Защо специалните служби на Швеция, САЩ и Израел ни пращат за зелен хайвер за атентата и как България да престане да бъде тяхна пионка

 

Какво е шведска тройка? Двама мъже и една бомба. Лафът става актуален след като името на името на бившия пандизчия от Гуантанамо Мехди Газали като вероятен изпълнител на самоубийствения атентат на 18 юли на летище „Сарафово“ се завъртя наново през последната седмица. Ден след покушението из родния интернет пробяга убеждението, че шведа с алжирско-финладски корени е живата бомба. Подозрението мигом беше отхвърлено официално от Шведската служба за сигурност /САПО/, от Белия дом и от нашенското МВР.
Наскоро „24 часа“ публикува интервю с войнстващия сунитски шейх Омар Бакри, който се спотайва нейде около град Триполи в Северен Ливан. Радикалният духовник, който беше напъден от Великобратия след като отгледа и възпита цяло поколение салафити-джихадисти в Лондон, уточни: „Говорим за човека, заснет да се разхожда в залата на летището. Не говорим за снимката на трупа от моргата“.
Хитрият екстремист, който заплаши англичаните с мъст малко преди атентатите в лондонското метро през 2005 г., разкри, че „братята“ на Албиона направили клип, който възпява мъченичеството на Газали на Българското Черноморие. Въпреки че му известно за изявленията на българското МВР, че атентаторът е бил с перука, Бакри настоява на своето: „Аз бих се радвал Абу Ахмед да е жив. Но ако беше жив, след всичко това, което се спомена за него в медийното пространство, той трябваше да излезе и да каже – аз съм жив. Къде е Махди Газали? Защо не излиза? Особено след като неговите братя пуснаха видео за него и отслужиха молитва като за загинал мъченик. Никой не го е снимал. Никой не го е интервюирал досега. Ако службите отричат, че е той, аз питам къде е тогава?“.
В понеделник „Стандарт“ откри въпросното видео, озаглавено „Абу Сухайб Ал Джазаири, страшилището на евреите“, пуснато още на 19 юли на няколко места в интернет. В него на музикалния фон от  религиозни химни, гарнирани с откоси от Калашников, вървят кадри от взрива Бургас, снимки от детските, ученическите и зрелите години на Мехди Газали. Присъства включително и видеото, разпространено от МВР как камиказето се разхожда с раничка на летището.
Никой обаче не уведоми навреме българското общество, че интернет агитаторите на „Ал Кайда“ са пуснали филмче, с което сами се хвалят с покушението срещу израелските туристи. Невъзможно е да не са го видели големите световни служби, борещи се срещу тероризма, макар да е твърде вероятно медиите в западния свят да го проспят. Досега не се е случвало терористичната групировка, основана от Осама бен Ладен, да обявява някого за мъченик при положение, че той е жив и здрав.
Или пък не е присъствал на „мъченическата си операция“, а пратил някой друг балък. Ако случайно живата бомба не е бил Газали, а неговият съучастник се е разлетял на парчета из плаца на летището, джихадистите

щяха да махнат видеото и да възпеят другия шахид.

