Чомски: Асанж е истински демократ

За „Нова Матилда“[1], Тамара Фенян

 Даването на политическо убежище на Джулиан Асанж от еквадорското правителство създаде дипломатически скандал между латиноамериканските нации и Обединеното Кралство, което продължава да възнамерява да го екстрадира в Швеция, за да бъде съден по обвинения в сексуално посегателство. Докато в Швеция и Кралството се вдига шум, САЩ засега не взема отношение по въпроса.

Но има един американец се обяви високо и ясно в защита на Асанж – левият интелектуалец, професор по лингвистика в МТИ, Ноам Чомски.

Миналата седмица Чомски каза пред „Нова Матилда“, че според него Асанж с право се бои от екстрадирането в Швеция, където, ако САЩ го поискат, „ще бъде качен на следващият самолет“.

„Ако шведските следователи искат да го разпитат, те могат да го направят и в Лондон“, каза Чомски пред НМ. „Всеки вътре в себе си знае, че това е стъпало по пътя към САЩ.“ Той направи паралел с Брадли Манинг, американският войник, обвинен за изтичането на хиляди класифицирани документи към Уикилийкс и каза, че това, което се е случило на Манинг, е явна демонстрация за това как ще бъде третиран Асанж, ако бъде екстрадиран в САЩ.

Манинг е затворен без съд във военен затвор вече две години и половина, повечето от това време, в единична килия.

Няма съмнение, че целта на всичко това е да го накарат да каже нещо за Асанж, който ще бъде третират по същия начин ако някога дойде в САЩ…. Затова, една свястна държава, ако изобщо има такава, би му дала политическо убежище“, каза Чомски.

Чомски каза за правната система в Швеция, че „не може да се разчита на нея и това не е изненадващо“. Швеция си сътрудничи с нацистите по време на Втората световна войа и сега работи с американците, посочи той. „Швеция сътрудничи на който е на власт… Да допуснем, че Сирия поиска от Швеция да екстрадира някого, който е заподозрян в сътрудничество с бунтовниците – Швеция ще го стори ли? Не! “

„Поначало [на Асанж] трябва да му се даде медал. Той изпълнява своите отговорности като гражданин на демократично общество, хората трябва да знаят какво правят техните представители.“

Въпросът сега е дали английската полиция ще щурмува Еквадорското посолство в Лондон. Уикилийкс писа в Twitter, че тази сутрин „все още има 35 полицаи около посолството“ и публикува изявление, изобличавайки „възможно най-силно използването на заплахи на Обединеното Кралство“.

„Заплаха от този вид е вражески и извънреден акт, който не отговаря на обстоятелствата и е безпрецедентно посегателство върху правата на хората с политическо убежище по света“, казва организацията.

Страховете на Асанж изглежда се подкрепят от частно изявление пред Крег Мъри, уважаван бивш посланик на Кралството и активист за човешки права:

„Днес се върнах в Кралството, за да бъда изненадан с частно потвърждение отвътре [на Министерството на външните работи], че правителството наистина е решило, след огромен натиск от администрацията на Обама, да влезе в Еквадорското посолство и да отвлече Джулиан Асанж. “

„Това би било, безспорно, крещящо нарушение на Виенската конвенция от 1961 г., на което Кралството е един от инициаторите, и което описва вековни, ако не и хилядолетни, модели на поведение, които правят възможни дипломатическите отношения. Виенската конвенция международният договор с най-много подписани страни“.

Сенаторът от Зелените[2] Скот Лъдлам говори рази седмица в защита на Асанж. Външният министър Боб Кар каза, че Федералното правителство „по никакъв начин няма да прави изявления“ относно искането на Асанж за убежище.

Превела за Без Лого: Станка Успаловска[2]Явно става дума за Австралийските зелени – б.пр.

Етикети: , ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

7 коментара

 1. Pingback: Stan

 2. Pingback: Бай Благой

  • Pingback: Stan

   • Pingback: inferno

 3. Pingback: Stan

  • Pingback: inferno

   • Pingback: Stan

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40