Стотици хиляди излязоха по улиците на гръцките градове по време на организираната вчера от синдикатите 24 часова обща стачка, насочена срещу новите мерки за съкращения и намаляване на доходите, които гръцката Тройна Коалиция предприема за да угоди на международните лихвари.

В Атина отново имаше сблъсъци и насилие, но за разлика от други масови протести, този път вината за тях е изцяло на полицията и никой не може да си измива ръцете с „провокатори“ , „младежи с качулки“ и пр.

Спецполицаите от МАТ разцепиха без причина шествието на синдикатите и нажежиха атмосферата до краен предел, предизвиквайки срещу себе си и мирните демонстранти. Анархистите отговориха на провокацията с десетки запалителни бомби, полицията отвърна със сълзотворен газ.

Ксенофон Логурис, на 65 години, член на синдиката ПАМЕ,  е участвал в демонстрацията на Синтагма, където му прилошава от сълзотворния газ. Откаран е  в болница, но лекарите не успяват да го спасят. Новината за смъртта на стачника отново събра хора на Синтагма, но полицията ги изтласка безкомпромисно. Източници от ККЕ и ПАМЕ обаче твърдят, че случилото се с Логурис няма общо с протестните действия.

One thought on “Генералната стачка в Гърция, 18.10.2012 г.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40