Да предположим, че Мехди е жив и са го подгонили много яко различните разузнавателните управления и той се спотайва в миша дупка и не се обажда на своите, които го оплакват. В такъв случай щеше някой негов роднина, например баща му или някой братовчед да каже на партийните органи на „Ал Кайда“ да махнат информацията и да не се излагат. Поради уахабитския корен на групировката отношението им към умрелите е особено. Те по принцип не правят гробове на мъртвите от страх да не станат обект на поклонение. Поради тази причина е почти забранено да се посещава гроба на Мохамед в Медина, а некои видни техни шейхове настояват гробницата да бъде срутена.
Също така за тях е грях да възпяват жив човек по начин, който би наподобил обожествяването му.  Затова и не биха си позволили да се шегуват с масовото убийство на Газали, което в техните очите прилича героизъм.
Доскоро приемах почти безрезервно уверенията на МВР, САПО, ЦРУ и Мосад, че е изключено извършителят да е „кубо-шведът“. Сега обаче се питам дали американските, шведските и израелските служби нямат някакви основателни причини да ни пускат на пързалката, при положение, че следствието разполага с очевидци, записи от камери, ДНК-профил, пръстови отпечатъци и фалшиви шофьорски книжки от Мичиган.
Кой е Мехди Газали? Нехранимайко, залавян тук-там за дребни кражби, докато не се запалил по салафизма и се изучил в ПУЦ.а на Омар Бакри. После заминал за Саудитска Арабия, но не го приели в никой местен ВУЗ и отпътувал за Пакистан и Афганистан. Пакистански военни го арестували в началото на 2002 г. и го предали на янките. /Газали твърдеше, че селяните са го заловили и продали на армията, а тя го препродала на щатите/.
Американците нямат никакви съмнения, че Мехди е от групата на 156 бойци, напуснали Тора Бора след ако американците превземат и разрушават гнездото на бен Ладен. Те го третират като „вражески боец“ и го настаняват във екстериториалния затворнически  лагер „Гуантанамо“. Изтеклото от Уикилийкс досие на шведа показва, че американците са го третирали не като престъпник, а като източник на информация за техниките на вербовка и военно обучение, които прилага „Ал Кайда“.
Разпитват го половин година всеки ден в продължение на много часове. В спомените си, издадени в сълзлива книжка в Швеция, Газали твърди, че най-често разпитите продължавали по 14 и повече часа, връзвали го, заледявали помещението, тормозели го с безсъние, силна музика и ослепителни светлини. Мехди спрял да говори с тъмничарите си и замълчал, прекарал цели две години в пълно усамотение. Заключението е, че шведският екстремист представлява средна заплаха за САЩ и неговите съюзници. Шведското правителство

полага трогателни грижи за него

– назначава му адвокат – Петер Алтин, официални лица го навестяват  няколко пъти.
На 8 юли  2005 г. го пускат по-живо по-здраво след горещото застъпничество на шведския премиер Горан Першон и го откарват с реактивен самолет на държавни разноски у дома в Гьотеборг. Прокуратурата първоначално казва, че ще му повдигне обвинения, но после забравя да го стори, въпреки препоръките на американците, че той трябва да остане зад решетките. В Швеция Газали се превръща в знаменитост – дава пресконференции, за него се снимат филми, показващи го като невинна жертва на американския империализъм, пишат се книги за него. Мехди участва в две демонстрации в столицата – в подкрепа на затварянето на Гуантанамо и за хванатия в Прага член на „Ал Кайда“ с шведски паспорт Усама Касир, който също бил на път за щатската тъмница в Куба
Така до 28 август 2009 г., когато отново го пипват пакистанските служби за сигурност. Заедно с още 11 души Газали проникнал от Иран нелегално в провинция Пенджаб и се промъквал към Вазиристан – район, населен с пущуни, където талибаните са си държава в държавата. В четата влизали седем турци, един руснак и още трима шведи – Мунир Ауад и Сафия Бенауда с тяхното бебе – носели си лаптоп, 50 000 долара и бомбен колан, каквито използват атентаторите-самоубийци. Намерили у тях карта, на която били отбелязани адресите на редица западни посолства.
Газали и другите обяснили, че отиват на среща с безобидна суфийска организация от кротки дервиши, но пакистанските ченгета били убедени, че са пътували за среща с командира на талибаните Захир Нур. „Газали е опасен човек“, предупреждава лично шефът на пакистанското контраразузнаване Мохамед Ризуан.
Отново шведската държава се застъпва, а техните симпатизанти в Гьотеборг раздуват, че пакистанците са ги окошарили, само защото ги намерили в близост до атомна електроцентрала. Освобождават ги на 10 октомври, а по обратния път до дома ги придружава лично посланичка на скандинавската държава Улрика Сундберг. Отново властите в Гьотеборг оставят пътуването на тримата си граждани без последствие.
Компаньоните на Газали от пакистанското пътешествие са семейство за семейство. Преди да ги хванат с бебето и бомбите в Пенджаб, Мунир Ауад и Сафия Бенауда имат и друго приключение. През 2007 г. ги залавят етиопските войски, докато се бият в състава на сомалийските ислямски отряди. Разпитват ги агенти на ЦРУ с обичайната си безцеремонност. Шведският външен министър Карл Билд адвокатства пред етиопските власти, които се оправдават, че 21-годишния Мунир и 17-годишната Сафия водят джихад срещу тях и са в редиците на „Ал Шебаб“ –

сомалийският коалиционен партньор на „Ал Кайда“.

