Онези, които говорят арабски и английски език, следят повече от една медия и разбират нюансите на арабската и американската култура, може направи корелация и връзка със заглавието на статията ми.

Позволете ми да обясня. Всички ние знаем, че когато политиците започнат да използват религията, нерядко нещата загрубяват. Резултатът обикновено не е добър; това е така, особено ако публиката е разнообразна и не споделя религиозните възгледи на политиците.

Както салафитите, и Републиканската партия в САЩ е склонна да ограничава ролята на жените на политическата арена. Такъв беше случаят с Тод Акин, представител от Мисури, започнал гореща вълна от дискусии, когато говори относно изнасилването. Това е в съответствие с възгледите на салафитите в Близкия изток. Техните позиции предизвикват много противоречия в Близкия изток.

Друг аспект, в който републиканците се разглеждат като нео-салафити е, когато става въпрос за подхода им към други малцинства, религиозни в частност и етнически като цяло. Знаем със сигурност, че Републиканската партия не пропуска шанса да говори грешни и расистки неща за арабите и мюсюлманите.

Миналата седмица, кандидатът от Републиканската партия и представител от Аризона, Габриела Мърсър, попита “защо близкоизточните са в Америка”.  Преди това е имало много случая на расистки коментари: Мит Ромни веднъж нарече палестинците “измислени хора”. Малцинствените групи в части от Близкия изток също са тормозени и атакувани, като се създава една “държава на страха” на много нива. В САЩ, политици от Републиканската партия не извършват актове на насилие. Въпреки това, техните отровни изказвания и атаки срещу арабите и мюсюлманите допринасят за престъпленията от омраза, вандализма по джамии и църкви и други дискриминационни практики.

Дори латиноамериканците и понякога афро-американците не са в безопасност или встрани от забелжките на републиканците. В действителност, по време на събранието на Републиканската партия, по оператор на CNN, афро-американка, са били хвърляни ядки, обяснено от участник в събранието с: “Това е начинът, по който се хранят животните”.

Републиканците, както и салафитите, използват тяхната крайна форма на религия или по-скоро на злоупотреба с нея, за свои политически цели. Но хората едва ли ще се поддадат на всички неверни твърдения, основани на религиозно равнище и да атакуват компонент от обществото, дори ако не са съгласни с този компонент, независимо дали е мюсюлманин, християнин, афро-американец или хомосексуалист.

Огромното мнозинство от хората не биха искали партия с расистко и дискриминационно отношение, да ги управлява или да прокара своите закони и разпоредби, защото подобни партии се грижат повече за собствените си политически възгледи и интереси, а не за страната и хората като цяло, които вероятно не споделят едни и същи убеждения, политически възгледи или религия. Едно разнообразно общество винаги е голямо нещо. И интелигентните политици и правителства се научават как да направят най-доброто от него.

* Рийм ал-Харми е журналистка, пишеща по темите за права на жените, анти-расизъм, международна политика на САЩ и Близкия изток. Живее между Вашингтон и Катар. Преводът за Intidar на статията й “Републиканците, нео-салафисти?” е направен с нейното специално съгласие. Оригиналната публикация е поместена в изданието Gulf Times. Рийм ал-Харми може да бъде намерена в Twitter: @Reem_AlHarmi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40