България има шанса да играе ключова роля в бъдещето развитие на Европейската космическа агенция, стана ясно след официално изявление на директора на дирекция “Международни отношения” в агенцията, г-н Крис де Кокер:

” След дълги обсъждания в ръководството на агенцията във връзка със засилващата се несигурност и нестабилност в световен мащаб, стигнахме до заключението, че е необходимо на всяка цена да гарантираме развитието на нашата космическа програма. Единодушно бе подкрепено мнението, че е от особена важност изграждането на допълнителен Космодрум на територията на Европа, който да поеме в случай на нужда функциите на Космодрума в Куру, Френска Гвиана, както и да действа успоредно с него.

След задълбочени анализи стигнахме до заключението, че е най-подходящо новият космодрум да бъде изграден на територията на Северозападна България и вече сме изпратили запитване до българското правителство. Въпросната територия е най-слабо заселената в Европейският съюз, което намалява трудностите по изграждането на един такъв огромен по мащабите си проект, тъй като реализирането му не би засегнало интересите на големи групи хора. Още повече, че въпросният проект би дал препитание на голяма част от малобройното местно население, което както разбрахме е и най-бедното в Европа. Разбира се от значение е и равнинният характер на местността, както и близостта на плавателната река Дунав, по която по лесно биха се превозвали необходимите за изграждането и функционирането на Космодрума елементи.

Разбира се, ако България приеме нашето предложение, то тя автоматично ще бъде приета за член на ЕКА, а и ние гарантираме, че във всяка наша мисия ще участва и българин, така че България ще има и трети, четвърти и пети, а може и стотен космонавт. Освен това подобен проект ще даде тласък на българската наука на фона на упадъка на атомната й енергетика и ще повиши самочувствието на българите, като равноправни и важни членове на Европейският съюз. Град Видин ще се превърне в космическо градче за подготовка на космонавти и други специалисти по аерокосмически технологии. Ние избрахме България и поради нейната финасова стабилност, както и поради успехите й в борбата с организираната и неорганизираната престъпност и световния тероризъм, които условия са от изключителна важност за сигурността на един такъв стратегически обект, какъвто е бъдещият Космодрум. Надяваме се, че ще се споразумеем с българското правителство и ще започнем изграждането на Космодрума в най-скоро време. Като жест на добра воля предоставяме избора на името на бъдещия Космодрум на България.”

От страна на българското правителство все още няма официален отговор, но неофициално това се отдава на еуфорията обзела управленския ни елит. Все пак успяхме да се свържем с президента Росен Плевнелиев, който емоционално коментира въпросното събитие:

” Това предложение е от огромна важност за България, то може да се счита като знак за признание и преклонение пред нашите успехи. Аз дори в най-смелите си сънища, мечти и хороскопи не съм се надявал, че е възможно да се случи подобно нещо. Все пак въпреки нашите икономически успехи, географското ни положение не предполагаше изграждането на подобен обект, тъй-като както знаете е по целесъобразно Космодрумите да се строят на Екватора. Сега обаче, когато виждаме, че реализацията на подобен обект на българска териотрия е не само възможен, но и несъмнено ще се осъществи, то аз вярвам, че скоро ще се сбъднат и не чак толкова смелите ми мечти България да се сдобие с една модерна високоскоростна магнитна железница, да станем един иновационен технологичен център от световен мащаб. Защо не тук да бъде осъществена първата връзка с извънземна цивилизация? Тук да стъпи първият извънземен крак. Аз виждам, как българите ще бъдат първите пионери на човечеството в заселването на близкият Космос, на Слънчевата система. Нима не би могло да се изпратят българските роми на Луната, на Марс, на спътниците на Юпитер и Сатурн? Та те са доказали, че могат да живеят и в къде-къде по-тежки условия. Представям си първата ромска махала на Луната, първото Лунно метро, първата марсианска магистрала! Ето, че моите мечти за България се сбъдват. Вярвам, че България ще пребъде – не на три, а на сто планети!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40