Според стокхолмския вестник „Aftonbladet“ скандинавските дипломати провеждат дискретни разговори с Пентагона, племенни вождове, и чиновници от африканското, и отървават семейството. Мунир е ливанец, Сафия е чистокръвна шведска и бивша протестантка, обърната в исляма. Нейната майка Хелена Бенауда – е шеф на Шведския мюсюлмански съюз и не спира да громи тероризма.
Нейният зет обаче малко по-късно бе заловен близо да Копенхаген. в края на декември 2010 г. Мунир Ауад е закопчан с още четирима – трима араби с шведски паспорти и един получил временно убежище в страната, в заговор за избиването на редакцията на вестник „Jyllands Posten“, който през 2005 г. си навлече гнева на мюсюлманския свят с карикатурите на пророка Мохамед. Бандата планирала да нападне редакцията по време на церемонията за спортни награди, на която трябвало да присъства и престолонаследникът Фредерик. Петимата джихадисти се събрали на молитва пред покушението, а един от тях казал: „Когато неверниците се съберат, вържете ги и им прережете гърлата“. Цел максимум била да избият колкото хора успеят в рамките на 20 минути.
Когато напуснали апартамента, веднага ги закопчали служители на датските спецслужби, които подслушвали „молитвата“. В дома намерили картечница и пистолет. Тази пролет датски съд ги им даде по 12 години затвор.
По-рано САПО установило, че въпросният Мунир, чиято тъща е шефка на Мюсюлманския съюз, делял кварира с двама сомалийски терористи – членове на „Ал Шебаб“.
Ако ви се е сторило, че се нароиха прекалено много джихадисти с шведски паспорти напоследък, не сте се объркали.

Има нещо гнило в Швеция

По-горе споменатият Усама Касир го съдят в Америка, защото искал да си отвори тренировъчен лагер за терористи в Орегон.
На 11 декември 2010 г. в центъра на Стокхолм гръмва първата в тяхната история жива бомба. Самовзривилият се в автомобила си атентатор ранява двама души, а по-късно експлозив в търговски център убива един човек. За изненада на местната полиция първо името на атентатора е разпространено от електронно издание „Шумох ал Ислам“, считано за част от медийната машина на „Ал Кайда“. Възпетият шахид е Таймур Убдул Уахаб Ал Абдали. Взривил се е в колата си по невнимание преди да атакува тълпата потребители, отдали се на предколедната суета. Ал Абдали записал прошалено видео до жена си, в което се извинява, че ги е лъгал.
„Не ми беше лесно да пазя тайна от вас, но моите пътувания да Близкия Изток не бяха по бизнесдела, а за джихад“, признава камикадзето. Информацията кой е атентаторът, изнесена от „Ал Кайда“ преди шведската полиция да възрази, прилича много и на химна, посветен на Мехди Газали и пуснат в нета часове след бомбата в Бургас.
Не знам дали „шведският джихад“ ще стане синоним за качество като „шведската стомана“, но тенденциите са силно притеснителни – поне петдесетина африканци със скандинавски паспорти се биат на страната на „Ал Шебаб“ в Сомалия. Четирима със сигурност са убити. В самата Швеция бяха арестувани няколко пъти сомалийци за подготвяне на атентати и финансиране на тероризма. Разни руси обръщенци със светнали погледи разправят по телевизия, че мечтаят да станат мъченици.
Притежатели на шведски паспорти са убивани в Афганистан, един се самовзриви в Ирак, друг беше арестуван в Тунис. Правителството на Узбекистан твърди, че джихадисткият шейх Обидкон Назаров си живее в Швеция от години и оттам планира атентати в средноазиатската държава. Според властите Назаров бил замесен във самоубийствените атаки срещу посолствата на САЩ и Израел в страната през 2004 г.
Още през 90-те с шведско гражданство се обзаведе и Абу Касуара или Мохамед Муму, който беше човек № 2 на „Ал Кайда“ преди да го гръмнат американските войници.
Тази година в различни точки на света заключени двама ливанци със скандинавски паспорти, докато подготвяха терористични актове. 47-годишният Атрис Хюсеин беше арестуван на 1 януари в Бангкок, Тайланд, а Хосам Талеб Якуб – на 7 юли в Лимасол, Кипър. И двамата са заподозрени в подготовката на атентати срещу израелски туристи. Според израелското правителство и двамата са

действали по поръчка на шиитската милиция „Хизбулла“.

