От средата на юни 2012 г. канадската фирма Елдорадо Голд, заедно с гръцката АКТOР, подкрепяни от държавата, започнаха изсичане на девствената гора в Скорис, за да построят огромна мина за златодобив. Инвестицията на „фараоните” ще пресуши Халкидики и ще унищожи наличието на вода.

В Скорис се стигна до сблъсъци между местни жители и полицията по време на демонстрация срещу създаването на златни мини. Полицейските сили са използвали химикали и гумени куршуми, за да разпръснат демонстрантите.

На 17 август, Солунският координационен комитет за борба срещу златодобива разпространи комюнике:

                                                                                      НАШАТА БОРБА НЯМА РОДИНА

Докато сме част от тази борба, ние не сме само срещу унищожаването на околната среда, но и срещу държавата и шефовете, както местни, така и чуждестранни. Техният произход не е от значение, тъй като се стремят единствено към печалба, а не към „развитието на даден район“ или защитата на „национален интерес“.

В период, в който всекидневното оцеляване на хората се превръща в борба и все по-голяма част от обществото обеднява, а интересите на силните са наречени национални, развитието и заплахата от фашизъм в обществото се превръща в реалност.

Какъв е залогът на борбата ни срещу златните мини? Разбира се, не е дали ще бъдат под гръцки контрол, на канадската компания или този на държавата, а дали трябва изобщо да съществуват. Защитата „на гората, водата и живота ни“, не е свързано с някакво чувство на „патриотичен дълг“, защото както печалбите на шефовете, така и нашата борба няма граници.

Ние нямаме надежди, че ще ни обърнат внимание в Парламента, защото ролята му като част от държавата не е да блокира, а да улеснява функциите на капиталистическата система. Дори конституцията ни е ясна. Щом става дума за националната икономика и последвали печалби, околната среда и живота ни остават на второ място.

В тази борба, точно както във всяка друга, трябва да разчитаме на собствените си сили и да не чакаме някакво чудо, което ще ни спаси. Ние сме част от борбите по целия свят, които са срещу потисничеството и защитата на околната среда.

                                                                    ОT ПЕРУ ДО ИНДОНЕЗИЯ И ОТ КАНАДА ДО ЧИЛИ
                                                                                                       БОРБАТА Е ЕДНА!

                                                                  Солунски координационен комитет за борба срещу златодобива

One thought on “Халкидики: Нашaта борба няма Родина”
  1. Стягайте се, за война приятели. Длъжни сме да се противопоставим ако искаме да запазаим живота, здравето и свободата си и тези на децата ни! Оставете страхът в мазето или го хвърлете в кошчето за боклук и СМЕЛО НАПРЕД!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40