Послание на Организацията за Гражданско Общество “Пчелите”: “Не на милитаризацията! Не на парамилитаризацията! Не на дясното управление на страната!”

понеделник, 23 юли 2012 г. 

Организация за Гражданско Общество “Пчелите” 
Свещена земя на Мъчениците от Актеал 
Актеал, Ченалво, Чиапас, Мексико 
22 юли 2012 г. 

На вниманието на общественото мнение
На вниманието на държавните, националните и международните средства за комуникация
На вниманието на алтернативните медии
На вниманието на Шестия Интернационал
На вниманието на членовете на “Другата кампания”
На вниманието на независимите организации
На вниманието на неправителствените защитници на правата на човека (НПО)

Братя и сестри,

Нашите най – първи предци, маите, ни оставиха своето послание, в което ни казаха, че когато дойде краят на нашия календар, тогава Земята и Небето ще потънат в необятна тъмнина. Тя ще попречи на светлината, идваща от Слънцето, да осветява лицето на Земята, за да може хората да вървят и да се разминават без да се сблъскват едни с други. И когато всичко това се случи, господарят на подземния свят и владетел на смъртта ще се възползва от тази тъмнина, ще се появи под формата на лешояд, за да унищожи свободните и съзнателни мъже и жени – тези, които не се страхуват от тъмнината. Този лешояд ще остави след себе си само кръв и смърт. Казват, че единствено и само когато хората се обединят заедно, за да запалят светлина и да стане светло, само тогава те ще могат да победят проклятието на тъмнината.
Така, познавайки мрачния исторически път на PRI и неговото пълно господство над обществото, ние, организацията на “Пчелите”, сме наясно, че това, което са ни предсказали нашите предци, е на път да се сбъдне. Когато цикълът на нашия календар завърши, тогава започва властта на PRI, предсталявана от Енрике Пеня Нието, президентът, избран от “Телевиса” и “ТВ Ацтека”, а не от народа и по демократичен път. В Мексико демокрацията е превърната в плодотворна сделка между богати капиталисти и транснационални корпорации, вместо да представлява действително власт на народа, както би трябвало да бъде.
Въпреки това, ние, като пацифисти, които не са забравили нашата история, напълно осъзнаваме какво ни причинява това правителство; през 1997 година по време на режима на същата PRI и по нейна заповед бяха избити 45 наши другари. Не сме забравили и репресиите против другарите ни от Народния Фронт за Защита на Земята (FPDT) в Сан Салвадор Атенко през 1996 година. Тогава Пеня Нието беше губернатор на щата Мексико и по негова заповед бяха изпратени полицаи, които извършиха жестоки репресии срещу селяните – цветари, заради техните протести против построяването на летище върху техни земи. По време на своята предизборна кампания, Пеня Нието посети Ибероамериканския университет, където заяви, че това, което е извършено по негова заповед в Сан Салвадор Атенко, е било средство за установяване на обществен ред. Всъщност, правилният въпрос, който трябваше да му бъде зададен не е “Как да контролира хората по време на протест?”, а “Как да изкупи вината си за стореното и как да си възвърне отново доверието на народа?”. Но никой не си направи труда да му зададе този въпрос. За това за нас, за “Пчелите”, Пеня Нието е част от нашия дълъг списък с имената на убийци и продажници. Той трябва да бъде съден от международни трибунали, също както и Ернесто Седийо и Фелипе Калдерон. Пеня Нието трябва да отговаря за престъпленията, които е извършил, тъй като в Мексико не съществува правосъдие, по – скоро не функционира, изродено е и се е превърнало в поредица от сделки с властта.
Ние много добре знаем, че президентът Пеня Нието е представител на различни групи за политически натиск. Не съществува никаква гаранция нито за стабилизиране на социалния мир, нито за истинско правосъдие. Това, което можем да очакваме, са единствено и само повече миньорски концесии, по – високи сметки за електричество и вода, както и повече нарушения на човешките права под формата на убийства, репресии, заплахи, несправедливо хвърляне в затвора и насилствено изселване. Проливането на кръв от страна на властите спрямо хората ще продължи, както е било и по времето на Фелипе Калдерон. Ще продължи и трафикът на наркотици, както и грабителската политика на транснационалните корпорации, които следват неолибералния икономически модел.
