Опасения за евентуална атака на хакерите Anonymous срещу системата за предаване на изборните резултати изразява гръцката полиция. През последните няколко дни членове на дирекцията за борба с електронните престъпления и представители на министерството на вътрешните работи, откъдето се издават резултатите провеждат непрекъснати срещи с цел да се подсигури максимално електронната система за тяхното предаване. В същото време се обмислят начините за реакция в случай, че се нанесат масивни електронни удари в системата.

„Знаем, че предаването на изборните резутати идващата неделя е една огромна възможност за Anonymous да направят най-впечатлителния си удар пред очите на милиони гръцки граждани. Разполагаме с информация във връзка с тази възможност и се опасяваме, че тя може да стане реалност. Системата на министерството на вътрешните работи е подсигурена, така че да отблъсква нападения от опитни хакери. Но въпреки това процедурата е едно предизвикателство за Anonymous”, посочват високопоставени полицейски източници.

Според тях полицията и вътрешното министерство ще се намират в състояние на повишена готовност за отблъскването на електронни атаки още от събота. В същото време ще бъде задействана специална система за взаимно информиране и незабавен отклик при откриване на съмнителна електронна следа, за да бъде прекъснато навременно всяко недобронамерено действие.

От фалшификация на изборните резултати се опасяват не само отговорните за тяхното оповестяване органи. Щабовете на така наречените „малки” партии, които са поели по инерцията на високите резултати от социологическите проучвания твърдят, че имат на разположение информация, според която се готви изборна измама с цел да се даде тласък на двупартийната система.

Според „ексклузивна и проверена информация”, която се помества в електронното издание newsbomb.gr лидерите на СИРИЗА и „Независимите гърци” Алексис Ципрас и Панос Каменос са получили „достоверна информация” за подготвяна изборна измама. Тя гласи, че: „На изборите на 6 май ще се напраи опит за „научна” фалшификация на изборните резултати, за да се подсилят двете управленчески партии и да достигнат го „вълшебния” процент от 50 на сто, който ще им предостави политическата легитимация да управляват заедно и според нарежданията на Тройката и кредиторите”.

Авторът на публикацията отказва да коментира същността на опасенията. В същото време обаче публикува мнението на „експерт по тези въпроси”. Той заявил, че „фалшификация може да се постигне чрез „закачане” на програмата за издаване на изборните резултати. То може да е малко, за да не предизвика бурни реакции, но е достатъчно, за да ги промени”.

Ето как, според „експерта” може да се случи това. „Електронната система за преброяване приема данни, като например добавянето на 100 гласа за ПАСОК или Нова демокрация. Промяната може да стане, така че докато операторът въвежда числото 100, в системата да се вписват 105 гласове за една или другата от двете големи партии. Респективно гласовете за Комунистическата партия или СИРИЗА ще са 98 вместо 100. Така може да се увеличи силата на двете управленчески партии и да бъде намалена тази на малките”.

Целта на машинацията, според опасенията на СИРИЗА и „Независимите гърци” е сборът от изборните резултати на ПАСОК и Нова демокрация да бъде малко над 50 на сто. Така евентуалното общо правителство ще се радва на пълна легитимност.

Конкретният „експерт” дори е посочил, че нещо подобно се е случило на изборите през 2000 година, когато ПАСОК спечели изборите само с 2 000 гласове разлика от Нова демокрация. Той припомня, че в изборната вечер и докато Нова демокрация водеше с малка преднина, потокът на резултатите е бил спрян за около час. Когато се подновил, резултатите вече сочели преднина за ПАСОК, като партията спечели изборите с разлика от само един процент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40