Алберто Гомес  е политически затворник, активист на EZLN ( Сапатистка армия за национално освобождание), участвал активно в политическия живот в неговия град и различни обществени инициативи на организацията си, преди да бъде арестуван.

В затвора лежи вече повече от 12 години, след като през 1998г е осъден на 60 (!) години затвор заради засада срещу полицейски патрул организирана от бойна група на EZLN. Тежката присъда е постановена въпреки множество показания на свидетели, че Гомес не е участвал в нападението срещу полицаите.

В затвора не се примирява и е сред организаторите на различни затворнически протести срещу режима, за подобряване на условията и др. През 2007г, е говорител на започналите гладна стачка затворници-сапатисти.

Заради неправилна диагноза, безхаберието на лекарите в затвора  и липсата на грижи, към момента Алберто Гомес почти напълно е изгубил зрението си. От началото на септември той вече не може да чете, пише и се движи само с чужда помощ. Сапатистките организации организират протести за солидарност и искат освобождаването на Алберто Гомес от затвора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40