Една версия и малко разсъждения:

Група  ислямисти с шведски паспорти свързани с т.нар, „Ал Кайда“ планират атентати срещу израелски цели в района на Балканите. В Кипър се провалят миналата седмица, със  съдействието на Мосад е арестуван  младеж на 24 години с шведски паспорт. В България успяват.

Вероятен извършител на атентата на летище Сарафово е Мехди Гезели, от смесен брак на алжирец и финландка, също с шведски паспорт.

Неясните, противоречащи си и объркани изявления на МВР в първите часове, предизвикаха основателни съмнения в излаганите от тях версии – първо взрив в багажния отсек, после камикадзе без глава, но с  паспорт, който явно не гори в пламъците и пр, вътре-вънка и т.н.

На пресконференцията си в 16 часа, Цветанов каза, че според техните експерти раницата е гръмнала на гърба на атентатора. Така става – тогава взрива е откъснал горната част на тялото му и е възможно да са намерили фалшивите документи в преден джоб на каквото е останало…

Но най-вероятно взрива е предизвикан от грешка на атентатора, което реално спасява по-голямата част от хората в автобуса – ако раницата беше гръмнала вътре, жертвите щяха да са многократно повече. Защо? Повечето пътници са по местата си и чакат, но някои от тях (по собствените им думи) са около автобуса и още пушат цигари. Атентаторът е бил някъде около предната врата и най-вероятно е изчаквал да се качат всички за да влезе последен и да задейства детонаторите, когато е направил фал – самите пътници казват, че взрива е дошъл отстрани, а не отдолу, където е багажа.

Дори да се окаже, че не този на снимката е извършил атентата, в общи линии така са се развили събитията.

Ако група от „Ал Кайда“ е извършила нападението, а такива са данните в интернет за Гезели (затворник от Гуантанамо, арестуван в Тора Бора през 2001г) и неговите хора, то обвинението на израелските власти за съпричасност на Иран към атентата в Бургас ще се окаже фалшиво. Защото за всеки с изключение на аудиторията на американската телевизия „Фокс“, да речем, е ясно, че Иран и „Ал Кайда“ са врагове. Сирия и „Ал Кайда“ също са врагове.

Само за сведение, „Ал Кайда“ или „Базата“ е името на секретен обект на ЦРУ в планините на границата на Афганистан и Пакистан, където по време на съветско-афганистанската война са обучавани, въоръжавани и транзитирани … терористи.

Днес един приятел написа, че са надява Сарафово да не стане Сараево. Споко, няма, не сме толкова прости, да измислят нещо друго.

Вечна памет на невинните жертви!

2 thoughts on “Атентата в Сарафово – на първо четене”
  1. За съжаление вече чувам твърде много и то доста различни един от друг хора да правят сравнението със Сараево. И това само по себе си не е добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40