Господин Петков,

с твърде голям интерес прочетох Вашето и на Вашите съмишленици отворено писмо. И, за съжаление, в него открих нещо, което отдавна на всички ни е известно: партиите на „прехода“ нямат срама в стремежа си към власт! Независимо от това за каква власт става дума – вътрешнопартийна или държавна, че дори европейска! Защитаваната от Вас БСП също е партия на „прехода“ и като такава няма нищо общо с понятието „политическа левица“. И „случаят Кутев-Станишев“ може да последния, но съвсем не е първия случай, който „постави под изключително сериозно съмнение … лявата идентичност на Българската социалистическата партия.“

Съмненията, за ваше сведение, отдавна свършиха – за нас БСП никога не е била лява партия! БКП, БРП /к/, БРП, БКП /т.с./, БРСДП са били леви партии и по идеи, и по действия – всяка в своето време, със своите достойнства и грешки. Но какво общо има с тях БСП?

          Нима е лява партия тази, на която първото й политическо действие бе да поръча и сътвори плана „Ран-Ът“, който предвижда превръщането на общонародната, държавната и кооперативна собственост в частна? Който предупреждава, че ще последва драстично обедняване на населението? Защо тогава не писахте отворени писма в защита на лявата идея?

Нима сред авторитне на плана „Ран-ЪТ“ преобладаващото мнозинство не бяха членове на БСП? Нима не беше Вашият покровител Андрей Луканов – един от създателите и ръководителите на БСП! – основен поръчител и изпълнител на този план? Нима не са думи на Андрей Луканов „Другари, назначавам ви за милионери!“? Или това за Вас е майтап, както за Станишев е майтап спинозната реплика на Кутев? Защо не протестирахте и като партия, и като личностни срещу репликата на Луканов?  Или се надявахте да сте между другарите-милионери? За това ли тогава не писахте отворени писма в защита на лявата идея?

Нима предвиждания от плана „Ран-Ът“ „преход“ не беше от социалистическо държавно устройство към капиталистическо? Нима не е БСП, която 23 години ударно строи капитализма? Нима капиталистите в България са така руганите реститути, а не приближени на БСП и другите партии на „прехода“? За каква „социалистическа“ партия иде реч? За социалистическа партия, която отгледа и крепи българския капитализъм? Не, това не е парадокс – цялата ПЕС се състои все от такива партии. И точно затова те не са левица! Всичко друго може да са – либерали, социал-либерали, дори социал-демократи, може би дори соцалисти – но десни! Като левица са менте! Особено БСП – най-обикновено „преходно“, злокачествено, мутренско менте! Каквото менте са и останалите български партии на „прехода“! А Вие тогава, когато се появи „Ран-Ът“, не писахте отворени писма до Европата в защита на лявата идея! Защо? Оправдания в стил „международното положение“  не приемаме – „международно положение“ имаше и в Чехия, и в Словения, и в Полша, пък такъв дивашки, български капитализъм няма!

За кого гласувахте Вие, господин Петков, когато Станишев предложи плоския данък и отмяната на необлагаемия минимум? Не протестирахте, гласувахте „за!“ предложението му. Както и ръководителят на „лявото крило на БСП“ Янаки Стоилов. Обръщам Ви внимание: щом една партия има „ляво крило“, то тогава партията трябва да е дясна. Или поне центристка. Нали така? Въобще, леви ли сте вие, щом подкрепяхте десните закони на Станишев? И защо тогава не писахте отворени писма в подкрепа на левите идеи?

„Българската левица има 121 годишна история. През този период хиляди са проливали кръвта си за левите идеи, вярвали са в различен свят, имали са светъл идеал, в чието име са се жертвали, оставили са костите и труда си, за да направят България различна.“ – пишете Вие. Да! Но това няма нищо общо с БСП! Да наричате едно политическо менте „българската левица“ е не само невежество, а откровена политическа подлост! Вие великолепно знаете че БСП няма нито една лява идея и не е осъществила ни едно ляво  политическо действие! Велколепно знаете, че БСП прогонва всеки, който се опитва да говори или действа от леви политически позиции. Не по малко великолепно знаете, че у нас от 2009 год. от БСП се отделиха група ляво мислещи и мечтаещи за реално ляво дейстие, които създадоха партия „Българската левица“, член на Европрейската лява партия! И като я напускаха, казаха: „Напускаме „Позитано“, за да останем верни на идеята!“ Вие, тогава, дали написахте някакво открито писмо в тяхна защита? Да не Ви припомням какво стори ръководството на БСП с Жан Виденов…

А днес съвсем подличко, чисто по „позитански“, нападайки десния Станишев и неговата клиентела, се опитвате да отнемете (присвоите, откраднете!) името на една партия и да припишете на БСП леви достойнства, каквито тя никога не е имала. БСП няма 121 годишна история, а само 22 годишна! БСП не е наследница на идеалистите, дали живота и труда си за България, тя е партията на олигарсите, мутрите и кариеристите. БСП не партията на Благоев и Димитров, тя е партията на Луканов и милионерите му! Други партии са се борили да направят България социалистическа, а Вие и БСП сте се борили да превърнете Народна Република България в царство на дивия, дивашкия капитализъм! Може вашите родители да са били сред борците за социалистическа България, но вие, ръководствата на БСП, се борихте  и ни натрапихте капиталистическа България, опаковайки я в „демократични“ дрешки!

