013-07-02-CGM-FS-12-signed.pdf

  на стр. 6 пише – приходи от билети и карти – 95.6 млн. лв; компенсация от Столична община – 96.5 млн. лв (87.5 от които за префернциални карти); компенсация от държавния бюджет – 19.5 млн; държавна субсидия – 8 млн.

  изпозлвайте интернет с главите си малко :)

 36. Цитат: „Приходите от продажба на карти и билети са малко над 7 милиона“. Преди този цитат се говори за годишна субсидия, и предполагам автора има предвид, че тия 7 милиона са на годишна база.
  ТОВА Е ДОЛНА ЛЪЖА!!!
  Само студентите в София са над 50 000, които плащат 20 лева месечна карта. За една година 50 000 Х 20 Х 12 = 12 000 000 лева. Словом дванадесет милиона лева. А за другите граждани? Направете си сметка сами и не оставяйте да бъдете манипулирани….

 37. Излезте от социализма драги съграждани =) Като не ви харесва, не се возете. Навсякъде се плаща транспорта. За пример ще ви дам Лондон, там картата за градски транспорт струва 1500 паунда годишно някъде. Правете си изводите, за какви пари получавате вие транспорт. Докато има гратисчии с техните „извисени“ доводи защо няма да дадат 1 лев за билет, ще бъде така. Купувате си карта за месеца и няма да дупчите билети. Затова сме така затънали, защото българите сме тарикати всичките и ни е много сложно да спазваме реда. Ама ако някой ни пипне правата, става страшно. Като нямаш билет, ще те свалят – това е положението.

 38. Абе много сте зле, бе. Не виждате ли откога е статията? От преди година и половина. И тук в коментарите и в следващи статии е обяснено, че това с приходите е пуснато по недоглеждане.
  Факт, който никакви умници, не могат да оспорят е, че транспорта се издържа от субсидия, а не от приходи, Ето ви последните данни от вътрешен одит на ЦГМ – 110 милиона субсидия, 90 милиона бруто от карти и билети, нето 30 милиона ( интересна разлика ).
  Като ви е кеф, плащайте и по 5 лева за билет, ще го направят. Ако не ви харесва, че такива като мен, пътуват без билет, станете контроли и пробвайте да ме свалите от автобуса, вярвайте, няма да е като писането на коментари…

 39. Ама като не сте доволни таксита колко щеш. Хващайте ги тях. Една карта за пенсионер, инвалид или ученик достига едва 20лв. за всички превозни средства. До година общината сменя целя авто парк и 50% от тролейбусите. И като на последно място не мисля, че хората които си плащат карти и билети трябва да плащат и за гратисчийте. Така, че не само трябва да има много контрольори, а и дори билетите които ще се дигнат ще си заслужават, а на който не му харесва таксита колкото щеш.

 40. В горната публикация, сумата от 7 милиона приходи от карти и билети е НЕТОЧНА. Подчертавам НЕТОЧНА, а не НЕВЯРНА. Истината , е че брутните приходи от продажба на карти и билети е около 90 милиона лева годишно, според докладите на ЦГМ ЕОД. Нетната сума е с пъти по-малка, тъй-като трябва да се извадят ДДС-то и разходите по отпечатване, разпространение на карти и билети, както и поддръжката на системите за контрол, заплати на контрольорите и т.н. Изваждайки всички тези разходи ще получим сума от около 20 милиона нетни приходи от пшродажба на карти и билети. Дори и да са 30 милиона, това е с пъти по-малко от субсидиите които столичани плащат за градски транспорт. Така че Глупавастия, Койчо и Димо да не се хващат за сламката, а да прочетат внимателно публикацията. В нея става въпрос за негативите от съществуващата в момента сситема на допълнително таксуване. Позитивите от премахването и са изброени…
  Гореспоменатите „коментатори“ със сигурност могат да се страхуват от подобни публикации, защото могат да загубят работата си като … контрольори!

 41. ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ: тази статия е публикувана няколко месеца преди ЦГМ да обнародва финансовите си резултати…

 42. Ей го на, и Мишо го натиснаха началниците , та са трябва да пише коментари и да си представя после паролата за хонорара, ма то понякога е толкова тъпо и жалко, че се питаш не е ли по добре да късаш билети.

 43. Да всичко това сме го чували.Но много станаха простаците от провинциията,който станаха контролйори.Те със зъби и нокти се борят да си изкарат мизерните пари,защото по друг начин не могат.Ако не дойдат в Столицата трябва да са на полето,ама не им се ще.Няма да се оправим скоро доскорошни другари и другарки.Има и други неща обаче,няма смисъл от истината.На върха са к…….и номерата им,който ги държат на постовете им.Това е от мен.Мога и още да говоря,но няма смисъл докато сме е….държава.