Ако е вярна тяхната хипотеза, излиза, че в Швеция освен че има нещо гнило, има и плурализъм на джихадистите – едните са крайни сунити-салафити, а другите шиити, верни на шейх Насрала и на аятоласите в Техеран.
Тази предистория показва, че ако Мехди Газали се е гръмнал на летище „Сарафово“, това в никакъв случай не е чудо невиждано. На 20 юли говорителят на САПО Марк Вадаш заяви: „Мога да потвърдя, че атентаторът не Мехди Газали. Не мога да дам подробности по темата“. Самият шеф на службата по сигурност също обяви, че „кубошведът“ не се е самовзривил на летище „Сарафово“.
И все пак къде е Газали? Защо никой не го показа, макар и на снимка, покрай горещите възхвали, които неговите „братя“ от „Ал Кайда“ му отправят като мъченик.
Защо го крият и защо биха могли да ни избудалкат шведите?
Мисля, че в мига, в който се потвърди, че той е камикадзето от Бургас, в Швеция ще тресне грандиозен скандал. Заради колосалните грижи, които държавата положи за освобождаването му от Гунтанамо и от Пакистан, заради наемането на адвокати на разноски нахазната, заради боготворенето му като жертва на американския империализъм и кротък студент по богословие, който обича да се разхожда из талибанските земи.
Американците също имат причини да не признават, че е той. В момента тече горещата фаза на предизборната кампания и новината, че бивш питомник на Гуантамо е убил 6-те туристи и българския шофьор, може лесно да прерасне в скандал. За момента и двамата кандидати за Белия дом разсеяно пропускат да говорят за военния затвор в Куба. Обама обеща през 2007 г. да го затвори „още на следващия ден“, но забрави. Ромни пък иска да го удвои, защото е по-добре терористите да не бъдат допускани до американска земя.
И накрая, със сигурност Мосад са видели клипчето с Мехди Газали още веднага след публикуването му. Израелските служби имат най-богат боен опит с терористите от всякакви окраски и са наясно, че „Ал Кайда“ се перчи с атентата. Премиерът Банямин Нетаняху и всички официални лица обаче повтарят от 18 юли насам, че покушението в Бургас е дело на „Хизбулла“ по поръчка на Иран.
Ако се окаже, че Мехди Газали, който е войнстващ сунит и по дефиниция мрази до смърт шиитите, става далеч по-трудно да се докаже връзката с Техеран. Напротив, ще трябва да се каже, че „Ал Кайда“ е вдигнала мерника на всички евреи навсякъде по света. През март Мохамед Мера изби в няколко поредни атаки в Тулуза 7 души. първите четири жертви бяха френски войници, а последните Равин и деца от еврейското училище. Мера заяви преди да бъде очистен от спецагенти, че е извършил клането по заповед на „Ал Кайда“ и че

се е обучавал да стреля в лагер на талибаните в Пакистан.

Заловените през последната седмица терористи, които взривиха еврейски магазин във Франция, също се числят към джихадисткия интернационал, основан от Осама бен Ладен. Израелската държава обаче продължава да сочи с пръст Иран и дори използва атентата в Бургас като немаловажен повод за нападение над персийците.
От така подреденият пъзел излиза, че България е пионка в много голяма и мръсна игра. На практика МВР и прокуратурата са с вързани ръце. Щом шведите и американците, които разполагат с пръстовите отпечатъци и ДНК-профила на Мехди Газали, твърдят, че не той човекът, няма как Цецо Цветанов да се изпъчи и да ги опровергае. Просто му куцат доказателствата – щом по уверенията на партньорските служби данните не съвпадат с тези на трупа в морга с хвръкналата глава. Мистерията с главата на атентатора се задълбочи след като патоанатомът д-р Галина Томова, която е направила аутопсията изтъкна, че Газали е с кафяви очи, а на самоубиеца очите са сини.
Израел също не ни помага кой знае колко. Бургаската прокурорка Калина Чапкънова съобщи, преди няколко дни, че още не са ни изпратили протоколите от разпитите на свидетелите и ранени при взрива. Разследването също така изпитва недостиг от технологии за визуално разпонаване на лица, заснети от камери на обществени места. Затова и леко несериозно прозвуча изявлението на
Джанет Наполитано, секретар по вътрешна сигурност на САЩ, че ни помагат с всичко, каквото сме си поискали. Можеше поне компютърен софтуер да ни изпратят, вместо МВР да се мъчи с допотопни средства.
В тази неловка ситуация, в която ни поставят партньорските служби, единственото разумно поведение на Борисов е Цветанов е да отбиват постоянните натяквания на Израел и САЩ, че летище Сарафово е ударено от Хизбулла и Иран, докато не им паднат някакви по-надеждни доказателства. Има обаче няколко детайли около атентата, които се набиват на очи.
Първият е изборът на цел. Камикадзето се е мотаело час и нещо в оживената зала на аерогарата и ако имаше желание, щеше да я превърна в безформена кървава маса и да избие десетки туристи от всякакви националности и вери. Новата тактика на Ал Кайда обаче е да прецизира ударите си така, че да няма невинни от тяхна гледна точка жертви.  Особено внимават случайно да не убият мюсюлманин, тъй като Аллах автоматично ще ги прати да врат в ада, а и така настройват

