12 000 души са участвали в официалния протест за 1-ви Май в Цюрих, Швейцария. Вечерта сее  стигнало до сблъсъци, които са завършили с арестуването на около петдесет души. Един полицай е бил ранен в главата с камък.

Десетки хора бяха арестувани в САЩ по време на сблъсъци с полицията при провеждането на манифестациите за 1-ви Май, които бяха организирани от движението „Окупирай Уолстрийт“.

В Ню – Йорк около 400 участници в манифестациите бяха преследвани от полицаи с мотоциклети по Бродуей; в същото време няколко хиляди души се бяха събрали предварително на Юнион Скуеър, недалече от Бродуей. В Сиатъл бяха изпотрошени витрините на много магазини, както и стъклата на една федерална сграда; докато в Окланд полицейските служби за борба с безредиците употреби сълзотворен газ и заглушителни гранати, за да разпръсне протестиращите. Участниците в протестите бяха обвинени, че са хвърляли метални предмети върху силите на реда. В Сан Франциско (където полицейските мобилизации бяха започнали още от понеделник вечерта), в близост до един полицейски участък имаше счупени витрини и опръскани с боя фасади на сгради.

Петима мъже бяха обвинени, че са искали да взривят мост близо до Кливланд (северната част на Охайо) и бяха арестувани. Днес те ще трябва да влязат в съда. Петимата, които бяха представени като анархисти, в понеделник бяха призовани от отдела за борба с тероризма на ФБР и по всяка вероятност ще бъдат обвинени в „заговор и опит за използване на експлозиви с цел унищожаване на инфраструктура, необходима за търговия между отделните щати\“. Според обвинителния акт, Дъглас Райт, Брандън Бакстър, Конър Стивънс и Джошуа Стафорд, на възраст от 20 до 26 години и най – възрастният – 35-годишният Антъни Хейн са решили да взривят важен мост, който свързва градовете Брексвил и Сагамор Хилс (Охайо), както и да засегнат националния парк Куяхога Вали. По всяка верятност обаче, петимата са станали жертва на манипулация (и дори на провокация) от страна на внедрен агент на ФБР.

Това е клип от Атина, квартал Екзархия:

А това е от Истанбул:

One thought on “Първомайски демонстрации и акции”
  1. След този 1 май се вижда, че Европа ври и кипи. Само в България хората още си траят. Не знам що за народ сме? Или им харесва положението в страната, или са мазохисти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40