От друга страна, знае се, че американското правителство продължава да смята за уместно предоставянето на имунитет на предишния мексикански диктатор заради организираното от него клане в Актеал. На 23 юли тази година се очаква решението за имунитета. По този повод ние отново потвърждаваме това, което вече сме казвали в няколко наши послания: искът против предишния мексикански диктатор Ернесто Седийо се обжалва в съда в Кънектикът; липсва воля в търсенето на справедливост; липсва също така и признаване на истината за клането. Налице е само една политическа борба по време на предизборната кампания, която борба има за цел единствено и само по – доброто позициониране на сегашната власт в Мексико. Това е повече от ясно, защото сега, когато вече изборите отминаха, Седийо се опитва да получи имунитет, което означава пълна безнаказаност за държавните престъпления, които той е извършил. Защото все пак “имунитет” означава “безнаказаност”.
Освен това ние, като защитници на човешките права, знаем, че Седийо е разполагал с абсолютна недосегаемост по времето, когато е бил на власт; в момента обаче, тъй като вече не е президент, има статут на обикновен гражданин. Следователно, вече не може да се твърди, че той не може да бъде съден, само заради това, че преди време е бил президент. Сега вече той не е недосегаем; мексиканската конституция и международната правна система декларират, че никой не е над закона; същият този критерий трябва да се използва по отношение на Седийо, както е бил използван преди по отношение на престъпленията на Аугусто Пиночет. За това Седийо трябва да отговаря за престъпленията, които е извършил и да бъде съден за тях. Той носи пълната етическа, морална, професионална и юридическа отговорност за тези престъпления. Той е виновен както пред нас, организацията на “Пчелите” и така и пред организацията на “Оцелелите”. Трябва да се подчертае също така, че освен него, вина и отговорност носят и всички негови подчинени.
Фелипе Калдерон Инохоса, сегашният мексикански президент – диктатор, даде имунитет на Седийо чрез Секретариата на Външните работи, а самият Секретариат изпрати молба съда в Кънектикът за потвърждаване на имунитета на Седийо. Но тук уточняваме и съвсем ясно заявяваме, че той прави това поради лични причини; защото когато слезе от президентския пост, той ще трябва да отговаря съответно за своите собствени гигантски престъпления – за 60 – те холяди невинни жертви на полицейския терор и репресии, които бяха избити под предлог, че се води война против трафика с наркотици. Фелипе Калдерон Инохоса знае много добре, че ако е осигурен имунитет за Седийо, тогава ще бъда гарантиран такъв и за самия него. Сегашният мексикански президент – диктатор много ясно осъзнава, че само така ще може да скрие своите многобройни престъпления, които ще останат ненаказани. По този начин се цели да се открие една верига от престъпления против човечеството като следствие от лошата правна администрация и от безнаказаността, която съпъства вече извършените престъпления.

С цел да създадем един друг свят с по – честно и по – човечно общество, в което да цари мир и справедливост за всички, ние изискваме:

Правосъдие за всички виновници за кланетата – както за преките извършители, така и за поръчителите! 

Не на имунитета на Седийо! 

Край на нарушенията на човешките и гражданските права! 

Незабавно и безусловно освобождаване на политическите затворници Алберто Патистан и Франсиско Сантис Лопес! 

Да на гражданските протести, на свободата на словото и на правото на самоопределяне! 

Не на милитаризацията, на парамилитаризацията и на дясното управление на страната! 

Да живее борбата! Да живее съпротивата! Да живее автономията! Да живеят “Пчелите”! 


Превод от испански език за “Без Лого”: 

Ирис Ким 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40