уммата да мисли, че са безумци и слуги на дявола,

каквито всъщност са.
Вторият момент е, че атентаторът и неговият съучастник са използвали фалшиви шофьорски книжки на щата Мичиган. В този щат по принцип живее доста голяма арабска и мюсюлманска диаспора така, че със сигурност разследващите от американска страна са проверили обстойно тази следа.
Третата особеност е, че камикадзето е показвал пред българските власти, хотелиерите и т.н. шофьорската си книжка, а не например паспорт или лична карта. Тази мода върди единствено в САЩ където документа за правоуправление на автомобил масово се използва като личен документ, съдържащ всички необходими данни. Дори да седнете в заведение и да си поръчате бира, келнерът задължително ви иска шофьорската книжка. Поради тази причина този документ е широко фалшифициран от тийнейджъри в щатите, които искат да водят нощен живот и да пийват на воля.
В деня на атентата заговорниците от Бургас са се опитали да наемат автомоил под наем в Равда, но собственикът на автокъщата им е отказал, защото представената шофьорска книжка му се видяла съмнителна. Искали просто кола, която се движи, без да ги интересува цената, цвета, марката и формата.
Много е вероятно с отказа си собственикът на автокъщата  да е спасил десетки човешки животи, доколкото  убийците да са възнамерявали да се забият в рейса с наетия автомобил с цел да предизвикат повече жертви. Иначе няма логика самоубиецът да рискува допълнително като прави извънредни срещи и повишава риска да бъде разпознат. Също така не е прието да носят шофьорски книжки себе си при мъченическата операция, освен ако не карат автомобил и не предвиждат среща с КАТ.
За България е от критично значение да узнае час по-скоро откъде е дошъл ударът, за да може адекватно да се защити. Ако е била „Ал Кайда“, твърде е вероятно да ни удари пак преди наближаващите избори. Терористите упражняват и предизборен джихад и се опитват да всеят хаос в политическия живот на съответната страна – направиха го в Мадрид през през 2004 г., а също и във Франция през март тази година в навечерието на президентския вот. Истината ни трябва тук и сега, защото в противен случай докато приемаме под чужда диктовка войнствени декларации срещу Махмуд Ахмадинеджад, ще ни изненадат по бели гащи от съвсем друга посока. Като първа стъпка в разкриването на чудовищното престъпление може просто да се поиска от Швеция като е толкова жив Мехди Газали, да вземат да ни го покажат.

One thought on “Мехди Газали ли окървави летище „Сарафово“?”
  1. Още нещо – МВР не е зле да отговори кой е и къде се изгуби по трасето „лицето Дейвид Джебсън“ гражданин на САЩ, на който май имаха личната карта, а не шофьорската книжка? Друго, което Руслан само намеква – Не Ал Кайда участва в избори, а специалните служби на разни държави, които контролират и манипулират джихадистите със задкулисни цели – но не винаги се получава – и в Испания след атентатите спечелиха не тия които трябва, скоро и във Франция. За атентатора от Тулуза излезе информация, че е агент на френските спец-служби, това се потвърждава и от публикуваните „преговори“ между него и спец-ченгетата – последните думи на джихадиста са „защо ме предавате, защо ме убивате“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40