Журналистът Костас Ваксеванис на съд по бързата процедура

Журналистът Костас Ваксеванис, който на 24 октомври оповести публично т.нар, „списък Лагард“, с имената на повече от 2 хиляди представители на гръцкия елит със сметки във швейцарски банки, беше арестуван в Атина вчера, 28 октомври. Обвинението, което прокуратурата му повдига е за „злоупотреба с лични данни“. Същата вечер Ваксеванис е освободен, а за днес, 29 октомври  е насрочено дело по бързата процедура.

Появата на имената на гръцките баровци – тарикати, които се борят с кризата трупайки лихви от депозити в Щвейцария, идва точно когато двете Тройки ( гръцката Тройна Коалиция и европейската Тройка)  се готвят да отрежат главите на обикновените гърци с мерките предвидени в подготвяния за одобрение Трети Меморандум.

Явно затова разкриването на имената на високопоставени данъчни измамници е толкова „тежко престъпление“, но ако гръцките власти си мислят, че ще им мине номера се лъжат. В подкрепа на Ваксеванис вече са се обявили професионалните съюзи на журналистите в Гърция, опозиционните партии, извънпарламентарните леви и анархистите.  Делото срещу неудобния журналист вече е не само гръцка новина, а общоевропейска, даже световна, като  някои коментатори  вече наричат Ваксеванис „гръцкия Асанж“.

 

Етикети: , , ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

3 коментара

  1. По последна информация, делото е отложено за четвъртък, 1 ноември.

  2. Видео от вчера:
    http://youtu.be/XT245Fo29JY

  3. Съдът призна Ваксеванис за невинен
    http://www.grreporter.info/Sdt_prizna__Vaksevanis_za_nevinen/12343

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*