Подробностите за трагедията с град Кримск вече са известни – над 5000 къщи наводнени, около 160 души загинали.

Въпросът е “защо”? И “как”?

Откъде е дошла 7-метрова вълна, за четвърт час удавила града? Наред ли са били хидротехническите съоръжения? Кой ги е стопанисвал – дали безразлични чиновници или алчни частници? След като наводненията са сезонно явление – нима е било трудно да се вземат превантивни мерки? Наистина ли е имало съзнателно изпускане на вода от язовирите, за да не бъдат наводнени районите, в които се намират обектите на компанията “Роснефт” и вилата на президента?

Нима стихията е връхлетяла изневиделица? Защото тогава преди вълната е било изключено електричеството и спряно газоподаването по битовата разпределителна мрежа? Откъде-накъде на местните чиновници и мутри им хрумва в 3 часа през нощта да се вдигнат и евакуират?

И най-важното – ще чакат ли пострадалите хора евентуално разследване и съдебно наказание на виновниците, или ще предпочетат сами да раздадат справедливост?

Кой знае. След десетки подобни бедствия у нас в България никой не събра кураж да отмъсти на властта и чорбаджиите, свихме се и преглътнахме оправдателните решения на държавните кадии. Може пък руснаците да дадат достоен за подражание пример…?

Имат и пряк повод: губернаторът Ткачов цинично заяви, че властите са знаели какво ще стане поне два часа преди трагедията. Същият попитал отдадените му по закон в поданство хора: И да бяхме ви предупредили, щяхте ли да напуснете домовете си?

Определено, господин губернаторът заслужава само един лаконичен отговор – в челото и от упор, калибърът няма значение, стига да е над 6 мм. И това би било едно добро начало – не само за Русия, не само за България, но и за целия свят, където се подвизават мутробизнесмени на губернаторски длъжности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40