Мохан Вайдиа ( с нелегално име „Киран“ ), доскоро беше заместник-председател на управляващата в момента Непал, Обединена комунистическа партия на Непал (маоисти). Но сега той и много негови сподвижници напуснаха ОКПН -М и формираха  нова партия – Комунистическа партия на Непал ( маоисти).

Дойче веле: Появиха се информации, че сте напуснал ОКПН -М. Вярно ли е това?

Киран: Да, това е така. Тази партия вече не защитава интересите на обикновените хора. Това което постигнахме в десетгодишната Народна война, сега  е забравено от Партията. Мечтите на хората бяха предадени. Това е причината да  напуснем и основем нова партия.

Как се нарича новата партия?

Името е Комунистическа партия на Непал (маоисти).

Какво мисли за това което се случва Прачанда (бивш министър председател)?

Говорихме преди няколко дни, той ми се обади по време на Националната конференция. Помоли ме да проведем още една дискусия и да спрем разцеплението. Аз му отговорих, че това няма как да стане и ще говоря пак с него когато официално напуснем партията.

Разговаряхте ли с премиера Бабурам Батарай, той е и лидер на ОКПН -М. Какво каза той?

Срещнахме се преди 3-4 дни, не говорихме много. Неговата политическа цел е да спаси правителството си.

Политическата партия която спечели изборите се разцепва – не мислите ли, че това ще задълбочи политическата криза в страната?

Кризата е в изпълнителната власт и парламента. Ние скъсахме връзките си с най-голямата политическа партия и възнамеряваме да използваме тази кризисна ситуация в интерес на народа. Парламентарната система е виновна за кризата. Ще опитаме да превърнем политическата криза в прелюдия към революцията.

Казвате революция – това означава ли и въоръжена борба?

Ще анализираме ситуацията и тогава ще решим какви да са следващите ни действия. Непал беше едно феодално общество. След това стана полу-колониално, а сега е нео-колониално. Да, ние определено се нуждаем от революция.

Вие формирахте партия и открито говорите на нова „народна война“. Но фракцията на Прачанда и другите политически партии също имат подкрепа и социална база. Това няма ли да доведе до гражданска война?

Какво ще предприемем ще се реши след като внимателно анализираме вътрешното и международното положение. Решението дали да има или не „народна война“, ще зависи от този анализ. Но това, което е сигурно е. че ще направим всичко възможно за постигането на промяна.

Ще участвате ли в изборите през ноември тази година?

Аз лично няма да участвам, що се отнася до партията ще се прецени в последния момент, но засега отговора е Не.

Но все още не е сигурно, че ще има избори – те висят във въздуха. Има и други партии, които не искат избори, те искат нова конституция. Изборите и формирането на ново Учредително събрание, няма да решат политическите проблеми на Непал.

Кои са виновниците за кризата в Непал, според вас?

Виновни са лидерите на големите партии, виновно е и правителството. Те имаха за задача да изготвят нова конституция и не успяха. Това е провал за парламентарната система.

Щом не приемате парламентарния модел, каква е вашата алтернатива?

Ние искаме Народна република в Непал и да изградим социализма и комунизма, адаптирайки ги към нашите условия. Не приемаме парламентаризма.

Какво мислите за ролята на Индия в Непал?

Ролята, която играе Индия е изцяло отрицателна. Непал е неоколониална страна. Нашият анализ на ситуацията сочи, че управляващите класи в Индия и Непал си сътрудничат в това да експлоатират народа на Непал.

Носят се слухове за корупция сред ръководството на ОКПН -М. Какво мислите за това?

Няма да коментирам. Но е факт, че финансовата прозрачност, която е необходимо да има, липсва.

Вашата следваща стъпка?

Предстои заседание на централния комитет. Следват кампаниите ни за формиране на партията и борбата ни за национална независимост. Ще участвам в тях и ще се боря за дисциплина в партията.

Как оценявате мандата на премиера Батарай?

Не удържа на  обещанието да формира Народно-освободителна армия, не направи конституция в интерес на народа. Провали се в опита си да провежда политика в интерес на хората.

25.06.2012

 

Интервюто е превод от английски, заглавието е на „Без лого“. Оригиналното в сайта на Дойче Веле е „Непал на ръба на нова народна война“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40