Случаят „Кеше“

Живеем в строго кодифицирана социална система, която носи етикета “либерална демокрация”, но в нейните по-вътрешни пластове има строг подбор на събитията, на които се позволява “да излязат на светло”. Не случайно и logos-ът, словото, което осветява тъмната материя на природата, е задаващият символ на западната цивилизация. Logos-ът е символ на отчужденото общество, владеещо две хилядолетия човечеството, една изначална матрица, повтаряща се в отделните европейски общества. Той е инструментът на господстващите класи за дефиниране на реалността в термините на социално-икономическите им интереси.

Всяко опозиционно понятие е отречено като неразумно и лишено от смисъл. Съвременното проявление на logos-ът са модерните медии, представени от телевизионните канали, вестниците, интернет информационните сайтове. Внушението от последните две десетилетия е, че радикалният ислям е главният противник на на нашите добре уредени демократични общества, едно отвратително зло, с което диалог е невъзможен и най-доброто разрешение е в неговото заличаване. Друг противник, но вече отхвърлен в недалечното минало, е комунистическият проект, провалил се в неговата тоталитарна модификация. Всяко историческо събитие се интерпретира съобразно господстващата идеология на буржоазната класа. Отсъствието на едно събитие в официалните медии е знак за липсата на съучастие.

На 6.09.12 г. Иранската фондация “Кеше” публикува изявление, в което се заявява, че притежават технологии за достъп до свободна енергия, базиращи се върху изследванията ва известния учен Никола Тесла. Също така бе изпратена покана до правителствата в света за запознаването им с иновацията. Особеното в случая е поведението на медиите, премълчаването на новината като изключим някои маргинални вестници и сайтове.

Когато eдно събитие “не се осветява”, т.е. не се предоставя на широката публика, това или е знак за неговата незначителност, или е признак за конфронтацията му с идеологията на господарите. Дали въпросния Кеше наистина е добронамерен и иска да подари на човечеството безценни изобретения, е второстепенно, същественото е да разчетем ясното послание на властващите—за свободната енергия не трябва да се говори отрито. Безплатната енергия би застрашила властта на Капитала, защото би поставила под въпрос основни принципи на самата пазарна икономика, а също така и би осигурила известна социална сигурност на мнозинството от населението. Но властта на Капитала има нужда от парии и роби, готови да се трепят от бачкане по 12 часа на ден за оцеляването си. Той няма нужда от свободни хора. Исторически е неизбежно откриването на алтернативи на петрола и газта, а с това и смъртта на капитализма става неизбежна. Може би капиталистическата обществено-икономическа формация е последното йерархично общество. Задача на всички свободомислещи е “да събудят пария и роба” от дрямката в която е изпаднал.

Етикети: ,
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

3 коментара

  1. Pingback: Timur

  2. Pingback: Миро

  3. Pingback: Бай Благой

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40