Нашите „непокорни“ другари докладват, че военното правителство на Ото Перес Молина е наложило обсада в град Санта Круз Барияс, северозападна област на Хуехуетенанго в Гватемала.

Целта на тази репресивна мярка е да се смаже народната съпротива срещу напредъка на проекта CAMBALAM и изграждането на водноелектрическа централа в района. Този разрушителен проект се осъществява от Econer-Hidralia, фирма прокарваща испански интереси и строяща язовира Хидро Санта Круз.

Експлоатацията на реката, която обикаля градската зона, ще доведе до унищожаване на съществуващите три водопада, които имат голямо културно и социално значение за жителите на районите около тях. Чрез броя на законните и незаконните действия и заплахи, мултинационалните корпорации иззеха имотите по бреговете на реката и бързо оградиха района, блокирайки достъпа до водопадите. Тези действия се подкрепят от въоръжени наемници, както и от съдебни преследвания на тези, които се съпротивляват срещу това несправедливо отчуждаване на земята за търговски цели.

Най-малко 12 души бяха арестувани, след последната операция в началото на май 2012 г., а цялата област е окупирана от армията и полицията, които спират преминаващи автобуси и принуждават хората да слизат. Тези, чиито документи съвпадат със списъците, изготвени от шпионите и доносниците на компанията за идентифициране на лидерите на народната съпротива, биват арестуван.

Освен от арести и милитаризацията, изграждането на язовира се извършва чрез засади и смъртоносни капани от частна фирма за сигурност, наета от водноелектрическата компания. На 1 май Андрес Франциско Мигел, активист срещу строежа на язовира, бе застрелян от убийци, наети от Хидро Санта Круз, докато отиваше от центъра на града до общността Санта Роса. Пабло Антонио Пабло и Естебан Бернабе, които са придружавали Андрес, също бяха ранени в засада. Тази атака дойде, след като Пабло Антонио Пабло предпочете да не продава земята си на мултинационалните корпорации и заедно с други, бяха под постоянни заплахи от 2010 г. насам.

Няколко дни по-рано куче, което се е разхождало до оградената площ, на брега на реката, случайно се препъва в самоделна бомба, която е била поставена там, за да убие всеки, който се приближи близо до оградата. Жителите вярват, че бомбата е сложена след като местното население отблъсна частните охранители и разруши част от оградата през ноември 2011.

Това резюме се основава на информация от Ведомственото събрание за отбрана на територията в Хуехуетенанго. Цялата информация може да прочетете на испански  тук.

Солидарност с борбата на хората в Санта Круз Барияс!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40