Една вълна от протести в Близкия изток получи малко медийно и обществено внимание: гневни палестинци демонстрираха на територията на Западния бряг в продължение на седем дни. Те не излязоха по улиците заради анти-ислямския филм, а заради социалните си искания. Демонстрациите, на които се събраха хиляди, прераснаха дори в сблъсъци. Списание Foreign Policy изброява някои от причините за протестите:

Ужасна икономика. Докато САЩ задържа 200 милиона долара помощи заради кандидатурата на Палестина в ООН, Палестинската автономия отложи заплатите на 153 000 държавни служители. Добавяйки към това високите цени и създалата се от години корупция, икономическата криза е налице.

Палестинската автономия. ПА пропиля “една възможност след друга” – от срещата в Кемп Дейвид до преговорите с Израел. За някои палестинци ПА е загубила легитимност, заради това, че не може да доведе палестинската автономия до истинска държава. Надигат се гласове именно срещу властите, обвинявани за липсата на прогрес.

Махмуд Абас и Салам Фаяд. Президентът Абас се опита да покаже съпричастност с демонстрантите, казвайки, че “започна Палестинската пролет”, но някои призовават за оставката му. Други искат министър-председателят Фаяд да се оттегли, но той “все още е сред най-добрите залози на палестинската власт да се приемат политически и икономически реформи”. В същото време Фаяд е обвиняван, че е близък с Израел и изпълнява интересите на Тел Авив.

Махмуд Абас и Салам Фаяд. президента Абас се опита да покаже съпричастност с демонстранти, казвайки: “палестинската пролет е започнало, но някои призовават за оставката му. Други искат министър-председателя Фаяд, независим, да се оттегли, но той “все още е сред най-добрите залози на Палестинската власт да се приемат политически и икономически реформи.”

Анализ на събитията в Западния бряг, от Foreign Policy – тук.

След протестите премиера обяви извънреден икономически пакет. Председателят на палестинския съюз за обществен транспорт отхвърли пакета, като го определи като “незадоволителен” и, че ще продължат с протестите – таксиметровите шофьори бяха сред първите, стартирали демонстрации срещу високите цени.

От своя страна, Фаяд призова арабските страни-донори да увеличат помощите за Палестинската автономия, за да могат да се справят със социалното недоволство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40