Основните обвиняеми в делото срещу терористичната групировка Революционна борба Никос Мазиотис и Панайота Рупа изчезнаха буквално под носа на гръцката полиция. Скандалната двойка не се явила в полицейския участък този месец, както постановява съдебното решение, нито в съда, където тече делото срешу тях.

Двамата подсъдими бяха освободени от ареста на 11 октомври миналата година с решение на съдебния съвет. То бе наложено от изтичането на срока от 18 месеца, който зкаонът определя като максимален за предварителния арест. Заедно с тях бе освободен и подсъдимият по същия случай Костас Гурнас.

Според решението на двойката, която пое отговорността за дейността на терористичната групировка бе наложена забрана да напуска страната и област Атика. Те трябваше да се явяват в полицейския участък на квартала си на всяко 1-во и 20-то число от месеца.

Скандалното в случая е, че още през юни двамата не са се явили в полицията на точната дата. Мъжът отишъл с няколко дни закъснение, а приятелката и майка на детето му последвала след два дни.

Няколко дни по-късно Мазиотис и Рупа не са се явили изобщо в съда, където се гледа делото срещу тях, но са били законно представени от своя адвокат. На 1 юли никой от двамата не отишъл за отчет в полицията, но никой там не реагирал. Едва вчера полицейският участък в известния като убежище на анархисти квартал Ексархия уведомил, че двамата подсъдими са изчезнали.

Властите смятат, че бягството им е било замисляно от много време. „Опасяваме се, че ако не бъдат заловени бързо, ще създадат нова въоръжена група, която ще започне да осъществява нападения като реакция срещу кризата. Вероятно в момента се организира 4-та част на партизанската борба в градски условия в Гърция”, посочват високопоставени полицейски представители. От полицията смятат, че бегълците се намират в Гърция, но се укриват от мрежа от поддръжници на тяхната дейност.

Трагикомичното в случая е, че дори и да бъдат заловени, Мазиотис и Рупа не могат да бъдат задържани з повече от пет дни, колкото са им останали за изтичането на срока от 18 месеца. Според източници висши магистрати търсят начини, за да гарантират оставането им в ареста и след това. за тази цел е необходимо всеки ден да се издава заповед за принудителното им явяване пред съда, което изглежда нереално за действащата съдебна система.

Коментатори твърдят, че именно тя носи основната вина, понеже поради пословичното протакане на процедурите властите бяха принудени да освободят Мазиотис, Рупа и още петима техни „другари” след изтичането на законния срок за задържането им в предварителния арест.

Фиаското на гръцката полиция е предизвикало недоволството на полицейските власти на САЩ и Великобритания.

GRReporter припомня, че през юни 2004 Революционна борба извърши бомбени нападения срещу полицейски участък в столичния квартал Калитеа и отправи заплахи срещу гостите на олимпийските игри в Атина. През декември 2005 тя пое отговорността за взрива пред министерството на икономиката и финансите на централния атински площад Синтагма, когато бяха ранени двама души. През юни 2006 групировката проведе атентат срещу министъра на културата в тогавашното правителство на Нова Демокрация Георгиос Вулгаракис, както упомена в манифеста си, а на 12 януари 2007 в телефонно обаждане пое отговорността за ракетното нападение срещу сградата на посолството на САЩ в Атина. Последваха нападения срещу полицейски участъци, банки и атинската  фондова борса.

В същото време съдът в Пирея одобри единодушно и въпреки противното мнение на прокурора искането на осъдения за участие в терористичната организация 17 ноември Савас Ксирос да бъде временно освободен от затвора и изпратен за лечение в болница АХЕПА в Солун под охрана. Според източници след изтичането на срока от пет месеца той ще подаде молба за окончателното му освобождаване.

 

Присъдата на Савас Ксирос е пет пъти доживотен затвор и 25 години за участие в групировката 17 ноември. Той бе заловен на пристанището в Пирея през лятото на 2002, след като бе тежко ранен от избухнала в ръцете му бомба. Според лекуващите го лекари сериозните му здравни проблеми датират от този случай.

Адвокатът му твърди, че не вижда изобщо с едното си око, а зрението на другото е съвсем слабо. Слухът му също е засегнат сериозно, а зараза, появила се в затвора предизвикала сериозни рани по краката му. Това е и причината, поради която лекарите смятат, че лечението му трябва да се проведе извън затвора.

Савас Ксирос вече успя да осъди Гърция в Европейския съд за правата на човека за недостатъчна здравна помощ и нарушение на член 3 от Европейската конвенция за защитата на човешките права, който забранява изтезанията. На затворника бе отсъдено обезщетение в размер от 1 000 евро.

Бел.ред. Без Лого: засега нямаме по-обективна и подробна информация за положението с членовете на „Революционна борба“ , затова пускаме тази статия на ГР Репортер. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40