 44. Първо – мисля, че приходи от 7 милиона годишно са грешка, според този документ през 2011 са многократно повече: http://www.sofiatraffic.bg/media/uploads/CGM-2011-final.pdf

  Второ – твърдо против съм метрото да е безплатно и на бюджетна издръжка. В момента това е единствения добре обгрижван, чист и европейски изглеждащ транспорт, който имаме, и нямам нищо против компанията зад него да печели и милиарди, ако може, ако това ще доведе до подобна поддръжка и за в бъдеще.

  1. Николай,
   Нетните приходи от продажби на ЦГМ са около 29 млн.лева за 2011 г. В това число от продажбата на винетни стикери. Тази сума е с пъти по-ниска от субсидиите, които СО плаща на ЦГМ за поддръжка на транспорта. Прочети статията по-внимателно! В нея посочвам, че за момента таксуването в метрото се запазва, но може да се помисли за включването му към системата на безплатен ГТ след построяването на третия лъч (ако това въобще някога се случи). Метрополитен ЕАД, функционира като отделно дружество с отделна субсидия от СО и държавата.

 45. Мисля, че вече пет пъти беше обяснено, че статията е от преди две години, че това със 7 милиона е грешка и пр, имаме по-нови статии по темата, където подробно е представена тезата защо транспорта трябва да е безтаксов.
  https://bezlogo.com/?p=19271
  https://bezlogo.com/?p=17241
  https://bezlogo.com/?p=16450
  https://bezlogo.com/?p=18235
  и др.

  Метрото никога няма да печели милиарди, по ред при причини, но от 1969г, когато е първата копка, до ден днешен, в него са закопани милиарди левове народна пара, затова е напълно резонно хората да ползват тази придобивка безплатно, защото са си я предплатили дo свършека на Света…

  1. Съжалявам, статията днес започна да обикаля фейсбук, не ми е и минавало през акъла, че е стара.

   Това пък кога е почнато метрото и колко сме платили е все тая. За да е в това състояние се искат средства, и ако искат да продават рекламно пространство и по плочките – предпочитам така, отколкото мизерия и мърсотия. Цената на билетчето е достатъчно ниска и дава свободата буквално да прекосиш София по-бързо, отколкото по всякакъв друг начин (освен с хеликоптер), стига с тези псевдо-социални призиви да се правим на ганьовци.

 46. Problemat ti e che mislish, izhojdayki ot tyahnata logika, demek ot tazi na ikonomisti, koeto shte reche privwrjenici na neoliberalizma. A v tazi perspektiva vsichko tryabva da e rentabilno, deto vikash dori i plochkite. Obshtestvenite blaga i uslugi, choveshkite swshtestva i vaobshte jivota ne sa za tyah nishto drugo osven resursi. Obache tova ne e logikata na jivota. Ne moje rasteja da e bezpredelen, zashtoto jiveem v predelen svyat. Ne moje da sme gospodari na jivota, zashtoto sme chast ot nego, dori i nasheto neswrazmerno ego, koeto iska da gospodstva. Stava duma za zdrav razum, a ne za ikonomistka logika. Ne si davame i smetka do kakva stepen sa ni promili moswcite s liberalnata propaganda. Edva li veche sme zabravili, che sme hora, che sme chast ot prirodata i zemyata. Stava duma za tova kak da promenim tazi bezumna situaciya, kwdeto kolata e stanala fetish, a vazduha pochti ne moje da se disha ot zamwrsyavane. Bez da govorim za okupaciyata na jiznenoto prostranstvo ot kolite i reklamite. Ne e razumno v centara na vsichko da sedi reklamata, a ne obshtoto dobruvane i harmoniyata s prirodata. A moje bi tova e v osnovata na neshtata, che sme izgubili duhovna i smislova vzazkata s prirodata, a ot tam i smisala na jivota si.

 47. След като ми сложиха скоба на зелена зона в събота 31. май .2014, ден който се отработваше и съответно доста хора бяха забравили, реших винаги за напред да се возя без билет и карта.
  Досега винаги съм пътувал с тримесечна карта за всички линии, следователно съм редовен клиент на цгм, но никой от цгм не се трогна от това. Ядоса ме наглото отношение на отдела за оплаквания, както и на служителите от телефонната централа. „Не може да отменим глобата, нито да я намалим“. Въпреки че учтиво обясних, че съм редовен клиент и съм допуснал случайна грешка.
  Бил съм свидетел да глобяват хора за нетаксуван багаж с месечна карта в празен трамвай. Докато глобяват редовните граждани, винаги ще се возя безплатно.

 48. Браво на човека написал статията!!! Изчетох я с удоволствие и ми беше интересно да науча нещо ново! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40