Да си информиран в днешно време не е толкова лесно колкото изглежда. Телевизия, радио, преса и интернет са почти необятни източници на информация. Но доколко получаваме истински новини, този въпрос вероятно си задава не един от нас. След като направих мониторинг на събитията в последните дни във водещите (мейнстрийм) медии и ги сравних с продукцията на техни колеги от периферията, не можах да не забележа липсата на определени новини или абсолютно противоположното тълкуване на нещата.

Търг за колите на парламента

Подобна тема не съществува във водещи медии като БНТ, БТВ, ТВ7, в. Труд. За сметка на това информация може да се намери на по-непопулярни места като OFFnews.bg , novinite.bg , kafene.net .

Защо темата е важна? Може би, защото само „Порше БГ“ е допусната до търга за 75 леки автомобила. Общо 20 компания са закупили документи за участие, съобщава OFFnews.bg . Изборът е обусловен от критерийте, създадени в парламента, сред които присъстват изисквания за LED-осветление, минимална вместимост, старт-стоп система на автомобилите. Интересно за мен е има ли критерии за икономичност, за стойност по поддръжката на автомобилите?

Самият факт, че каквато и да е информация за този търг отсъства в големите медии, е пределно красноречиво относно мнението им по въпроса дали трябва да знаем за това. Като добавим и съмнителния факт, че само една компания достига до търга, всеки може да събере 2 и 2.

Аналогичен случай ми припомни мой приятел: „ Преди години при поръчка за линейки за бърза помощ в изискванията беше записано, че трябва да са оборудвани с 6 степенна скоростна кутия. Така само Булвария можеше да спечели търга, защото само Opel правят бусове с такива трансмисии.“

Посещението на заместник-председателя на ЕК Нели Круз

Това събитие, напълно очаквано, беше отразено навсякъде в нашите медии. Въпросът е как? Акцентите на сайта на BTVnews падат върху съгласието между Нели Круз и Бойко Борисов относно липсата на прозрачност в медиите, откритото писмо от журналисти и някои от исканията, отправени от страна на журналисти и издатели. Разбира се, срещата е под патронажа на премиера, което е важна информация, след като с комисар Нели Круз са напълно съгласни. От статията на БТВ излиза, че всички присъстващи са имали абсолютно равностойно участие.

Какво още можем да намерим по темата? Kafene.net предлага статия на един от, подписалите се под отвореното писмо, журналисти. Там може да разберем, че в България имало проблем със свободата на словото, също така, че участниците не са били толкова равнопоставени на срещата с комисар Круз. E-vestnik.bg и OFFnews.bg потвърждават, че усилията на водещите издатели да привлекат вниманието върху себе си е оставило повечето журналисти настрана от дискусията. Високолетящият Бареков, опитният Тошо Тошев, Петьо Блъсков с „паметниците“ от хартия и други колоритни фигури от медийния ни елит (като Ирена Кръстева например) вероятно са отегчили с високомерието си комисар Круз.

България е една от страните с най-много присъди в Страсбург

Тази статия, публикувана в novinite.com – новинарски сайт на английски за България, предизвика люпобитството ми на два пъти – чрез статистиката, която предоставя, а после и след откритието, че НЕ присъства в българската версия на сайта. Защо? Не мога или не искам да си отговоря в момента.

Както и сами може да се досетите, няма и белег от публикувана подобна информация във водещи медии като БНТ, БТВ, Труд и т.н. Вестник „Сега“ е излезнал с кратка публикация по темата. Мисля, че спокойно може да твърдим, че предизборната година в България вече е започнала, а с нея и цензурата в медииното пространство.

Ето и статистиката: България се нарежда на 6-то място от 47 страни участнички в Съвета на Европа (11 място през 2005). Най-честите нарушения на човешките права са в сферата на дължината на съдебните процеси (31), правото на ефикасно лечение (27) и защитата на частна собственост (18) – проблем, който присъства частично и в доклада на Института „Фрейзър“ за икономическата свобода по света.

„Миналата седмица, България беше посочена от Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа като редовен нарушител и беше предупредена, че може да получи санкции като например замразяване или прекъсване на членството в Съвета на Европа“, съобщи сайтът на novinite.com.

Завесата пред очите ни

Реалността може да бъде много различна от това, което ни предлагат водещите медии. Макар и мястото на интернет в ежедневието да придобива все по-голямо значение, аудиторията с която разполагат мейнстрийм медиите не е за пренебрегване и облъчването й може пряко да повлия не само при избирането на парламент, президент или каквото поискате, но сериозно да притъпи общественото внимание по изключително важни въпроси. Преди време беше свикана комисия от независими работници в различни сфери, които изготвиха списък на „Темите табу“ в българската журналистика. Важно е не само какво ти казват, но и какво ти спестяват.

Ще завършва с това, че 50 процента от българите нямат достъп до интернет и следователно изборът за тях, от къде да се информират, не съществува. Предстоят избори в България не много далеч в бъдещето и не е без значение, липсата на повече гледни точни, защото на водещите медии доверие не може да се има. Колкото по-голяма е медията, толкова по-голяма е мръсотията.

2 thoughts on “Mainstream срещу Non-mainstream медии”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40