Още по времето на идейните течения в БСП сред техните членове вървеше лафа „Ние сме смокиновото листо пред срамотиите на БСП.“ Май Вацев го пусна, не помня. Сега за смокиново листо ви служат левите идеи. Но така и не ги поменавате, не ги публикувате тия ваши леви идеи. Дори „социализъм“ ви е страх да кажете. Това понятие го няма нито веднъж в документите, които гласувахте на последния си конгрес. Нали и вие ги гласувахте? Дори в отвореното ви писмо го няма! Да, наистина „хиляди са проливали кръвта си за левите идеи“ – но това не сте вие! Наистина са имали „светъл идеал, в чието име са се жертвали, оставили са костите и труда си“ – но това не е БСП! Идеалистите са искали да направят България социалистическа, а не „различна“, както пишете вие.

Какво се получава от всичко това?

Мимикрия се получава! Най-бездарно, но безумно нагла мимикрия!

„Искате ли ПЕС да бъде ръководена от човек, който трайно прокарва дясна политика в годините си като премиер?“ – питате вие. А ние питаме вас: Защо не алармирахте за тази дясна политика когато бяхте в правителството на този човек? Нали така жестоко Ви „боли“ за лявото, както пишете в писмото си? Защо тогава не го направихте?

И още, господин Петков: Вие демонстрирате пълно политическо невежество, адресирайки писмото си до европейската левица. Нима не Ви е известно, че писмото Ви по  този адрес ще попадне в Европейската лява партия, която съвсем не се интересува от вътрешните раздори на българските политически ментета? ЕЛП се отцепи от ПЕС още в 2004 година тъкмо защото ПЕС не пожела да носи отговорностите на лявото политическо действие и се сгромоляса в центристката политическа дупка. Към кого са Вашите вопли, господин Петков? Нима наистина мислите, че ПЕС ще тръгне да защитава левите идеи в България? Смешен сте, не ставайте жалък! Колкото ги защити в Европа – толкова ще ги защити и в България!

Да, наистина „Единствено левицата е в състояние днес да промени Европа. Само левите идеи са в състояние да изведат ЕС от тежката дясна криза и да намерят бъдеще за целия континент.“ Но Левицата и БСП (като ръководство на всички нива!) са антиподи. А БСП никога не е имала леви идеи! Никога! – само си е присвоявала незаконно наследството на старата левица в България. И точно от там идва Вашия и на БСП страх – да не би „вашите“ гласоподаватели да прогледнат и туку виж сте останали без депутати. Затова вашия Бойко Великов нареди в с. Вонеща вода, Търновско да се гласува за кандидат-кмета на ГЕРБ, а не за кандидата на „Българската левица“. „Ние тия няма да ги легитимираме!“ – заявил той и ГЕРБ получи там кмет с гласовете на БСП! Не искам да ви цитирам, но и Вие, господин Петков, в Плевен преди изборите 2011 год. сте изрекли нещо подобно. Дали е случайно? Силно се съмнявам! Съмнявам се в морала Ви, а не се съмнявам в способността Ви за реализация на нечисти политически и всякакви други далавери. И да ни легитимирате, ида не ни – автентичен (но не единствен!) наследник  на левите идеи е партия „Българската левица“.

Та така, господин Петков и съмишленици! Борете си се за властта колкото искате, ваше право. И вътре в БСП, и в държавата, и в ПЕС. За когото щете се борете – и за Първанов, и за Станишев, и за лично ползване – все тая е!

Но не докосвайте левите идеи! Те не са ваши! Всяко споменаване от вас на левите идеи ги цапа, превръща ги в камуфлажна мрежа над сметището ви!

Жалко за истински левите хора в БСП! Те още не могат да повярват, че тази партия е истинският вдъхновител и организатор на ликвидирането на социализма и замяната му с капитализъм. Не допускат, че БСП е българският изпълнител на проекта „Великата Криминална Контрареволюция“. Не подозират, че БСП е най-ментето на „прехода“!

Но това е истината за БСП! БСП е олицетворение на стремежът към каквато и да е власт, с каквито и да са средства…

One thought on “Проф. Чавдар Кръстев и съмишленици: oтворено писмо до г-н Румен Петктов и съмишленици”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40